Montserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadiva

Montserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadiva Ze werd geboren als Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc maar iedereen kende haar als kortweg Montserrat Caballé. Als sopraan stond ze op de grote operapodia van de wereld. In 1987 kende ze gigantisch succes buiten de operawereld. De diva nam samen met zanger Freddie Mercury van de rockband Queen de wereldhit 'Barcelona' op. In datzelfde Barcelona werd ze op 12 april 1933 geboren en ze stierf er op 6 oktober 2018. Montserrat Caballé werd 85 jaar oud.

De jeugd van Montserrat Caballé

Voor haar geboorte vreesden haar ouders haar te verliezen. Daarom deden ze de belofte dat indien het kind levend geboren werd, het te vernoemen naar het klooster van Montserrat. Dit is een benedictijnenabdij op de oostzijde van de gelijknamige berg in Catalonië. Montserrat Caballé genoot een opleiding van twaalf jaar aan het conservatorium van het Teatro Liceu in Barcelona. Gemakkelijk was het niet want haar ouders hadden het financieel niet breed. Nadat haar vader in 1949 werkloos werd, moest Montserrat gaan werken. De rijke en kunstminnende familie Bertrand ontfermde zich als een mecenas over de jonge sopraan zodat ze de zangstudie kon verderzetten. In 1954 studeerde ze cum laude af, ze won de Liceu gouden medaille.

Privéleven van de sopraan

Montserrat Caballé huwde in 1964 met de Catalaanse tenor Bernabé Marti met wie ze door het leven ging tot aan haar dood in 2018. Het koppel kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. De dochter kreeg ook de naam Montserrat en werd evenals haar moeder sopraanzangeres.

Carrière van een diva

Bron: Germanuncut77, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Germanuncut77, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
In 1956 maakte Montserrat Caballé haar debuut bij de opera van Bazel in Zwitserland. Ze vertolkte de rol van Mimi in de opera 'La Bohème' van Giacomo Puccini. Tussen 1956 en 1965 reisde ze de wereld over en zong bij verschillende operahuizen. Zo kwam ze terecht in Bremen, Lissabon, Wenen en La Scala in Milaan. Haar grote doorbraak kwam er in 1965. In New York moest ze mezzosopraan Marylin Horne vervangen voor een concertuitvoering van Donizetti's Lucretia Borgia in Carnegie Hall. Montserrat Caballé moest de rol in minder dan een maand tijd onder de knie krijgen. De opvoering leverde haar een staande ovatie op van 25 minuten. Caballé wordt gezien als één van de belangrijkste operazangeressen van de twintigste eeuw.

Barcelona

Bij het brede publiek werd Montserrat Caballé bekend vanwege het nummer 'Barcelona' dat ze in 1987 samen met Freddie Mercury opnam. De zanger van Queen was een grote bewonderaar van Caballé. De hit 'Barcelona' werd in 1992 gebruikt als één van de twee officiële liederen van de Olympische Spelen in de Catalaanse stad. In 1999 zong Caballé het nummer live in Camp Nou, het voetbalstadion van Barcelona, ter gelegenheid van de finale van de UEFA Champions League. Ze werd begeleid door de stem op band van Freddie Mercury. De frontman van Queen was reeds in 1991 overleden.

Friends For Life

Naast de samenwerking met Freddie Mercury verbond Caballé haar naam nog enkele keren aan projecten met mensen van buiten de operawereld. In 1995 werkte ze mee aan het album 'El Greco' van de Griekse componist Vangelis. 'Friends For Life', een album dat zestien duetten bevat, kwam uit in 1997. De diva zong samen met onder meer Bruce Dickinson van Iron Maiden, Johny Logan, Johny Hallyday en Helmut Lotti.

Montserrat Caballé en het goede doel

De Spaanse zangeres vergat nooit haar bescheiden komaf en steunde goede doelen. Doordat ze Goodwill Ambassador was voor Unesco kon ze de aandacht van de media op deze organisatie vestigen. Caballé richtte in Barcelona ook een organisatie op voor kinderen in armoede. Haar zestigste verjaardag vierde ze in Parijs. In de Opéra Garnier vond voor deze gelegenheid een benefietrecital plaats voor de Worldwide Foundation for AIDS Research. Caballé gaf ook gratis masterclasses aan zangstudenten, een zeldzaamheid in de operawereld.

Niet altijd van onbesproken gedrag

De Catalaanse diva kwam echter ook minder positief in het nieuws. In 2015 werd ze beschuldigd van belastingontduiking. Ze zou meer dan 500.000 Euro aan opbrengsten uit concerten hebben doorgesluisd naar een rekening in Andorra. Caballé ontkende aanvankelijk de aantijgingen door te stellen dat ze op het moment van de feiten, in 2010, in Andorra woonde. Achteraf gaf ze toe een fout te hebben gemaakt. Het kwam tot een deal met de belastingdienst omdat ze de achterstallige betalingen alsnog vereffende en een boete van meer dan een kwart miljoen Euro betaalde. Een opgelegde celstraf van zes maanden hoefde ze vanwege haar wankele gezondheid niet uit te zitten. In 2013 werd Caballé persona non grata verklaard in Azerbeidzjan na een bezoek aan de separatistische regio Nagorno Karabach.

Gezondheid

Montserrat Caballé kampte al jaren met gezondheidsproblemen. In oktober 2012 werd ze tijdens een tour door Rusland in Yekaterinburg geveld door een beroerte. Ze werd gerepatrieerd naar Barcelona en opgenomen in het Hospital de Sant Pau aldaar. In september 2018 werd ze in hetzelfde ziekenhuis opgenomen met problemen aan de galblaas. Op 6 oktober 2018 overleed Montserrat Caballé in het Hospital de Sant Pau op 85-jarige leeftijd.
© 2018 - 2024 Rudi73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…
José Carreras, één van de drie tenorenJosé Carreras is één van “de drie tenoren”. De andere twee zijn Plácido Domingo en Luciano Pavarotti. Helaas is op 6 sep…
Alfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongAlfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongDe Spaanse tenor is vooral beroemd geworden om zijn belcanto-kwaliteiten. Hij wilde de muziek dienen door met gevoel, fi…

Amos Oz, Israëlisch schrijver en vredesactivistAmos Oz, Israëlisch schrijver en vredesactivistHij werd in 1939 in Jeruzalem geboren als Amos Klausner. Hij wordt tot een van de belangrijkste Israëlische schrijvers g…
De walvisjacht: de geschiedenis en het Nederlandse aandeelDe walvisjacht: de geschiedenis en het Nederlandse aandeelNederland speelde een grote rol in de walvisjacht. In de 18e eeuw voorzag ons land zelfs heel Europa van walvistraan die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Montserrat_Caball%C3%A9
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Montserrat_Caball%C3%A9
  • https://www.demorgen.be/buitenland/operazangeres-montserrat-caballe-85-overleden-b9a1049e?referer=https://www.ecosia.org/
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2014/04/30/onderzoek_naar_belastingontduikingbijoperazangeresmontserratcaba-1-1954526/
  • Httw.hln.be/showbizz/operadiva-caballe-betaalt-half-miljoen-euro-achterstallige-belastingen~a9e86ea9/ps://ww
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/06/montserrat-caballe-een-wonder-van-een-stem-a2296777
  • Afbeelding bron 1: Germanuncut77, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Rudi73 (34 artikelen)
Laatste update: 17-10-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.