Je Engels testen: welke Cambridge ESOL toets is geschikt?

Je Engels testen: welke Cambridge ESOL toets is geschikt? Als je een internationale Master wilt doen, als je naar een Engelssprekend land wilt verhuizen of als je simpelweg bewijs wilt hebben van je Engels niveau, kun je kiezen uit verschillende toetsen. Het hangt af van je persoonlijke situatie en wensen welke toets nuttig is. Omdat deelname geld kost, is het handig om onderstaande zaken op een rijtje te zetten voordat je een beslissing neemt.

Let op!

Sommige studies of werkgevers stellen strenge eisen aan het Engelse niveau van hun studenten/medewerkers. Meestal zullen ze een minimumscores eisen op een van de geaccepteerde toetsen. Als je voor werk of studie getoetst wordt, zorg dat je de vereiste toets maakt. Overleg direct met de instelling of werkgever over eventuele afwijkingen. Besef dat niet elke toets overal geaccepteerd zal worden.

Criteria

Bij het zoeken van de juiste toets, moet je jezelf de volgende vragen stellen:
  1. Wat is mijn niveau nu en welk niveau moet/wil ik halen?
  2. Wat is mijn doel? In de academische wereld worden andere eisen gesteld dan voor immigratie.
  3. Wanneer (en waar) wordt de test afgenomen? Sommige toetsen worden afgenomen aan de hand van de vraag terwijl andere slechts enkele toetsmomenten per jaar aanbieden.
  4. Wat is de geldigheidsduur? De resultaten van sommige toetsen verliezen hun geldigheid.
  5. Hoeveel kost het? Als je kan kiezen uit verschillende testen die hetzelfde niveau meten en allen geaccepteerd worden, kan de kostenoverweging mee gaan spelen.

Niveau

Als je aan bepaalde eisen moet voldoen, zul je vaak te horen krijgen welke minimumscore je moet halen op welke test. Je kunt voor jezelf je huidige niveau bepalen aan de hand van het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) ingesteld door de Raad van Europa. In het Nederlands heet dit ook wel het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader. In de tabel worden de zes taalniveaus onderscheiden op het gebied van algemene beheersing. Specifiekere kwalificaties vind je bij hier http://www.alte.org/can_do/alte_cando.pdf (pdf file). Onderstaande tabel geeft ruwweg aan wat een persoon op dat niveau kan doen.

NiveauSpreken en luisterenLezenSchrijven
A1: Breakthrough (Doorbraak)Simpele instructies en eenvoudige gesprekjes begrijpenEenvoudige notities en informatie begrijpenSimpel formulier invullen en notities met datum, plaats en tijd
A2: Waystage (Op weg)Mening uiten over bekende onderwerpenDuidelijke informatie begrijpen over een bekend onderwerp, zoals op borden en in simpele tekstboekenFormulieren invullen en korte brieven of kaarten schrijven over persoonlijke informatie
B1: Threshold (Drempel)Beperkt mening geven over culturele/abstracte zaken en aankondigingen verstaanRoutine informatie en artikelen begrijpenBrieven schrijven of notities maken over bekende onderwerpen
B2: Vantage (Zelfstandig)Een toespraak houden of volgen over een bekend onderwerp en een gesprek voeren over verschillende onderwerpenTekst scannen voor relevante informatie en advise en gedetailleerde instructies begrijpenNotities maken terwijl iemand spreekt en een brief schrijven met buitengewone verzoeken
C1: Effective Operational Proficiency (Competent)Effectief bijdragen aan vergaderingen binnen het eigen vakgebied en vloeiend een gesprek voerenSnel genoeg om een academische cursus te volgen, om de media te begrijpen en niet-standaard brieven te lezenProfessionele correspondentie, notities maken van vergaderingen van voldoende niveau en essays schrijven
C2: Mastery (Beheersing)Advies geven of spreken over complexe, gevoelige kwesties, spreektaal begrijpen en goed omgaan met vijandige vragenDe fijne punten uit documenten, correspondentie en rapporten begrijpenBrieven schrijven over elk onderwerp en accurate notities van vergaderingen

Hoewel iedereen verschillend is en dus verschillend leert, kan men in algemene termen hoe veel uren les nodig is voordat een bepaald niveau bereikt is.
  • A2: 180-200
  • B1: 350-400
  • B2: 500-600
  • C1: 700-800
  • C2: 1000-1200

De verschillende testen van Cambridge ESOL sluiten perfect aan op het CEFR, maar niet-Europese testen hebben vaak andere niveaubeschrijvingen.

De toetsen van Cambridge ESOL

Binnen Europa kijkt men natuurlijk naar Groot-Brittannië als het gaat om goede toetsen voor Engels. Cambridge ESOL heeft toetsen voor verschillende situaties en voor elk gewenst niveau van beginners tot gevorderden.

Erkenning

Toetsen van Cambridge ESOL worden wereldwijd erkend. Een kleine greep omvat onder meer:
De toetsen van Cambridge ESOL / Bron: SM EnglishDe toetsen van Cambridge ESOL / Bron: SM English
  • Harvard
  • Yale
  • Cambridge
  • KPMG
  • PricewaterhouseCoopers
  • BMW
  • Coca Cola
  • IBM
  • Microsoft
  • Siemens
  • Australian Medical Council
  • NHS (VK)

En de regeringen van Amerika, Australië, Canada, China, Nederland en Groot-Brittannië.

Young Learners

Speciaal voor de jeugd zijn er drie toetsen: YLE Starters (onder niveau A1), YLE Movers (A1) en YLE Flyers (A2).

Algemene vaardigheid

Cambridge ESOL biedt een toets voor (jong-)volwassenen van alle taalvaardigheidsniveaus van A2 tot C2.

NiveauTestBeschikbaarheidKosten (euro)
A2Key English Test (KET)1 keer per jaar155
B1Prelimenary English Test (PET)1 keer per jaar160
B2First Certificate in English (FCE)3 keer per jaar185
C1Certificate in Advanced English (CAE)3 keer per jaar200
C2Certificate of Proficiency in English (CPE)2 keer per jaar215
B1-C2International English Language Testing Service (IELTS)verschillende keren per maand182,50

KET en PET zijn beschikbaar in speciale versies voor scholen. De resultaten van deze toetsen zijn voor een levenlang geldig of totdat men een hogere kwalificatie behaalt. De uitzondering is IELTS waarvan de resultaten slechts twee jaar geldig zijn.

Academisch

De beroemde IELTS test kent een algemene en academische versie. Het spreek- en luistergedeelte is hetzelfde, maar het lees- en schrijfdeel verschillen. Je kunt niet zakken op IELTS, want je krijgt een bepaalde bandscore toegekend. Deze varieert van 1 tot 9, oftewel nauwelijks communicatie tot expert.

Professioneel

Voor werktoepassingen heeft Cambridge ESOL een zestal toetsen:
  • Business English Certificates (BEC): niveaus Preliminary (B1, 160 euro), Vantage (B2, 185 euro) en Higher (C1, 215 euro). Ideaal voor de zakenwereld. De test is beschikbaar als papieren en computerversie. De test bestaat uit vier delen en om te slagen geldt de optelsom van deze delen, zodat je op een onderdeel zwakker mag zijn dan op het andere.
  • International Legal English Certificate (ILEC): Voor advocaten op niveau B2-C1. Er zijn twee testmomenten per jaar en de kosten zijn 245 euro.
  • International Certificate in Financial English (ICFE): Voor accountants op niveau B2-C1. Deze test is niet beschikbaar in Nederland.
  • Business Language Testing Service (BULATS): Voor bedrijven die de taalvaardigheid van hun werknemers tegen elkaar willen afzetten. De prijs hangt af van het aantal deelnemers, maar ligt tussen 37 en 44 euro pp.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cito-toets oefenenDe Cito-toets oefenenDe Cito-toets in groep 8 bepaalt voor een groot deel naar welk niveau de kinderen zullen gaan op het voortgezet onderwij…
Statistiek: t-toets 1 - vergelijken met standaard getalEen t-toets wordt uitgevoerd om te bekijken of een verschil significant is. Oftewel: komt het verschil door toeval of is…
T-toets 3 - gemiddelden afhankelijke steekproevenEen t-toets derde variant wordt uitgevoerd om te kijken of een verschil tussen twee afhankelijke steekproeven significan…
Cursus Engels volgenCursus Engels volgenDe meeste mensen in Nederland spreken redelijk Engels. Toch hebben veel van hen de behoefte om dit te verbeteren. Dat do…

In de naam van... BremAls de brem bloeit, staat de heide in gloed. De stijve, groene twijgen van onze brem zijn weinig opvallend maar als die…
Bronnen en referenties
  • http://taalunieversum.org/onderwijs/gemeenschappelijk_europees_referentiekader/bijlage_d/
  • http://www.cambridgeesol.org/index.html
  • http://www.britishcouncil.org/netherlands.htm
  • Afbeelding bron 1: SM English (http://smenglish.com/en/data/file/campds/2050261858_b936fc2d_21885_234460840017718_1058483673_n.jpg)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.