Marie-Rose Morel: een wonder van een vrouw
Marie-Rose Morel is niet meer. Over haar politieke standpunten kan je het eens of oneens met haar zijn. Over haar moed en haar strijdlust valt niet te twijfelen. Toch maakt de dood geen onderscheid. Of je nu rijk of arm bent, jong of oud, als je tijd daar is, helpt er geen lievemoederen meer aan. Ook Marie-Rose Morel verloor haar gevecht tegen kanker en overleed op 8 februari 2011.
Haar jeugd
Marie-Rose Louise Constant Morel werd op 26 augustus 1972 geboren te Antwerpen. Haar vader is Chris Morel, ex-directeur van Alcatel. Marie-Rose Morel is altijd al een mooi meisje geweest. Ze wint in 1992 dan ook de verkiezing van de Aardbeiprinses en in 1993 die van Miss Vlaanderen. In 1995 behaalt ze haar diploma van licentiaat in de geschiedenis aan de UFSIA-K.U.Leuven. Mede-studiegenoot van haar is Bart De Wever. Na haar studies start Marie-Rose Morel met een hostessenbureau "More Elle". Ze heeft ook een evenementenbureau. Hoewel beide bureau's het erg goed doen, verkiest ze toch in de politiek te stappen.
Haar politieke carrière
Het is haar vroegere studiegenoot Bart De Wever die haar kan overtuigen om de stap te zetten. Ze begint haar politieke carrière bij N-VA. Enkele jaren later, in 2004, kan Filip Dewinter haar overtuigen om over te stappen naar het Vlaams Blok. Haar standpunten zijn iets minder radicaal dan die van andere leden van de partij. Zij wint dan ook overweldigend de verkiezingen in Schoten, waar ze op dat moment woont. Ze behaalt zelfs meer stemmen dan kopman Filip Dewinter. Toch begint het serieus te rommelen binnen Vlaams Belang, de nieuwe naam voor het Vlaams Blok.
Waarom noemt men Marie-Rose Morel de Yoko Ono van de politiek?
Marie-Rose Morel ligt nu in de klinch met de kopman van het Vlaams Belang, Filip Dewinter. Er ontstaat een wig binnen de partij: aan de ene kant Filip Dewinter met Gerolf Annemans, aan de andere kant Marie-Rose Morel en Franck Vanhecke. Marie-Rose Morel wordt nu vergeleken met Yoko Ono. Zoals Yoko Ono de Beatles uit mekaar dreef, zo heeft Marie-Rose Morel het Vlaams Belang ook uit elkaar gehaald volgens sommigen.
Keerpunt
En dan gaat het overal fout in het leven van Marie-Rose Morel. Haar huwelijk loopt op de klippen en het wordt een echte vechtscheiding. Haar politieke carrière raakt in het slop door een hevige ruzie met Filip Dewinter. Tot overmaat van ramp krijgt ze in januari 2009 ook nog te horen dat ze baarmoederkanker heeft. Moedig bindt ze de strijd met de ziekte aan, vastberaden de ziekte te overwinnen. En het lukt haar!
Strijd tegen kanker
In augustus 2010 komt de kanker echter terug opzetten. De dokters geven haar nog zes maanden. Marie-Rose Morel laat zich niet gaan. Integendeel. Ze gaat op zoek naar alternatieve geneesmiddelen en -methodes in binnen- en buitenland, onder andere in Oostenrijk en Duitsland. Haar politieke carrière zegt ze definitief vaarwel. Ze wil er nu zijn voor haar zoontjes Marnix en Alexander en wil zich 100% focussen op haar genezing. Even lijkt het beter te gaan. Maar dan wordt ze onwel aan de schoolpoort en zakt ze in elkaar. De kanker heeft haar hersenen aangetast. Moedig strijdt Marie-Rose Morel verder, maar het mag niet baten.
Het omstreden mailtje en Sharia4Belgium
Niet iedereen ziet Marie-Rose Morel even graag. Zo lanceert de groep Sharia4Belgium een bericht waarin staat dat het haar eigen verdiende loon is en dat het de straf van Allah is voor haar racistische ideeën. Ook haar ex-man en politieke tegenstanders reageren erg onvriendelijk op het bericht dat ze is hervallen. Ze blijven ontkennen dat het mailtje iets met het bericht te maken zou hebben.
Huwelijk met Frank Vanhecke
Op 8 januari 2011 treedt Marie-Rose Morel in alle stilte in het huwelijk met haar soulmate Franck Vanhecke. Maanden hebben beiden ontkend dat er iets was tussen hen. Maar Frank Vanhecke wil er na haar dood zijn voor de twee jongens en om de erfenis van Marie-Rose Morel veilig te stellen.
Overlijden
Op 8 februari 2011 om 20 uur overlijdt Marie-Rose Morel in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Ze is 38 jaar. Onmiddellijk volgen er berichten van medeleven van politieke tegenstanders, vrienden en kennissen. Ondanks onenigheden op politiek vlak vindt iedereen haar toch een heel moedige vrouw en heeft men veel respect voor haar. Door haar strijdlust is Marie-Rose Morel een voorbeeld voor vele mensen. Mensen die zelf getroffen zijn door kanker, mensen die het zwaar te verduren hebben in hun leven.
Begrafenis
Haar begrafenis gaat door op zaterdag 12 februari 2011 om 10u30 in de Kathedraal van Antwerpen. Een hele eer, want slechts enkele "groten" zijn hier ook begraven (Bob Davidse, Jef Nijs, Julien Schoenaerts, Frank Swaelen, Hugo Schiltz). Een ingetogen begrafenis, waarbij de vrouw wordt naar voorgeschoven, eerder dan de politica. Zo'n 2000 mensen wonen de plechtigheid bij. Haar echtgenoot Frank Vanhecke draagt mee de kist en een duidelijk geëmotioneerde Bart de Wever houdt een speech voor zijn voormalige studiegenote. Verder ook nog speeches van Jurgen Ceder van Vlaams Belang en van de zus van Marie-Rose Morel. Fré Souffriau brengt het liedje "De Roos" van Ann Christy. Toepasselijk, want ook Ann Christy stierf op 38-jarige leeftijd aan kanker. Verder ook nog "Et si tu n'existes pas" van Joe Dassin, "Bist du bei mir" van Bach en "We'll meet again" van Vera Lynn. De kopstukken van het Vlaams Belang werden vriendelijk verzocht weg te blijven en dat deden ze ook. De crematie heeft maandag 14 februari in intieme kring plaats en de familie neemt de urne mee naar huis. Mensen die niet aanwezig konden zijn op de begrafenis, konden achteraf nog een bidprentje aanvragen. Eén maand na haar dood waren er al zo'n 30.000 bijgedrukt en verdeeld.
Omslagen voor haar zoontjes Marnix en Alexander
Voor haar twee zoontjes heeft Marie-Rose Morel omslagjes klaargemaakt met centjes en boodschappen in. Eentje voor elke belangrijke gebeurtenis in hun leven. Opdat haar zoontjes haar niet zouden vergeten en om een beetje aanwezig te zijn op die belangrijke dagen.
Haar boek: Leve het Leven
Tijdens haar revalidatie schrijft Marie-Rose Morel een boek "Leve het leven". Hierin beschrijft ze haar strijd tegen de kanker en de evolutie van haar ziekte. In februari 2011 heeft het boek reeds 12.000 euro opgebracht. Het bedrag gaat integraal naar het Kankerfonds. Na het overlijden van de politica kwam het boek terug op nummer één in de lijst van de non-fictieboeken en in maart 2011 waren er al 15.000 exemplaren over de toonbank gegaan.
Posthuum boek: Geloof, hoop en liefde - Valse hoop bestaat niet
Het tweede boek van Marie-Rose Morel zal postuum verschijnen op 8 maart 2011. Het boek bevat de columns die Marie-Rose Morel de laatste maanden van haar leven publiceerde in de krant Het Laatste Nieuws. Het voorwoord van het boek werd geschreven door Goedele Liekens en het nawoord zijn van Marie-Rose Morel zelf en van haar moeder. De opbrengst van het boek zal ook nu integraal naar Kom op tegen Kanker gaan.
Nog meer schrijfsels: Alexander, Marnix en de Burgerwolf
Voor haar zoontjes Alexander en Marnix heeft Marie-Rose Morel een kinderboek geschreven. Het verhaal kwam ook als vervolgverhaal exclusief uit in "Dag Allemaal".