Constance van Frankrijk (1078-1126)

Constance van Frankrijk (1078-1126) Constance van Frankrijk wordt in 1078 in Reims (Frankrijk) geboren als oudste dochter van koning Filips I van Frankrijk en Bertha van Holland. Net na Constances 14de verjaardag (1092) verdwijnt haar moeder van het Franse hof. Bertha wordt verstoten door Filips ten gunste van de mooiere en jongere Bertrade van Montfort, naar verluidt omdat hij problemen zou hebben met het uitdijen van Bertha's figuur.

Eerste huwelijk

In 1093 trouwt Constance met Hugo I van Champagne en wordt Gravin van Champagne. Dit is als goedmakertje aan Hugo’s familie waarmee haar vader overhoop ligt vanaf het moment dat hij Bertrade, de echtgenote van Fulco IV van Anjou heeft gestolen en tot zijn eigen echtgenote genomen. Zowel Fulco als Hugo maken deel uit van het machtige huis van Blois. Ze krijgen samen een zoontje wat ze Manasse noemen. Helaas overlijdt hij in 1102.

Na zijn dood verlaat Constance haar echtgenoot en vertrekt naar het hof van Hugo’s broer Stephen, graaf van Blois. In 1104 vraagt Constance, geholpen door Stephens weduwe Adela van Normandië, nietigverklaring van het huwelijk aan. Dit wordt goedgekeurd door de paus op 25 december 1104. De reden voor de nietigverklaring is nooit bekend gemaakt maar het feit dat Hugo daarna al zijn functies neerlegde en zich als monnik terugtrok in het klooster geeft te denken.

Tweede huwelijk

Inmiddels is Bohemund I van Antiochië naar het Franse hof gereisd om hulp te zoeken voor de kruisvaarders in het Heilige land. Hij ontmoet hier Constance en dingt naar haar hand. Constance staat erop Bohemund eerst wat beter te leren kennen voordat ze zich laat schaken, aangezien ze reeds eerder een ongeschikt huwelijk heeft gesloten. Uiteindelijk wordt op 25 mei 1106 een grootse trouwerij gevierd met veel pracht en praal, in aanwezigheid van de koning en veel (aarts)bisschoppen en edellieden van het rijk. De voltrekking van het huwelijk vindt plaats in de kathedraal van Chartres en de feestelijkheden worden gehouden aan het hof van Agnes van Normandië. Na haar huwelijk wordt zij prinses van Antiochië. Eind van dat jaar zeilt ze samen met haar halfzus Cecilia Capet naar Antiochië om haar af te leveren bij Tancred van Galilea (een neef van Bohemund) waaraan zij is uitgehuwelijkt.

Het huwelijk van haar zus maakte deel uit van de onderhandeling voor haar eigen huwelijk. Hierna voegt zij zich bij haar echtgenoot in Apulië, waar in 1107 hun zoon Bohemund II geboren wordt. Haar man heeft inmiddels een nederlaag geleden tegen Alexios I Komnenos en de Venitianen. Hij zit daar drie jaar gevangen en komt ook nog eens in opspraak omdat hij de dochter van de Emir verleidt. Uiteindelijk komt hij weer vrij maar hij moet hiervoor veel van zijn bezittingen afstaan. Hij komt deze nederlaag nooit te boven en overlijdt in 1111 in Apulië als een gebroken man nadat Constance een jaar daarvoor het leven heeft geschonken aan een tweede zoon Jean van Apulië.

Regentes

Na de dood van haar man wordt Constance regentes over zijn bezittingen in Apulië en Calabrië. Zij wordt in augustus 1119 gevangen gezet door Grimoald Alferanites in Giovinazzo, waarna hij over de gebieden regeert. Een jaar later bemiddelt koning Roger II samen met paus Calixtus II over haar vrijlating. Constance moet de claims van haar zoon op zijn erfenis uit handen geven en samen met haar beide kinderen vertrekken. Zij overlijdt op 14 september 1126 in Canossa (Italië) op 48 jarige leeftijd, waarna haar zoon Bohemund II naar het oosten vertrekt om zijn erfenis te heroveren. Met succes.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails met champagne makenChampagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd besta…
Constance van AntiochiëConstance van AntiochiëConstance van Antiochië werd geboren in 1127 als dochter van Bohemund II van Antiochië en Alice, prinses van Jeruzalem.…
Champagne: geschiedenis en etiketcodesChampagne: geschiedenis en etiketcodesHet bestaat in vele soorten en prijsklassen, in chique of ‘gewone’ flessen en met veel of weinig bubbeltjes. Het wordt v…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…

Joan van Acre (1272-1307), dochter van koning Edward IJoan van Acre (1272-1307), dochter van koning Edward IJoan was een dochter van koning Edward I van Engeland en zijn vrouw koningin Eleonora van Castilië. Zij werd geboren tij…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.