Alsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaring

Alsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaring Het einde der tijden. Een griezelige gedachte. In de Bijbel wordt dit einde voorspeld in de openbaring van Johannes. Eén van de gebeurtenissen tijdens het einde der tijden is het verschijnen van de ster genaamd Alsem. Wat betekent deze naam? In de afgelopen eeuwen is een aantal gebeurtenissen uitgelegd als de verschijning van deze ster. De gebeurtenissen zijn niet het fysiek verschijnen van de ster, maar de gebeurtenissen waren echter zo schokkend voor de tijdgenoten dat het alleen maar het einde der tijden kon betekenen. De verschijning van deze gebeurtenissen waren een mentaal teken van de hemel. Gebeurtenissen zijn o.a. een asteroïde, conflicten over christelijke doctrines en de ramp bij Chernobyl.

De openbaring van Johannes

Het meest controversiële gedeelte van de Bijbel, is het gedeelte van de openbaring van Johannes. In de openbaring van Johannes beschrijft hij welk visioen hij van Jezus Christus heeft gekregen. Het visioen van Johannes beschrijft hoe het einde der tijden tot stand komt. Het visioen vertelt eerst over het verschijnen van de Antichrist. De Antichrist zal in eerste instantie overwinnen. Dan breekt echter de tijd aan van verzet tegen de Antichrist, honger en tenslotte de dood.

De zeven engelen

In openbaring 8 vertelt Johannes over de zeven engelen en hun bazuin (hoorn, trompetgeschal). Zeven engelen kondigen rampspoed aan op aarde. De eerste engel brengt hagel en vuur gemengd met bloed naar de aarde. Hierdoor verbranden bomen en gras. De tweede engel brengt een grote berg van vuur naar de zee op aarde. Hierdoor verandert de zee in bloed en veel waterschepsels komen om. De derde engel (en rampspoed) werd als volgt beschreven door Johannes:

10. En de derde engel heeft gebazuind, en er is een grote ster, brandende als een fakkel, gevallen uit den hemel, en is gevallen op het derde deel der rivieren, en op de fonteinen der wateren.

11. En de naam der ster wordt genoemd Alsem; en het derde deel der wateren werd tot alsem; en vele mensen zijn gestorven van de wateren, want zij waren bitter geworden.


Hierna verschijnt de vierde engel die een derde van de zon en de maan verduistert. De vijfde engel slaat een grote put waaruit de rook het daglicht verjaagt. Uit deze put komen sprinkhanen die mensen doden. De zesde engel stuurt de eerste vier engelen erop uit om mensen te doden.

De zevende engel sprak woorden uit een boekje, maar Johannes at dat boekje op. Het boekje smaakte bitter.

De naam Alsem

De naam Alsem komt een aantal keren in de Bijbel voor. Alsem komt van de plant Artemisia. Artemisia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie. Er zijn vele soorten van deze plantenfamilie zoals: absintalsem, ludoviciana, bijvoet, artemisia vulgaris, duinaveruit, rechte alsem, artemisia biennis, zeealsem en witte alsem.

De naam van de ster in de openbaring van Johannes is Alsem. De ster vergiftigt een derde van de wateren (en fonteinen) en maakt de wateren bitter. Hierdoor sterven de mensen. Alsem en het gehele plantengeslacht hebben als kenmerk dat ze bitter zijn en in hoge mate giftig. De naam is dus zeer goed gekozen.

Asteroïde 2012 BX34

Op 27 januari 2012 scheerde een kleine asteroïde van slechts tien meter doorsnee op minder dan zestigduizend kilometer langs de aarde. De asteroïde had niet de oppervlakte van de aarde kunnen halen, de asteroïde zou in de atmosfeer zijn opgebrand. Toch was deze bijna-botsing met een asteroïde de dichtstbijzijnde ooit. De vraag die hierdoor opkwam is of met de ster Alsem in de openbaring van Johannes een asteroïde werd bedoeld.

Wetenschappers gaan ervan uit dat er maar liefst vijftienduizend rotsblokken in de ruimte, ooit in botsing kunnen komen met de aarde. Eén procent van deze rotsblokken hebben we slechts kunnen waarnemen en zijn groter dan veertig meter in doorsnede. Ongeveer tien procent van de rotsblokken die we ontdekt hebben is zelfs groter dan honderd meter in doorsnede. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat de reden voor het uitsterven van de mens een botsing met een asteroïde of rotsblok zal zijn.

Hunnen

Een verklaring uit het verleden die door mensen werd gegeven voor het einde der tijden is de komst van de Hunnen. De Hunnen waren nomadenstammen uit voornamelijk Centraal Azië. De Hunnen onder leiding van Attila trokken als veroveraars door Azië en Europa. Het rijk van de Hunnen besloeg in de vijfde eeuw n.Chr. een groot deel van Centraal Azië en Europa tot in Duitsland en Hongarije. De Hunnen waren berucht in die tijd om de verwoestingen die ze aanrichtte in Europa. Gezien vanuit het oogpunt van een Christelijke Europeaan van die tijd was het niet zo vreemd dat deze plots verschijnende vreemdelingen men deed denken aan het einde der tijden.

Arius, keizer Constantijn en Pelagius

Voor mensen die sterk geloven is een afdwaling van het ware geloof (of beter gezegd doctrine) een ramp. Vier van deze doctrinebrekers worden vaak aangehaald als diegene die verantwoordelijk zijn, of zullen zijn, voor de ster Alsem. Deze personen zijn: Arius, keizer Constantijn, Origen Adamantius en Pelagius.

De eerste drie namen zijn van doctrinebrekers die niet accepteerden dat God de vader en God de zoon (Jezus Christus) dezelfde persoon waren. Arius (256 - 336 n.Chr.) was een priester in Egypte. Arius kwam in conflict met de kerk over God de vader en Jezus Christus. Arius zag beide als verschillende entiteiten terwijl de kerk uitgaat van God de vader en Jezus Christus als één en dezelfde persoon (God in de naam van de vader, zoon en de heilige geest). Ook keizer Constantijn (272 337 n.Chr.) en Origen Adamantius (184 253 n.Chr.) steunden de mening van Arius.

De vierde persoon, Pelagius (360 - 418 n.Chr.), kwam in conflict met de kerk over de doctrine van de originele zonde van Adam en de doctrine van de vrije wil. De kerk beweerde dat de mens een zondig wezen was, zelfs al bij de geboorte. Deze zonde had de mens geërfd van de eerste vader en mens Adam. Adam en Eva hadden gegeten van de vrucht aan de boom van kennis over goed en kwaad. Ze hadden God niet gehoorzaamt waardoor alle opvolgende generaties deze erfzonde ontvangt van God. Pelagius was het hier niet mee eens. Op zijn slechts had Adam een zonde voor zichzelf begaan. God is volgens Pelagius de bron van al het goede en kan daardoor dus nooit de bron zijn van een erfzonde.

Chernobyl

De meest aansprekende verklaring met betrekking tot de openbaring van Johannes is het verhaal van de kernramp in Chernobyl. Op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor nummer 4 tijdens een test in het plaatsje Chernobyl, in de Oekraïne. Door de ramp werd het gebied rond Chernobyl in een straal van dertig kilometer rond de kernreactor onbewoonbaar. De nucleaire straling was te hoog.

Nu is een nucleaire ramp niet iets dat nooit is voorgekomen. Er zijn meer nucleaire rampen geweest. Denk hierbij aan: Majak, Three Mile Island, Sellafield en Fukushima. Chernobyl kan echter vertaald worden uit het Oekraïens als Artemisia vulgaris. Dit is één van de soorten uit het geslacht Alsem. Voor veel mensen bleek hieruit de waarheid van de voorspelling van Johannes. Niet een fysieke ster maar een ontploffing die het gebied onbewoonbaar maakte voor mensen.

Is het einde der tijden aangebroken?

De openbaring van Johannes blijft controversieel. Is de ramp die Johannes voorspelt nu al wel of nog niet gebeurd. Door de eeuwen heen zijn er een aantal gebeurtenissen geweest zoals: een asteroïde, Arius, keizer Constantijn, Pelagius en Chernobyl, die tijdgenoten ervan overtuigden dat het einde der tijden nu echt aangebroken was. Wellicht moeten we nog even wachten met de definitieve conclusie?
© 2017 - 2024 Benvl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artemisia, de grijze tover in de tuinAlsem, Bijvoet, Dragon en Citroenkruid allemaal plantensoorten uit het geslacht Artemisia. Over de hele wereld presenter…
Bijbelstudie: koninkrijk en hemel in de brief van JohannesBijbelstudie: koninkrijk en hemel in de brief van JohannesEen hemels koninkrijk en een aards koninkrijk. Wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? In het evangelie van Johannes ho…
Absintalsem bij ziekte van CrohnAbsintalsem of Artemisia absinthium werd beschreven in apothekersboeken over de hele wereld. Voor medicinaal gebruik wer…
Malaria en Artemisia of AlsemMalaria, vroeger moeraskoorts, mal-aria slechte lucht genoemd, is nog steeds een veel voorkomende tropische infectieziek…

Voorloop of veurloop: voorspellende gaven in het volksgeloofVoorloop of veurloop: voorspellende gaven in het volksgeloofDe 'voorloop' (of 'veurloop') is een fenomeen in het volksgeloof. Wanneer iemand een voorloop ziet, dan ziet hij iets wa…
Piraat Blackbeard, schrik van de CaraïbenPiraat Blackbeard, schrik van de CaraïbenEén van de bekendste piraten is toch wel Blackbeard (Zwartbaard). Vooral in het Caribisch gebied heeft hij menig schip a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Auftraggeber: Otto III. Oder Heinrich II., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wormwood_(Bible)
  • http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/Openbaring/8/
  • http://christipedia.nl/Artikelen/A/Alsem
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alsem
  • http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/tag/alsem/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Openbaring_van_Johannes
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/26903264/__15.000_asteroides_naar_aarde__.html
Benvl (38 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.