Grootste boekenmarkten in Nederland

Grootste boekenmarkten in Nederland Ondanks de terugloop in de verkoop van boeken is er nog steeds een grote groep die leest. De echte liefhebbers zijn vaak terug te vinden op de vele boekenmarkten die georganiseerd worden door heel het land. Op de meeste van deze boekenmarkten worden tweedehands boeken verhandeld. Soms gaat het om grote partijen waar weinig onderscheid wordt gemaakt, op andere boekenmarkten zijn vooral antiquariaten en boekhandels te vinden.

Grootste boekenmarkt van Europa in Deventer

De grootste boekenmarkt van Europa is te vinden in Deventer. Deze boekenmarkt trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. De boekenmarkt wordt elk jaar gehouden op de eerste zondag van augustus. Op de markt staan vooral veel antiquariaten en gespecialiseerde boekhandels. De kraampjes staan door de hele stad en langs de IJsselkade. Rondom de boekenmarkt worden bovendien tal van festiviteiten georganiseerd, zoals lezingen en debatten. De boekenmarkt heeft ook elk jaar een bepaald thema.

Boekenmarkten in Bredevoort

Dit plaatsje in de Achterhoek zocht een mogelijkheid om zichzelf op de kaar te zetten. In het begin van de jaren negentig kwam met, in navolging van een Engels stadje, met het idee om zich te gaan specialiseren in boeken. Tal van antiquariaten hebben zich intussen gevestigd in het Gelderse dorp. Jaarlijks worden er verschillende boekenmarkten georganiseerd. Elke derde zaterdag van de maand, het hele jaar door, wordt er een kleinere boekenmarkt georganiseerd van ongeveer twintig kramer. Daarnaast wordt er vijf keer per jaar een grotere boekenmarkt georganiseerd. Dan kan het aantal kramen oplopen tot boven de honderddertig. Verder zijn er boekenmarkten rond speciale thema's, zoals prenten en documenten.

Ramsj kopen bij het Boekenfestijn

Er zijn ook organisaties die rondtrekken met ramsj. Ramsj zijn boeken die niet verkocht worden in de verkoop. Meestal verkopen uitgevers ze dan voor een klein bedrag aan opkopers die ze vervolgens weer proberen te slijten. Op die manier hebben de opkopers tenminste nog een deel van de kosten terug. Met name het Boekenfestijn is een bekende organisatie die ramsj verkoopt. Zij huren vaak een sporthal af in een grote plaatst en verkopen daar gedurende bijvoorbeeld een weekend de boeken. Deze boekenmarkten worden een aantal keren per jaar georganiseerd en trekken vooral de koopjesjagers.

Boekenmarkt in Venlo

Een grote boekenmarkt wordt elk jaar aan het begin van het jaar in Venlo georganiseerd. De stichting Boeken steunen mensen zamelen het hele jaar door boeken in die dan in een weekend worden verkocht. Op die manier is al bijna een miljoen euro opgehaald dat aan goede doelen wordt geschonken. De boekenmarkt begint vrijdag en duurt tot zondag. Er worden ongeveer honderdduizend boeken aangeboden.

Boekenmarkt in Den Bosch

Een andere grote boekenmarkt voor het goede doel is elk jaar rond eind januari in de Brabanthallen in Den Bosch. Ook hier worden er elk jaar bijna honderdduizend boeken aangeboden. De boekenmarkt wordt georganiseerd door de Vincentiusvereniging in Den Bosch. Naast boeken worden er ook lp's, cd's en singles verkocht. Het materiaal wordt binnengebracht bij de kringloopwinkel van de vereniging. Vervolgens worden ze door de leden van de werkgroep geselecteerd op bruikbaarheid en naar onderwerp gesorteerd.

Boekenmarkt in Nieuw-Roden

Elk jaar wordt tussen Kerst en Oud en Nieuw de grootste boekenmarkt van Noord-Nederland in het Drentse dorpje Nieuw-Roden gehouden. Qua aanbod heeft de markt ongeveer de helft van het aanbod van Venlo en Den Bosch, maar de prijzen net iets schappelijker.

Overige markten

Naast deze boekenmarkten worden er jaarlijks nog tal van markten georganiseerd door particulieren, verenigingen en bibliotheken. Grote bekende boekenmarkten zijn bijvoorbeeld nog te vinden in Amsterdam. Dordrecht, Wageningen en Nijkerk. De meeste van deze boekenmarkten worden ook aangekondigd op het internet, dus het is zeker een tip op daar regelmatig op te zoeken.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boudewijn Büchprijs voor antiquarische boekBoudewijn Büchprijs voor antiquarische boekSinds 2011 wordt de Boudewijn Büchprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die werk maakt van het onder de aandac…
Verzamelen; vintage, vinyl, vlinders en voetbalplaatjesEr wordt heel wat verzameld in Nederland. Van jongs af aan worden we aangemoedigd om voetbalplaatjes, suikerzakjes of kn…
Bedden en matrassen uit Nederland: Auping en SilvanaGemiddeld vertoeven we eenderde van ons leven in een bed. Dat komt neer op zo een 200.000 uren per gemiddeld mensenleven…
Auping - een Nederlands beddenbedrijfAuping - een Nederlands beddenbedrijfAuping, het Nederlandse beddenbedrijf, werd in 1888 opgericht door Johannes Auping. Het is een echt familiebedrijf, dat…

Esperanto en humorEsperanto en humorWie geen Esperanto kent en enkel weet dat het een 'kunstmatige' of 'artificiële' taal is, vormt zich een beeld van een t…
Easy Virtue: een toneelstuk van Noël CowardDe Brit Noël Coward is als schrijver van toneelstukken bekend om zijn scherpe humor, gevoel voor drama en indrukwekkende…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 29-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.