Welke landen hebben kernwapens in 2013?

Welke landen hebben kernwapens in 2013? De kernwapens race begon rond het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Verenigde Staten in Japan twee atoombommen tot ontploffing bracht. Sindsdien hebben verschillende landen hun eigen nucleaire programma’s geproduceerd en andere landen werken hard om zo’n programma op te starten.
Bron: Xymonau, RgbstockBron: Xymonau, Rgbstock

De Verenigde Staten

Kernproeven begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog en eindigden in de vroege jaren negentig na de val van het communisme. De Verenigde Staten hebben nog steeds de meeste operationele kernkoppen (meer dan 2000). De Amerikanen hebben ook kernwapens gestationeerd in andere NAVO-landen. Samen met Rusland, is de VS het enige lid van de atoomwapens club die lucht-, zee-en land kernwapens heeft. Voor twee decennia heeft de Verenigde Staten samen gewerkt met Rusland om het aantal kernwapens in de wereld te verminderen.

Rusland

Rusland voerde zijn eerste kernproef uit in 1949, vier jaar nadat de Amerikanen Hiroshima en Nagasaki gebombardeerd hadden. Tijdens de Koude Oorlog heeft de wapenwedloop geleid tot een groei van kernwapens. Vandaag de dag heeft Rusland ongeveer 1.700 operationele kernkoppen. Nucleaire experts zijn echter bang dat na 1990 een aantal kernkoppen in de handen van derden gevallen zouden zijn en worden dus niet meegeteld.

Bron: Hisks, RgbstockBron: Hisks, Rgbstock

Groot-Brittannië en Frankrijk

Het Verenigd Koninkrijk is in 1951 lid geworden van de nucleaire club en heeft ongeveer 160 kernkoppen die alleen door onderzeeërs kunnen worden geleverd. Frankrijk is de derde grootste kernmacht na de VS en Rusland. Het land kan zijn 300 kernkoppen afvuren vanuit de lucht of de zee.

China

Het Communistische China is in de jaren vijftig begonnen met een nucleair programma, nadat de Verenigde Staten een deel van hun eigen kernkoppen naar Azië verhuisden tijdens de Koreaanse Oorlog. Momenteel kan China raketten vanaf het land en vanuit de lucht afvuren, en zijn ze binnenkort ook in staat om ze op onderzeeërs te zetten.

India en Pakistan

India testte zijn eerste kernwapen in 1974, omdat het land buurlanden China en Pakistan als een grote bedreiging zag voor de regio. India wapens die vanuit de lucht en vanaf het land kunnen worden gebruikt. Deze kernwapens kunnen op zeer korte termijn klaargezet worden.
Bron: Weirdvis, RgbstockBron: Weirdvis, Rgbstock
Na conflicten en regionale oorlogen met India in de afgelopen veertig jaar heeft Pakistan zijn eerste kernkop in 1998 getest en wordt er in de wandelgangen gezegd dat zij tot wel 100 kernkoppen in huis hebben.

Israël

Hoewel Israël het testen van atoomwapens nooit heeft bevestigd, verklaren deskundigen dat zij van mening zijn dat het land decennia lang een kernwapenprogramma heeft gehad. Israël heeft waarschijnlijk minstens tachtig raketten op land die kernkoppen kunnen afvuren.

Noord-Korea

In de afgelopen jaren is Noord-Korea bezig geweest met het uitvoeren van ondergrondse testen. Westerse deskundigen denken dat de communistische staat genoeg plutonium heeft om atoombommen te bouwen, maar ze twijfelen of het land hen deze kunnen afschieten met raketten. Diverse sancties tegen het Aziatische land hebben in het verleden tot weinig goeds geleid.

Bron: Somadjinn, RgbstockBron: Somadjinn, Rgbstock

Iran

De westerse wereld is ook bezorgd over de plannen van Iran om een atoombom te bouwen. Het Internationale Atoomenergieagentschap beweert dat ze bewijs hebben dat Iran plutonium produceert om een bom te bouwen. Iraanse leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze alleen uranium verrijken voor het opwekken van kernenergie. De Verenigde Naties hebben sancties gezet op het land in een poging om het Iraanse programma te stoppen.

Verscheidene andere landen hebben op een bepaald moment in het verleden een kernwapenprogramma of kernkoppen gehad. Staten van de voormalige Sovjet-Unie, met inbegrip van Oekraïne en Kazachstan hadden kernkoppen toen het land werd opgesplitst. Dit stopte er werd teruggebracht naar Rusland. Zuid-Afrika ontwikkeld kernwapens tijdens de Apartheid-jaren maar stopte het in de jaren negentig. Saddam Hussein werd verdacht van het ontwikkelen van zijn eigen kernwapens in Irak. In 2003 viel de Verenigde Staten het land binnen, omdat ze dachten dat de dictator massavernietigingswapens had. Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea stopten hun nucleaire wapenprogramma's vele jaren terug.
© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doomsday Clock, de tijd tot totale vernietiging van de aardeDoomsday Clock, de tijd tot totale vernietiging van de aardeDe Doomsday Clock is een klok die we in het Nederlands "Doemdagklok" noemen. Deze klok geeft de symbolische tijd aan tot…
Kernoorlog in detailKernoorlog in detailEen kernoorlog of atoomoorlog is een treffen waarbij minimaal twee strijdende partijen elkaar bestoken met nucleaire wap…
De Cubacrisis: De wereld aan de rand van de afgrondDe Cubacrisis is vaak het gevaarlijkste moment van de Koude Oorlog genoemd. Nooit eerder stond de mensheid op het punt z…
Komt er oorlog in Nederland?Komt er oorlog in Nederland?De vraag die velen zich stellen: komt er oorlog in Nederland? Om te weten te komen of er ooit nog oorlog in Nederland ko…

WO I: informatieve boekenWO I: informatieve boekenWO I: informatieve boeken. Er is een zee van literatuur over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Er verschenen gedichten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jimdaly98, Rgbstock
  • www.wetenschap24.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • Home.deds.nl
  • Afbeelding bron 1: Xymonau, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Hisks, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Weirdvis, Rgbstock
  • Afbeelding bron 4: Somadjinn, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.