Waarom iedereen zou moeten lezen: de voordelen van lezen
Lezen is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar iedereen is gebaat bij het lezen van een goed boek. Lezen stimuleert de hersenen en het concentratievermogen en is dus veel meer dan passief bezig zijn. Eigenlijk zou iedereen iedere dag een paar minuten moeten lezen. Waarom is lezen beter dan het kijken van een film?
Kinderen en lezen
Het is voor de meeste mensen wel duidelijk waarom kinderen moeten lezen. Door veel te lezen herkennen ze eerder woordbeelden waardoor hun leessnelheid omhoog gaat en ze ook beter leren schrijven. Ze vergissen zich door betere bekendheid met de woorden, minder snel in de spelling. Daarnaast breiden ze met het lezen hun woordenschat uit.
Concentratievermogen en verbeelding
In 2012 werd door de Universiteit van Stanford een onderzoek gedaan, waar bij proefpersonen MRI-scans werden afgenomen terwijl ze een hoofdstuk lazen uit de roman Mansfield Park van Jane Austen. Uit de MRI-scan kwam naar voren dat de proefpersonen zonder uitzondering door het lezen van de tekst levendige mentale beelden tevoorschijn konden toveren en dat de tekst krachtige emoties kon oproepen. Bovendien konden de deelnemers zich goed concentreren, vooral wanneer ze in het verhaal zaten werd hun concentratievermogen getraind. Vooral mensen met een korte spanningsboog zouden dus meer moeten lezen om hun concentratievermogen te oefenen. De MRI-scans lieten verder zien dat voor het lezen een coördinatie van meerdere complexe cognitieve hersenfuncties noodzakelijk was. Een gegeven waar men in Stanford graag nader onderzoek naar wilt verrichten.
Analytisch vermogen
Ben je een liefhebber van misdaadromans en thrillers? Gefeliciteerd! Het blijkt namelijk dat de lezers van dit genre allen proberen om met behulp van de beschikbare gegevens het plot te voorspellen. Hierdoor doen ze een groot beroep op hun vermogen om kritisch en analytisch te denken. Door geregeld een beroep te doen op dit vermogen stimuleer je je analytische capaciteiten, waardoor je hier steeds beter in wordt. Dit kan je ook in het dagelijks leven van pas komen.
Stress verminderen door lezen
Onderzoek gedaan door cognitief neuropsycholoog Dr. David Lewis in samenwerking met de Universiteit van Sussex (2009) gaf aan dat lezen stress vermindert. Slechts zes minuten lezen per dag was genoeg om stress met 68% te verminderen. Dit komt omdat de lezer zich concentreert op de tekst en hiermee tijdelijk even een andere wereld binnen wandelt. Hiermee word je even volledig afgeleid van de stress opleverende situatie en glijden de spanningen vanzelf van je af. Dit blijkt beter te werken dan wandelen of naar muziek luisteren. Het maakt hier niet uit wat er gelezen wordt, het enige wat wel belangrijk is, is dat het verhaal je boeit.
Depressies en zelfhulpboeken
Volgens onderzoek (Universiteit van Glasgow, professor Christopher Williams) helpen zelfhulpboeken bij het genezen van een depressie, ook bij ernstige depressies. De patiënt moet dan wel zelf in staat zijn om voldoende inspanningen te plegen om de strijd met zijn depressie aan te gaan. Het is dus niet geschikt voor iedereen. Daarom is het wel belangrijk dat de voortgang van de patiënten door een professional in de gaten wordt gehouden.
Lezen voor het slapen gaan
Veel mensen vinden het rustgevend om in bed, vlak voor het slapen gaan nog even te lezen. Een prima idee, want lezen voor het slapen gaan ontspant inderdaad en helpt om beter te gaan slapen. Er zijn echter wel een paar maren, zo moet je niet gaan lezen van een e-book met backlight of een tablet, want door het licht achter de letters blijf je alerter, dus langer wakker. Ook is het niet zo handig om een spannende thriller te gaan lezen, waarvan je heel graag wil weten hoe het afloopt. Voor je het weet, wordt het dan toch later dan dat de bedoeling was.
Lezen is dus geestelijk een behoorlijk stimulerende en actieve bezigheid en daarom beter voor je brein dan passief een film kijken.