De Helen Grace-serie van schrijver M.J. Arlidge
De serie over de Engelse inspecteur Helen Grace begint in 2015 met het boek ‘Iene Miene Mutte’. Inspecteur Grace is een eenzame vrouw die zich volledig inzet voor haar politiecarrière en een duister verleden heeft. De verhalen spelen zich af in het zuiden van Engeland. M.J. Arlidge is een zeer productieve schrijver die meerdere boeken per jaar produceert. In alle boeken van deze serie draait het om seriemoordenaars, die gruwelijke moorden plegen.
Schrijver M.J. Arlidge
De schrijver Matthew Arlidge (geboren in 1974) begon zijn carrière als scriptschrijver/redacteur bij de Engelse tv-serie EastEnders. Hierna heeft hij zich volledig op televisieproducties gericht en uiteindelijk zijn eigen productiebedrijf TXTV Limited opgericht. Hij heeft de scripts geschreven voor onder andere Monarch of the Glen en Mistresses. Zijn eerste boek was Eeny Meeny, in het Nederlands vertaald als Iene Miene Mutte. In de thrillers wordt een deel van het verhaal vanuit het perspectief van de moordenaar verteld.
De boeken in deze serie (status juni 2020)
- Eeny Meeny (2014), vertaald als Iene Miene Mutte (2015)
- Pop Goes the Weasel (2014), vertaald als Piep zei de muis (2016)
- The Doll’s House (2015), vertaald als Pluk een roos (2016)
- Liam Liar (2015), vertaald als Klikspaan (2016)
- Little Boy Blue (2016), vertaald als Naar bed, naar bed (2017)
- Hide and Seek (2016), vertaald als Wie niet weg is (2017)
- Love Me Not (2017), vertaald als Klein Klein Kleutertje (2017)
- Down the Woods (2018), vertaald als In de Maneschijn (2018)
- All Fall Down (2020), vertaald als Nog Lange Niet
Korte verhalen
- No Way Back (2016), vertaald als Alles in de wind (2017)
- Running Blind (2017), vertaald als Schuitje Varen (2018)
Let op de tekst hieronder bevat spoilers.
Helen Grace, hoofdpersoon
Helen Grace is de hoofdpersoon van deze boeken. Helens jeugd was niet gemakkelijk. Vanaf haar prille jeugd was ze getuige van de gruwelijke mishandelingen die haar moeder moest ondergaan. Haar vader was extreem gewelddadig en verkrachtte niet alleen zijn dochter (de oudere zus van Helen) op haar dertiende, hij vond het ook normaal om haar te delen met zijn vrienden. Uiteindelijk kan de oudere zus van Helen de mishandelingen niet meer verdragen en daarnaast wil ze haar zusje beschermen die ook dertien is geworden. Het meisje (Marianne) vermoordt haar ouders en belandt in de gevangenis. Helen gaat van pleeggezin naar pleeggezin en heeft geen contact meer met haar zus. Toch blijft ze zitten met een enorm schuldgevoel. Dit schuldgevoel heeft grote invloed op haar leven. Ze kan hierdoor geen normale relatie aangaan en laat zich af en toe afranselen door Jake, een SM-meester. Dit in de hoop dat de lichamelijke pijn de geestelijke pijn even op de achtergrond drukt. Helaas komt deze geestelijke pijn altijd weer terug.
Marianne ontwikkelt zich uiteindelijk tot een seriemoordenaar en aan het einde van boek één schiet Helen noodgedwongen haar zus dood. Dit verergert het schuldgevoel tegenover haar zus.
Robert Stonehill, neefje van Helen
Robert leren we kennen in boek twee van de serie. Op het moment dat Marianne (de oudere zus van Helen) haar ouders vermoordde, was ze vijf maanden zwanger van haar vader. Direct na de geboorte werd het kind bij haar weggehaald. Het is een zoon, Robert. Robert wordt geadopteerd door lieve pleegouders. Wanneer Helen hem na de dood van haar zus opspoort, blijkt dat Robert het slechte pad op gaat. Helen helpt hem uit de problemen, op voorwaarde dat hij zijn leven betert. Ze vertelt hem dat ze zijn tante is. Vlak daarna loopt alles mis. Een journaliste pluist het verleden van Robert uit en zet dit verhaal in de krant. Robert krijgt nu voor het eerst te horen van de misdaden van zijn moeder, er ontstaat een mediagekte en Robert verdwijnt hierop spoorloos.
Charlie Brooks, collega van Helen
Charlie is een politie-agente, getrouwd en zwanger van een kindje wanneer ze in het eerste boek tijdens haar werk wordt ontvoerd en bijna verhongert. Ze verliest kort hierna het kindje. Wanneer ze na een lange periode van herstel weer terugkeert bij de politie, heeft ze het moeilijk. Ze wil zichzelf graag bewijzen, maar privé wordt er ook aan haar getrokken. Uiteindelijk besluit ze dat haar privéleven voorrang krijgt en raakt ze opnieuw zwanger. Haar relatie met Helen is soms wat problematisch, maar ze waarderen elkaar wel en uiteindelijk ontwikkelen ze een vriendschappelijke band. Zo vriendschappelijk zelfs dat Helen de peetmoeder van haar dochtertje wordt.