Tara, de wijze boeddhistische godin die bevrijding brengt

Tara, de wijze boeddhistische godin die bevrijding brengt Tara is de vrouw van de bodhisattva Avalokiteshvara. Toen de verlichte bodhisattva (hij die verlichting brengt) tranen van mededogen vergoot, ontstond er een meer aan zijn voeten, waaruit een lotusbloem groeide. Uit deze lotus rees de liefdevolle godin Tara op. Sindsdien is zij in Midden-, Zuid- en Zuidoost-Azië, gedurende vele eeuwen vereerd als de moeder van alle mensen. Je zou haar kunnen vergelijken met Maria, de moeder van Jezus Christus. Ieder die haar bescherming zoekt vindt een liefdevolle moeder in haar. Tara is de vrouwelijke Boeddha, de eerste vrouw die tot verlichting kwam. De naam betekent: "ster", of "zij die bevrijding brengt". Ze helpt de mens als een leidende ster op zijn weg door het leven en op zijn geestelijke pad. Tara staat voor moederlijke bescherming en koestering. Met name vrouwen zoeken haar wijsheid, troost en hulp wanneer ze in nood zijn en een weg zoeken uit de problemen die het leven opwerpt. Tara kan een heel praktische en ook snelle kracht betekenen.

De betekenis van de naam Tara

In de naam van Tara zitten meerdere betekenissen verscholen die feitelijk op een zelfde betekenis berusten. In het Sanskriet betekent tari: "de boot", Tarati: "degene die oversteekt", en tariyati: "degene die anderen laat oversteken". Zo is Tara degene die helpt in alle situaties waarin men "oversteekt".

De leidende heldere ster

Net als Maria, die de Sterre der Zee genoemd wordt en beschermheilige is van de zeevarenden, hielp Tara de zeelieden om op koers te blijven en veilig weer thuis te komen. Ook in symbolische zin helpt Tara om de stormen van het leven te doorstaan en niet bang en bevreesd te zijn, maar de juiste weg te vinden. Met name de groene Tara is snel in het bieden van hulp en het ingrijpen in noodsituaties. De Chinese godin Kwan Yin is vrijwel identiek aan Tara en ook vergelijkbaar met Maria. Kwan Yin wordt vaak met kind in de armen afgebeeld.

De weg naar vrede

Tara helpt om onze eigen geest tot kalmte te brengen en zo de stap naar vrede te zetten. We leren onze eigen geest, de stroom van onze gedachten te doorkruisen en zo aan de overkant te komen, het gebied van diepe stilte wordt bereikt. De overkant is niets minder dan het gebied van onze oorsprong. De boeddhanatuur is in elk mens aanwezig. Tara leert ons die stilte opnieuw herkennen en liefhebben, zodat niets in ons bestaan ons verstoren kan. Met name heeft de witte Tara deze gerichtheid.

De vele gedaanten van Tara

Tara kent 21 belichamingen, welke staan voor de 21 energieën die ons helpen bij de oplossing van problemen. Deze verschillende manifestaties van Tara, symboliseren haar verschillende aspecten. Zo zijn er de witte en groene Tara die rust brengen en hulp en wijsheid bieden, maar ook de gele, blauwe en rode Tara die grilliger uitingsvormen van deze godin symboliseren en ook toornige aspecten kunnen laten zien. Ze wordt vaak afgebeeld op een leeuw, met de zon in haar handen. Als godin van de vrede en wijsheid wordt ze vaak afgebeeld met een lotus in haar handen, welke zuiverheid symboliseert.

De lotus in de hand van de godin

Het attribuut van Tara is de lotus, de bloem die staat voor zuiverheid. Haar wortels staan in de modder en drab op de bodem van het meer of de rivier. Dit staat symbool voor onze gehechtheid aan het aardse. Maar uit die duisternis groeit de lotus naar het licht. Onze onbewuste gedachten, gevoelens, conditioneringen worden overstegen. Door de strijd tegen al wat onzuiver is groeit de bloem (de zuivere geest en de oorspronkelijke ware natuur van de mens) en wordt krachtig en groeit naar het licht. Ook verwijst de lotus naar de geboorte van Tara. Toen de bodhisattva Avalokiteshvara volgens de overlevering tranen van van mededogen voor de lijdende mensheid vergoot, ontsprong er aan zijn voeten een meer waarin een lotusbloem tot wasdom kwam. Uit deze lotus rees Tara op. Tara geldt als de echtgenote van Avalokiteshvara.

Witte Tara

In haar manifestatie als witte Tara bereikt ze haar grootste vrede en zachtmoedigheid. Het is de godin van de geneeskunst, zij die een lang leven schenkt. Ze is geduldig, brengt kalmte en rust, bevrijdt ons van onze zorgen en gepieker. Ze is vol liefde en compassie, vertroostend en koesterend. Witte Tara voelt slechts liefde, vreugde en geluk en straalt dit naar alle kanten uit. Het witte licht dat haar omstraalt en doorstraalt brengt verlichting en bevrijding.

Groene Tara

Het groene licht dat Tara in deze manifestatie uitstraalt symboliseert het accepteren van problemen en de mogelijkheid om tot oplossingen te komen. Groen staat ook voor de praktische kant van het bestaan, het aardse leven, het nut van bepaalde acties. Groene Tara helpt om snel tot inzicht te komen, nuchter waar te nemen en geeft meteen de energie om tot daden over te gaan en het doel te bereiken. Intuïtief doet men het juiste. Groene Tara geeft moed en is op een liefdevolle manier strijdlustig. Groene Tara is intens in haar energie.

De gelofte

Eén van de incarnaties van Tara was als de prinses Yeshe Dawa, deze naam betekent: Wijsheid gelijk aan de maan. Deze prinses was door meditatie tot diep inzicht gekomen. Een van haar vrienden die monnik was zei: nu kun je in je volgende leven als man incarneren opdat je tot volledige verlichting komt. Yeshe Dawa reageerde met de gelofte dat ze alleen nog maar als vrouw zou incarneren en als vrouw tot verlichting zou komen, om zo een voorbeeld en inspiratie te zijn voor andere vrouwen. Later kreeg ze de naam Tara, Arya Tara, de edele bevrijdster. Zij die de mens tot bevrijding brengt.

Praktische Tara

Ook op het materiële vlak staat Tara klaar. Ze wordt aangeroepen door handelslieden, voor geluk in de handel. Men roept haar aan voor rijkdom en voorspoed, een nieuw huis. Vrouwen die zwanger willen worden, een liefdevolle echtgenoot zoeken en de vrede in huis willen bewaren vragen om de hulp van Tara.

De genezende groene energie van Tara

Tara helpt ons leven in evenwicht te brengen en de verschillende delen van ons bestaan op elkaar af te stemmen. Wie een laag zelfbeeld heeft, kan zichzelf voorstellen in een groen licht en a.h.w. de gedaante van Tara aannemen. Ons gevoel van eigenliefde en eigenwaarde worden sterker, onze intuïtie, wijsheid en inzicht groeien.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeddhistische spirituele gidsenHet boeddhisme, een van ´s werelds oudste religies, heeft een rijke mythologie met een groot aantal spirituele entiteite…
Gelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaGelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaDe Lachende Boeddha (Maitreya) brengt geluk en blijheid; de Huilende Boeddha houdt het kwaad buiten de deur en neemt je…
Betekenis van de lachende Boeddha: Boeddha van de toekomstDe lachende boeddha is in veel landen in Zuidoost Azië in tempels te vinden. Maar ook bij mensen thuis of op straat.Ook…
Het boeddhisme - wegen naar verlossingAls je mensen vraagt waar ze aan denken bij het Boeddhisme krijg je vaak het antwoord, een boeddha beeld. Maar er hoort…

Mythologische achtergrond van de Lange Telling van de Maya'sDe Lange Telling is een door de Maya’s gehanteerde mystieke kalender die vooral bekendheid heeft gekregen doordat deze d…
Adam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith? Het is toch Adam en Eva? Het verhaal over Adam en Eva is een prachtig verhaal uit de Bijbel dat vertelt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • De groene Tara. Lama Thubten Yeshe
  • Aartsengelen en verlichte meesters. Doreen Virtue
  • Visionen der Göttin. Eva-Maria Kiefer
  • Encyclopedie van mythen en legenden. Arthur Cotterell
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 08-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.