De Helen Grace-serie van schrijver M.J. Arlidge

De Helen Grace-serie van schrijver M.J. Arlidge De serie over de Engelse inspecteur Helen Grace begint in 2015 met het boek ‘Iene Miene Mutte’. Inspecteur Grace is een eenzame vrouw die zich volledig inzet voor haar politiecarrière en een duister verleden heeft. De verhalen spelen zich af in het zuiden van Engeland. M.J. Arlidge is een zeer productieve schrijver die meerdere boeken per jaar produceert. In alle boeken van deze serie draait het om seriemoordenaars, die gruwelijke moorden plegen.

Schrijver M.J. Arlidge

De schrijver Matthew Arlidge (geboren in 1974) begon zijn carrière als scriptschrijver/redacteur bij de Engelse tv-serie EastEnders. Hierna heeft hij zich volledig op televisieproducties gericht en uiteindelijk zijn eigen productiebedrijf TXTV Limited opgericht. Hij heeft de scripts geschreven voor onder andere Monarch of the Glen en Mistresses. Zijn eerste boek was Eeny Meeny, in het Nederlands vertaald als Iene Miene Mutte. In de thrillers wordt een deel van het verhaal vanuit het perspectief van de moordenaar verteld.

De boeken in deze serie (status oktober 2018)

 1. No Way Back (2016), vertaald als Alles in de wind (2017)
 2. Eeny Meeny (2014), vertaald als Iene Miene Mutte (2015)
 3. Pop Goes the Weasel (2014), vertaald als Piep zei de muis (2016)
 4. The Doll’s House (2015), vertaald als Pluk een roos (2016)
 5. Liam Liar (2015), vertaald als Klikspaan (2016)
 6. Little Boy Blue (2016), vertaald als Naar bed, naar bed (2017)
 7. Hide and Seek (2016), vertaald als Wie niet weg is (2017)
 8. Love Me Not (2017), vertaald als Klein Klein Kleutertje (2017)
 9. Down the Woods (2018) vertaald als In de Maneschijn (2018)

Let op de tekst hieronder bevat spoilers.

Helen Grace, hoofdpersoon

Helen Grace is de hoofdpersoon van deze boeken. Helens jeugd was niet gemakkelijk. Vanaf haar prille jeugd was ze getuige van de gruwelijke mishandelingen die haar moeder moest ondergaan. Haar vader was extreem gewelddadig en verkrachtte niet alleen zijn dochter (de oudere zus van Helen) op haar dertiende, hij vond het ook normaal om haar te delen met zijn vrienden. Uiteindelijk kan de oudere zus van Helen de mishandelingen niet meer verdragen en daarnaast wil ze haar zusje beschermen die ook dertien is geworden. Het meisje (Marianne) vermoordt haar ouders en belandt in de gevangenis. Helen gaat van pleeggezin naar pleeggezin en heeft geen contact meer met haar zus. Toch blijft ze zitten met een enorm schuldgevoel. Dit schuldgevoel heeft grote invloed op haar leven. Ze kan hierdoor geen normale relatie aangaan en laat zich af en toe afranselen door Jake, een SM-meester. Dit in de hoop dat de lichamelijke pijn de geestelijke pijn even op de achtergrond drukt. Helaas komt deze geestelijke pijn altijd weer terug.

Marianne ontwikkelt zich uiteindelijk tot een seriemoordenaar en aan het einde van boek één schiet Helen noodgedwongen haar zus dood. Dit verergert het schuldgevoel tegenover haar zus.

Robert Stonehill, neefje van Helen

Robert leren we kennen in boek twee van de serie. Op het moment dat Marianne (de oudere zus van Helen) haar ouders vermoordde, was ze vijf maanden zwanger van haar vader. Direct na de geboorte werd het kind bij haar weggehaald. Het is een zoon, Robert. Robert wordt geadopteerd door lieve pleegouders. Wanneer Helen hem na de dood van haar zus opspoort, blijkt dat Robert het slechte pad op gaat. Helen helpt hem uit de problemen, op voorwaarde dat hij zijn leven betert. Ze vertelt hem dat ze zijn tante is. Vlak daarna loopt alles mis. Een journaliste pluist het verleden van Robert uit en zet dit verhaal in de krant. Robert krijgt nu voor het eerst te horen van de misdaden van zijn moeder, er ontstaat een mediagekte en Robert verdwijnt hierop spoorloos.

Charlie Brooks, collega van Helen

Charlie is een politie-agente, getrouwd en zwanger van een kindje wanneer ze in het eerste boek tijdens haar werk wordt ontvoerd en bijna verhongert. Ze verliest kort hierna het kindje. Wanneer ze na een lange periode van herstel weer terugkeert bij de politie, heeft ze het moeilijk. Ze wil zichzelf graag bewijzen, maar privé wordt er ook aan haar getrokken. Uiteindelijk besluit ze dat haar privéleven voorrang krijgt en raakt ze opnieuw zwanger. Haar relatie met Helen is soms wat problematisch, maar ze waarderen elkaar wel en uiteindelijk ontwikkelen ze een vriendschappelijke band. Zo vriendschappelijk zelfs dat Helen de peetmoeder van haar dochtertje wordt.

Korte inhoud van de boeken

Alles in de wind

Dit boek gaat over de 15-jarige Jody die inmiddels aan haar derde weeshuis toe is. In dit boek leer je de jonge Helen kennen en haar door haar geschiedenis beter begrijpen. Het is een kort boek als introductie op de serie en is later geschreven.

Iene Miene Mutte

Een seriemoordenaar ontvoert steeds twee mensen en laat deze mensen verder aan hun lot over. Het enige wat ze hebben is een pistool met één kogel. Wanneer de één de ander vermoordt, wordt de moordenaar vrijgelaten. Waar kiezen de slachtoffers voor: doden of gedood worden? Het wordt Helen steeds duidelijker dat de slachtoffers allemaal iets met haar te maken hebben. Uiteindelijk begrijpt ze wie de dader is: haar eigen zus.

Piep zei de muis

Vaak zijn prostituees het slachtoffer, maar hier gebeurt het omgekeerde. Een prostituee vermoordt haar klanten. Waarom doet ze dit en kan Helen het leven van deze labiele vrouw nog redden?

Pluk een roos

De moordenaar is na de dood van zijn zus het spoor bijster. Hij wil haar weer opnieuw tot leven wekken. Hij ontvoert meisjes die vaag op haar lijken en probeert ze om te vormen tot zijn zus. Wanneer dit niet lukt, laat hij ze sterven en gaat hij op zoek naar een volgend slachtoffer. Aan Helen de taak om de moordenaar te stoppen en te proberen het laatste slachtoffer levend uit zijn handen te bevrijden.

Klikspaan

Er is een pyromaan actief en deze terroriseert de hele stad. Kan Helen deze pyromaan stoppen voordat er nog meer dodelijke slachtoffers vallen?

Naar bed, naar bed

Er vindt een moord plaats in een fetishclub in Southampton. Helen is dankzij haar bezoeken aan Jake bekend met het BDSM-wereldje en juist Jake is het slachtoffer. Hoe lost ze deze zaak op, zonder haar bekendheid met deze wereld en het slachtoffer te laten merken?

Wie niet weg is

Helen zit nu zelf in de gevangenis en ze moet zien te overleven tussen haar medegevangenen, waarvan ze er zelf een aantal achter de tralies heeft laten belanden. Hoe moet ze haar onschuld bewijzen en de moordenaar vinden die in de gevangenis rondloopt en het op haar gemunt heeft.

Klein, klein kleutertje

Een moord op een huisvrouw en even later een vermoorde apotheker. Wat hebben deze moorden gemeen en waarom is een jong koppel aan het moorden gegaan. Een zware opgave voor Helen die nog maar net uit de gevangenis is.
© 2017 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag en de roosValentijnsdag en de roosBijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode…
Biografie van Robert BurnsBiografie van Robert BurnsRobert Burns is nog steeds Schotlands meest geliefde en wellicht ook bekendste dichter. Hij heeft een beroemde gedichten…
Checkpoint Charlie; controlepost bij de Berlijnse MuurCheckpoint Charlie; controlepost bij de Berlijnse MuurCheckpoint Charlie kan worden gezien als één van de bekendste grensovergangen uit de tijd van de Berlijnse Muur (13 augu…
Hoe schrijf je een thriller?Hoe schrijf je een thriller?Thrillers zijn erg geliefd bij het publiek. Zelf een echte pageturner schrijven is nog helemaal niet zo gemakkelijk, wan…

Wat verklaart de woordvolgorde van het Oud-Grieks?In het Nederlands is het redelijk duidelijk hoe de woordvolgorde van een zin tot stand komt. Als we de zin 'Jan ziet Pie…
Nederlands in België: de strijd van de VlamingenNederlands in België: de strijd van de VlamingenIn eentalig Vlaanderen is het Nederlands nu de officiële taal. Pas in 1993 werd dit, na een grondwetsherziening, officie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mjpenguin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/M._J._Arlidge
 • De boeken van deze serie

Reageer op het artikel "De Helen Grace-serie van schrijver M.J. Arlidge"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Nel Bogerman, 30-10-2019 16:57 #1
Wil graag weten wanneer er een nieuw boek uitkomt in de helen grace serie van schrijver arlidge.

Infoteur: Katinka900
Laatste update: November 2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!