De San (bosjesmannen), een volk in Afrika

De San(bosjesmannen) is een volk in Afrika, met een kenmerkend economisch systeem, initiatie, sociaal gedrag en huwelijk.

De San

De San is een volk dat leeft in het zuiden van Afrika. De San, ook wel bosjesmannen genoemd, werken kort en leven lang in verhouding tot andere volken. Gemiddeld werkt een volwassene 2 tot 3 dagen per week. Omdat de San leven van de natuur, moeten ze er een nomaden leven op na houden. Als een ouder iemand dreigt te sterven, is de regel hem achter te laten, om te voorkomen dat hij de rest van de groep ophoudt. Als iemand overlijdt dan wordt hij rechtopzittend begraven.

Initiatie

Als jongens tussen de 15 en 20 jaar zijn, nemen ze deel aan de Tsjoma, een inwijdingsfeest voor de mannen. Ze worden beproefd op lijden van honger, kou en dorst, maar het ergste is nog dat ze eindeloos moeten dansen waardoor ze behoorlijk uitgeput raken. Het ‘feest’ duurt 6 weken en in die periode wordt hun geleerd over rituele mannenzaken. De jongens slapen deze periode los van de vrouwen

De eerste menstruatie is bij de San heel speciaal. In tegenstelling tot hier is deze gebeurtenis geen geheim maar een groot feest. Zodra het ergens buitenspelden meisje het merkt, roept 1 van haar vriendinnetjes haar moeder en deze komt juichen aanrennen onder luid applaus van de andere vrouwen. Vervolgens moet ze een dag in een tent liggen zonder zonlicht en ze mag de aarde niet aanraken. Daarna volgen er nog een aantal inwijdingen, en als dit alles goed wordt volbracht zou dit geluk brengen.

Het huwelijk

Bij de San regelen de ouders het huwelijk. De families geven elkaar geschenken en houden intensief contact. De man moet goed kunnen jagen, de vrouw moet aantrekkelijk zijn, kinderen kunnen krijgen en ook hard werken. De mannen worden huwbaar geacht tussen hun 20e en 30e. Sommige vrouwen trouwen al op hun tiende, maar meestal trouwen zij voor het eerst rond hun 16e verjaardag. Het is bij de San heel normaal om te scheiden. Vaak gebeurt dit op initiatief van de vrouw. Ze vraagt om beëindiging aan de familie of ze pest de man gewoon weg. Scheiding verloopt makkelijk omdat er met de huwelijken geen bruidschat gemoeid gaat. Incest, ontucht en homoseksualiteit zijn streng verboden. Overspel is overigens erg lastig, omdat iedereen uit de stam elkanders voetafdrukken kent. Ze kunnen iemands voetstappen naar andermans tent dus makkelijk herkennen.

Sociaal gedrag

Praten is een zeer belangrijk tijdverdrijf. Bij een kampvuur is 1 kant voor de mannen en 1 kant voor de vrouwen. Tijden het kampvuur worden verhalen verteld en wordt kennis overgedragen. Hier worden dus meteen de kinderen onderwezen. De San hechten waarde aan leeftijd, het probleem is echter dat hun telkunst bij 3 stopt. Na 3 komt veel. De San is een vrolijk volk. Ze dansen veel om zich te ontspannen.

Het economische systeem

Opvallen bij de San is, dat men geen waarde hecht aan bezit. Alles wat ze hebben delen ze met elkaar. Maar als iemand iets steelt, staat daar de doodstraf op. Als iemand zich misdraagt dan negeert de rest hem totdat hij weer normaal doet. Als er geschillen zijn, dan wordt dit uitgepraat. Het is oneervol om geweld te gebruiken.
© 2007 - 2024 Krohndehli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De San uit Zuidelijk AfrikaDe San, ook wel bekend als Bosjesmannen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuidelijk Afrika. Ze voorzien in hun leven…
Gewichtsverlies met Hoodia gordonii?Gewichtsverlies met Hoodia gordonii?De feestdagen komen er weer aan. De moeilijkste dagen om niet aan te komen. En met dat in het achterhoofd, gaan toch vee…
Regio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenZuidelijk Afrika grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en het oosten aan de Indische Oceaan. H…
Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops?Kun je echt afvallen met het lollydieet van Power Pops?Een van de opmerkelijkste diëten in 2014 is het misschien wel het lollydieet, waarbij je lolly's eet van het merk Power-…
Krohndehli (17 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.