Marc Helsen: op naar het WK-voetbal in Zuid-Afrika!

Marc Helsen: op naar het WK-voetbal in Zuid-Afrika! Voormalig journalist Marc Helsen vertrekt weer op reis. Ditmaal gaat zijn tocht dwars door Afrika, van Caïro in Egypte naar Johannesburg in Zuid-Afrika. Zijn doel: op tijd aankomen voor het WK-voetbal. Marc Helsen is niet aan zijn proefstuk toe. Reizen is zijn leven en reisverhalen schrijven zijn passie.

Wie is Marc Helsen?

Marc Helsen werd geboren in Herentals (België) op 13 maart 1954 en woont er nog steeds in zijn ouderlijk huis. Hij werkte meer dan 22 jaar als journalist voor de VUM-persgroep, nl. voor De Standaard en Het Nieuwsblad. De laatste jaren was dat vooral als internationaal verslaggever. In 2008 stapte hij over naar Gazet van Antwerpen. Daarnaast schreef Marc Helsen ook een aantal boeken, vooral reisverhalen. Zijn grote passie is reizen en andere culturen (her)ontdekken.

Marc Helsen auteur

Dodelijk Vlees

In 1998 schrijft Marc Helsen een eerste boek, dat wordt uitgegeven door De Standaard. Hierin ontrafelt hij de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen.

De Groote Trek

In 2001 komt bij Lannoo het volgende boek uit, "De Groote Trek". Hierin vertelt Marc Helsen zijn belevenissen tijdens zijn veertien maanden durende trektocht over de hele wereld in opdracht van de krant Het Nieuwsblad. Iedere woensdag verscheen er ook een verslag in de krant. Naast de klassieke informatie over steden en bezienswaardigheden, vind je in dit boek ook de persoonlijke mening van de auteur. Vaak zijn dat ook vergelijkingen, want op sommige plaatsen is de auteur al eerder geweest. Hij schetst dus de evolutie van een plaats. Ook heeft hij in vele steden vrienden en kennissen, zodanig dat hij vaak ook inside informatie kan verschaffen. Op enkele maanden tijd had hij meer dan 37.000 exemplaren van het boek verkocht. Het reismagazine Grande overhandigde hem voor deze tocht "Het Gouden Kompas".

Ver van mijn Bed

Het derde boek, uitgegeven door Lannoo in 2003. Een reisverhaal over Alaska, Birma, China en Congo. Verhalen over plaatsen waar niemand anders komt, over het weerzien met bepaalde mensen na vele jaren. Steeds op de levendige en humoristische manier die zo kenmerkend is voor Marc Helsen.

De Groote Zijderoute

De Groote Zijderoute is het verslag van de reis die Marc Helsen gedurende zeven maanden in 2004 maakte. Voor deze reis trad hij in het voetspoor van de ontdekkingsreiziger Marco Polo. Het boek bestaat uit twee delen. De heenreis brengt hem met het openbaar vervoer van Venetië naar Peking, het tweede deel beschrijft de terugreis vanuit de Himalaya op een oude Britse motor, een Royal Enfield Bullet. Dit boek verschijnt in 2005 bij Lannoo.

In het spoor van Marco Polo

Dit fotoboek is eveneens gebaseerd op zijn reis naar Peking, verschijnt eveneens in 2005 en wordt uitgegeven door Lannoo/Artis.

In het spoor van Peking Express

Uitgegeven in 2005 bij Lannoo/VT4, 191 pagina's. Marc Helsen reist door China en India, op het parcours van het tv-spel Peking Express II. Uitsmijter is een verblijf op de Himalaya. Vlot geschreven en mooie foto's.

Op reis naar Nergens

Uitgegeven bij Lannoo in 2006. In 2006 reist Marc Helsen gedurende zeven maanden langs twaalf vergeten oorlogsgebieden.
Gebieden waar de gemiddelde toerist niet komt en die alle reisbureau's afraden. Met meer dan 100 foto's over gevaarlijke gebieden in Ivoorkust, Noord-Katanga, Oeganda, Somalië, Soedan, Haïti, Colombia, Armenië, Ingoesjetië, Bangladesh, Pakistan en Afghanistan.

De lokroep van het Avontuur

Een verzamelbundel die in 2009 bij Lannoo wordt uitgegeven. XII reizen naar het einde van de beschaving.

Verschillende werken werden in het Duits en in het Frans vertaald.

2010

Het begint weer te kriebelen en Marc Helsen moet weer op reis vertrekken. De auteur is nu 56 en zijn volgende uitdaging is om in Caïro (Egypte) te vertrekken en te trachten op tijd voor het WK in Johannesburg (Zuid-Afrika) aan te komen. Hij heeft gekozen voor de oostelijke route via Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Botswana en Zuid-Afrika. De westelijke route was interessanter geweest, maar omdat de auteur dan zoveel grenzen had moeten oversteken, zou hij waarschijnlijk niet op tijd bij zijn eindbestemming zijn aangekomen.

De belevenissen van de auteur verschijnen dagelijks in Gazet van Antwerpen, met verhalen over Afrika en voetbal. De auteur neemt ook een officiële WK-voetbal mee, een Jabulani, met handtekeningen van beroemde voetballers op. Die Jabulani wordt op 9 juni in Germiston City Stadium de inzet van een wedstrijd tussen vier jeugdploegen uit de townships rond Pretoria en Johannesburg. Gazet van Antwerpen zorgt voor de voetbaluitrustingen van alle deelnemende ploegen.

U kan de avonturen van Marc Helsen volgen iedere dag in Gazet van Antwerpen en op www.gva.be, inclusief videobeelden.

Update november 2010

Het kon natuurlijk niet uitblijven: de belevenissen van Marc Helsen op zijn tocht naar Zuid-Afrika in het voorjaar van 2010 zijn nu ook in boekvorm verschenen onder de titel "Onder het Zuiderkruis". Het 256 bladzijden dikke boek, uitgegeven bij Lannoo geeft naast het verhaal van de tocht ook tips om zelf de reis te maken. Het kost 22,95 euro en is verkrijgbaar op de stand van Lannoo op de Boekenbeurs van Antwerpen en in de betere boekhandels.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenrecensieBoekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenEen turf van een boek dat de reis van Marc Helsen beschrijft van Londen naar China, Marco Polo achterna. In het tweede d…
Boomkarakters: ieder zijn eigen boomBoomkarakters: ieder zijn eigen boomGenoeg van die eeuwige tekens van de dierenriem en op zoek naar nieuwe wegen om je karakter astrologisch te duiden? Verd…
De herder: Op de grote, stille heideDe herder: Op de grote, stille heideIn de muziek van de negentiende eeuw speelde de inrichting van het nieuwe land Nederland een grote rol. Nederland had en…
Remeker - Jersey BoerenkaasRemeker kaas is biologische kaas die wordt gemaakt op boerderij De Groote Voort in Lunteren. Voor de productie van deze…

Toon Hermans' biografie, discografie en bekende uitsprakenToon Hermans werd in Nederland bekend om zijn one-manshows en schreef meerdere gedichtenbundels en liedjes. Zijn clownes…
Een korte geschiedenis van vroegere schrijvers, rond 1920Bordewijk, Marsman, van Ostaijen, Nijhoff en Slauerhoff waren schrijvers van rond de wereld oorlogen. Een korte beschrij…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.