Wat zijn Bermbommen?

De laatste tijd is de bermbom vaak in het nieuws. In Irak, Afghanistan en Uruzgan hebben troepen regelmatig te maken met dit soort bommen en zijn ook Nederlandse soldaten getroffen hierdoor. Wat zijn dit eigenlijk precies?

Wat is een bermbom precies?

Een bermbom is een in elkaar geknutseld explosief met meestal chemische stoffen erin. Ze worden in de berm van een weg geplaatst die ze van een afstand tot ontploffing kunnen brengen of als bijvoorbeeld een tank van troepen van de VN erover heenrijdt. Ze worden meestal een beetje begraven zodat ze niet zichtbaar zijn of in een voertuig plaatsen die langs de kant van de weg staat. In verschillende gebieden waar nu Nederlandse troepen zijn worden bermbommen gebruikt om de troepen ernstig te verwonden of te doden. Een bermbom is de Nederlandse vertaling van het Engelse 'roadside bomb' dat vaak gebruikt wordt in plaats van het moeilijke 'improvised explosive device'(IED).

Geschiedenis

De bermbommen werden voor het eerst in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Wit-Russische opstandelingen tegen de nazi's. Ze plaatsten bermbommen langs het spoor zodat honderden Duitse trein ontspoorden. Ook de Vietcong en de IRA gebruikte bermbommen. In de jaren 90 gebruikte ze bermbommen in de guerrillastrijd van de Tsjetsjenen tegen het Russische leger. Ook het leger van Israël kreeg er in Zuid-Libanon en de Gazastrook mee te maken.

Waarom worden bermbommen zoveel gebruikt?

Bermbommen worden veel gebruikt omdat ze effectief zijn en eenvoudig te maken. Ze kunnen op zijn simpelst worden gemaakt met een drukplaat(een stuk ijzer), explosieven(zoals springstof - diesel en kunstmest gemixt) en een ontsteker(een mobiele telefoon of afstandsbediening van een tv of radio. Ook zijn er in Irak en Afghanistan veel oude opslagplaatsen waarin granaten en raketten zijn die ze kunnen gebruiken. Wereldwijd hebben opstandelingen en terreurorganisaties instructies verspreid over het maken van bermbommen. Ze verspreiden cd-roms en bouwinstructies via bijvoorbeeld internet.
Gelukkig is er ook een organisatie die de verspreiding en gebruik van de bermbom wereldwijd probeert de stoppen: Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization.
© 2008 - 2024 Sanpaulo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Documentaire ‘Gesneuveld’ - militairen in AfghanistanDocumentaire ‘Gesneuveld’ - militairen in Afghanistan‘Gesneuveld’ is een documentaire van regisseur Robert Oey over de gesneuvelde militairen in Afghanistan en het leven met…
Het uitvoeren van civiele taken door militairen op missieHet uitvoeren van civiele taken door militairen op missieMet de nadruk op wederopbouw bij het inzetten van militaire macht, is het voor defensie belangrijker geworden om samenwe…
Fighting Falcon - F-16 gevechtsvliegtuigFighting Falcon - F-16 gevechtsvliegtuigNederland heeft de F-16 als gevechtsvliegtuig, de Fighting Falcon. Ze staan op de vliegbases Leeuwarden en Volkel en de…
De geschiedenis van ArtillerieVolgens de krijgsgeschiedenis is de artillerie- van het Latijnse artilia een (kunstig) werktuig- al heel oud. Reeds voor…
Sanpaulo (29 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.