Conny Mus, Midden-Oosten correspondent, 1950-2010

Correspondent en televisiejournalist Conny Mus is geboren op 21 oktober 1950 en overleden op 20 augustus 2010. Conny Mus is vooral bekend geworden vanwege zijn verslaggeving in het rumoerige Midden-Oosten.

Geboren Amsterdammer

Op 21 oktober 1950 werd Conny Mus geboren in Amsterdamse-Osdorp. Toen hij na zijn lagere schoolperiode aan de slag ging bij een import en exportbedrijf kwam hij als 17 jarige al in Roemenië en Joegoslavië. Van de ervaringen die hij had op zijn reizen schreef hij stukjes op papier. Op aanraden van zijn vrienden stuurde hij deze stukjes naar diverse (regionale) kranten in de randstad.

Om een bedrijfje voor de import van kamerplanten uit Nederland op te zetten verhuisde Conny Mus in 1981 naar Israël. Het bedrijfje wat hij samen met een vriend opzette, was zoals hij zelf zou zeggen: "geen succesverhaal". Met de journalistiek ging het een stuk beter.

Het Nederlands Dagblad

De journalistieke carrière van Conny Mus begon als freelance-journalist voor de Evangelische Omroep (EO) en BRTN. In de tweede helft van de jaren tachtig werd hij freelance journalist bij het Nederlands Dagblad (ND). Conny Mus zou in een interview in 1988 zelf verklaren dat dit de doorbraak was in zijn carrière. Ook verscheen Conny Mus als freelance-journalist bij CNN en de BBC.

Vanaf de eerste dag dat RTL begon als omroep in 1989 was Conny Mus als verslaggever betrokken bij de omroep. Al was Conny Mus direct als Midden-Oostenverslaggever bij RTL begonnen werd hij ook vanuit Israël uitgezonden naar plaatsen en opstanden waren over heel de wereld. Het eerste verslag en grote nieuwsfeit wat Conny Mus maakte was van de revolutie in Roemenië.

Met gevaar voor eigen leven

Ook al liep zijn eigen leven soms gevaar, hij bleef een toegewijd en bevlogen correspondent. Zo deed hij verslag van de Golfoorlog en vanuit Irak, Cambodja, Kosovo, Jordanië en Egypte. Dit lijstje landen is nog met vele andere landen aan te vullen. Hij vertelde ook zelf dat het vak juist leuk bleef vanwege de uitdaging om telkens weer een verslag te maken vanuit een land waar op dat moment oorlog is, mede omdat het dan ook extra lastig is een reportage tijdig weer in Nederland te krijgen.

Op 7 augustus 2010 zond RTL een laatste verslag uit van Conny Mus, hij was toen meer dan 1300 keer bij RTL te zien geweest, zowel in de avonduitzendingen maar ook in de ontbijtuitzending en specials.

Conny Privé

Conny Mus is tweemaal getrouwd geweest, zijn eerste huwelijk duurde 10 jaar. Volgens Conny was hijzelf de oorzaak van de scheiding. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren waarmee hij nauwelijks tot geen contact mee had. Al zijn pogingen om weer contact met hen te krijgen waren mislukt.

Na zijn scheiding heeft hij nog kortere en langere relaties gehad en een "wilde" tijd als vrijgezel. Zes jaar geleden ontmoette hij zijn laatste vrouw met wie hij één dochter had en een hond "Goofy".

De Foreign Press Association (FPA)

Conny Mus is geruime tijd bestuurslid van de FPA geweest en werd zelfs voor zes jaar als voorzitter gekozen. De FPA is een belangenorganisatie voor journalisten.

Het overlijden van de man achter het Midden-Oostennieuws

De hoop van Conny Mus was nog om de doorbraak van het vredesproces in het Midden-Oosten mee te maken maar helaas overleed Conny tijdens zijn vakantie in Nederland aan de gevolgen van een hartstilstand
© 2010 - 2024 Spinsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Karaty: choreograaf, danser en jurylidDan Karaty is een zeer populaire televisiepersoonlijkheid, danser en choreograaf. Op televisie is hij het meest bekend a…
recensie"Het zijn net mensen" door Joris LuyendijkDe journalist Joris Luyendijk geeft met zijn boek 'Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten.' een kijkje in de…
Overzicht van alle landen in het Midden-OostenHet Midden-Oosten is geen continent; het is een regio van Afrika-Eurazië met vage grenzen. De term is ontstaan in het Ve…
De Correspondent - digitaal nieuws en website met betaalmuurDe Correspondent - digitaal nieuws en website met betaalmuurDe Correspondent is een digitaal medium dat het nieuws in een breder perspectief wil plaatsen. De Correspondent begon in…

Realisme in literatuur buitenlandRealisme in literatuur buitenlandBekende realistische schrijvers uit de Nederlandse literatuur zijn François Haverschmidt en Multatuli, maar welke goede…
Toon Hermans' biografie, discografie en bekende uitsprakenToon Hermans werd in Nederland bekend om zijn one-manshows en schreef meerdere gedichtenbundels en liedjes. Zijn clownes…
Spinsel (8 artikelen)
Laatste update: 30-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.