De listige moordster, Agrippina
De keizer vermoorden is het allerbeste, óf het allerslechtste wat je ooit zou kunnen doen. Je zou het volk ermee verlossen van het regerend kwaad, óf de publieke opinie er woest mee maken. Agrippina was een vrouw, die de keizer, Claudius, vermoordde. Was dat een slimme, sterke zet, óf een slappe?
Agrippina was in het begin van het verhaal van Tacitus bezig, de keizer Claudius te verleiden. Keizer Claudius was eerst getrouwd met Messalina. Maar omdat Messalina er talloze minnaars had nahad, had Claudius haar tot dood veroordeeld. Agrippina was een volle nicht van Claudius, en als ze met hem zou trouwen, zouden ze incest plegen, dat niet geaccepteerd zou worden in Rome. Toch kon een handlanger van Agrippina de senaat zo bespelen, dat de senatoren Agrippina bijna moesten smeken, met de keizer te trouwen. Op deze manier greep Agrippina, op slimme wijze, de macht in Rome.
Agrippina’s heerszucht veranderde in één keer de regering van Rome. Ze was streng en trad hardhandig op. Ze liet zich door niemand de wil op leggen, zodat ze eigenlijk alleenheerschappij had, samen met Claudius. Dat was een erg goede manier van regeren, omdat ze dan door niemand kon worden beïnvloed.
Eerst hielp Agrippina Seneca met de terugkeer uit zijn ballingschap. Ze keerde op die manier de keizer tegen zichzelf. Maar dat vond ze niet erg, want ze had hiermee haar voornaamste doel, de publieke opinie voor zichzelf te winnen, wel bereikt. Verder liet ze Claudius dwingen, Octavia te laten verloven met Domitius. Zo werd Agrippina’s zoon Claudius’ aanstaande schoonzoon, die kans zou hebben de troonopvolger te worden.
Ook liet de strevende Agrippina regelen, dat Claudius haar zoon Domitius zou adopteren. Het argument hierbij was: ‘Door Tiberius is, hoewel hij reeds een eigen zoon had, Germanicus geadopteerd. En zo moest ook hij, Claudius, zijn positie versterken met een jonge man, die een deel van de staatszorgen op zich zou nemen.’ Agrippina bereikte met veel inzet wat ze wilde bereiken. Claudius verkoos haar zoon, boven die van zichzelf.
Nu Agrippina alles wat ze bij Claudius wilde bereiken bereikt had, maakte ze plannen om hem te vermoorden. Ze nam het initiatief liet een speciaal sluw gif ontwerpen, door de vindingrijke Locusta. Na een slimme list, vond Claudius de dood en kon Agrippina haar zoon, Domitius aka Nero, tot keizer laten kronen. Agrippina wilde Nero tijdens zijn regeren beïnvloeden om zo haar eigen macht door te zetten. Dit mislukte helaas omdat Nero Agrippina na een tijdje als drukkende last ging beschouwen. Hij wilde haar daarom gaan vermoorden.
Agrippina werd door omstanders gezien als een sluwe, listige vrouw, die alles deed om aan de macht te komen. Claudius trouwde haar alleen, omdat hij hulp nodig had bij het besturen van Rome. Nero zag Agrippina als last, omdat ze hem wilde beïnvloeden tijdens zijn macht. Het volk zag Agrippina als strenge, hooghartige vrouw met een manlijke tirannie. Door iedereen werd ze dus in het negatieve daglicht gezet. Dat lijkt zielig, maar eigenlijk is dat helemaal niet. Agrippina was in haar tijd juist de enige vrouw, die zoveel moed een doorzettingsvermogen had om haar doelen te bereiken. Er zullen vast veel vrouwen gedroomd hebben van het goede leven dat Agrippina leidde. Ze kon alle mannen krijgen die ze wilde, en alles naar haar eigen hand zetten.
Iemand die zoveel kan bereiken als Agrippina, moet wel sterk zijn. Agrippina greep de macht met haar streven en doorzettingsvermogen. Op tegenslagen reageerde ze nuchter en vond overal wel weer een oplossing voor. Ze was slim en liet zich door niemand de wil opleggen. Dat klinkt misschien erg egoïstisch, maar dat is het ultieme bewijs van haar sterke karakter en kracht.
© 2008 - 2024 Dvdbogart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keizer Nero en zijn ondergangNero is de meest gewelddadige en kwaadaardige man die keizer was van het Romeins Rijk. Nero wilde in de voetsporen trede…
Het leven van keizer NeroKeizer Nero is een van de beruchtste keizers van het Romeinse Rijk. Hieronder kunnen jullie lezen over zijn leven.
De moordlustige vrouw, MedeaZou jij je kinderen doden, om je vreemdgegane man eens een lesje te leren? Nee! Dat kun jij niet aan, zoveel verdriet! M…
Bronnen en referenties
- Tacitus, Annalen, 1 Agrippina, vrouw van keizer Claudius, 49 n. Chr (Ann. XII, 7-9)
Sterke vrouwen - KCV