Je boek in eigen beheer uitgeven

Steeds vaker hoor je over mensen die hun boek in eigen beheer publiceren. Dit betekent dat er geen reguliere uitgever tussen zit, maar dat je alles zelf doet. Denk hierbij aan het ontwerp van de omslag, het redactiewerk en het promotiewerk. Hoe werkt het nou eigenlijk wanneer je je boek in eigen beheer wilt uitgeven? Waar moet je zoal op letten?

Wat is eigen beheer?

Eigen beheer houdt in dat je al het werk doet wat een uitgeverij normaal gesproken voor je doet. Je betaalt zelf de drukkosten, je zorgt voor de opmaak en je regelt iemand die een omslag voor je maakt (of je maakt het zelf). Wanneer het boek er eenmaal is, zul je ook zelf voor de verkoop moeten zorgen. Een voordeel is dat je de volledige winst van een boek krijgt, wat bij de meeste uitgevers slechts vijf procent is. Wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft, zul je veel moeten plannen en regelen. Dit is veel werk, maar voor sommige mensen juist een uitdaging.

Waarom eigen beheer?

Veel mensen zijn negatief over eigen beheer. ‘Als je een boek in eigen beheer uitgeeft, ben je dus niet goed genoeg voor een normale uitgever’. Onzin! Een uitgeverij krijgt honderden manuscripten per maand binnen. Er zijn slechts enkele boeken die uiteindelijk worden uitgegeven. Dat je manuscript wordt afgewezen hoeft niet te betekenen dat je een slechte schrijver bent. J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter boeken, heeft zowat iedere uitgeverij in Engeland benaderd. Niemand wilde haar manuscript, tot een kleine uitgever de stap waagde te zetten. Nu is diezelfde schrijfster wereldberoemd.

Onze eigen Sonja Bakker is zelfs in eigen beheer begonnen, maar haar boek werd al snel zo’n succes, dat een uitgever zich bij haar aanbood.

De negatieve reacties over eigen beheer zijn dus niet terecht. Eigen beheer kan een prima opstapje zijn naar een ‘echte’ uitgeverij. Daarnaast kan het ook een uitdaging zijn om een boek in eigen beheer uit te geven. Je moet met zoveel dingen rekening houden, dat het voor lang niet iedereen is weggelegd.

Een andere reden voor het uitgeven in eigen beheer, kan zijn omdat je een persoonlijk verhaal op papier hebt gezet. Je levensverhaal bijvoorbeeld. Niet iedereen hoeft dit dan te lezen, maar je kunt met eigen beheer wel je vrienden en familie laten weten wat je hebt meegemaakt. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken om een boek in eigen beheer uit te geven. Wanneer je het overweegt, laat je dan niet afschrikken door de vele negatieve reacties. Naast deze negatieve reacties, zijn er namelijk ook meer dan genoeg mensen die wél positief zijn.

Wat moet je doen?

Er is ontzettend veel waar je rekening mee moet maken wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft. Hier volgt een lijst:

Redactiewerk

Bij een normale uitgeverij wordt het manuscript door verschillende redacteurs gelezen voordat het naar de drukker gaat. Zij halen alle fouten eruit, zodat het boek zo foutloos mogelijk is (let op: een boek is nooit geheel foutloos. Ook niet van de meest bekende auteurs). Wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft, zul je zelf voor dit redactiewerk moeten zorgen. Je kunt dit zelf doen, maar beter is om het aan een aantal mensen te laten lezen en verbeteren. Veel mensen lezen over hun eigen fouten heen. Dit redactiewerk is erg belangrijk. Niemand zal een boek kopen vol spelfouten.

Opmaak

Hoe gaat het boek eruit zien? Wat voor een lettertype moet er worden gebruikt? Hoe is de indeling van de hoofdstukken? Komt er een voor- of nawoord? Waar komen de paginanummers? De opmaak van het binnenwerk is erg belangrijk. Wanneer het er druk uit ziet, zal je lezer het snel aan de kant leggen. Zorg dus voor een duidelijke opmaak in je boek.

Omslag

Een mooie omslag is de helft van het werk. Wanneer je in de winkel een boek ziet liggen met een prachtige omslag, zul je dit sneller kopen dan wanneer het een saaie omslag heeft. Sommige mensen denken dat het alleen om het verhaal gaat, maar de eerste indruk is het belangrijkste. Wanneer je een boek in eigen beheer gaat uitgeven, is het daarom erg belangrijk dat je je goed bedenkt wat er op de omslag moet komen te staan. Een omslag kun je zelf maken, maar ook laten maken.

Oplage

Hoeveel boeken moeten er worden gedrukt? Hoe meer boeken je in één keer laat drukken, hoe goedkoper het meestal wordt. Toch is het niet verstandig teveel boeken te laten drukken, aangezien je ze wel moet kunnen verkopen. Anders zul je alleen maar verlies hebben. En het is natuurlijk toch wel leuk om een beetje winst te hebben.

Promotie

Je boek bij familie en vrienden verkopen is meestal niet zo heel moeilijk. Ze willen je allemaal best een handje helpen. Als je echter ook het onbekende publiek wilt bereiken, moet je zorgen voor goede promotie. Schrijf een brief of mail naar de lokale kranten en radiozenders, ga langs bij boekenwinkels en vraag of ze je boek in de winkel willen leggen (bied hierbij aan dat ze ook een gedeelte van de winst mogen hebben). Als je je boek wilt promoten moet je brutaal zijn. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat je moet geloven in je eigen boek. Jouw boek is goed en moet gelezen worden! Dit is niet gemakkelijk, maar essentieel voor je verkoop.

Nog meer keuzes

Naast de bovenstaande punten, is er nog veel meer waar je aan moet denken. Hardback of paperback? Beschermlaagje over je omslag, of niet? Wat voor een soort papier komt er in het binnenwerk? Welk formaat wil je je boek hebben (A4? A5? A6?).
Wanneer je besluit je boek in eigen beheer uit te geven, zul je hier goed over na moeten denken. Wat is voor jou belangrijk? Hoe moet het eruit zien? Het is jouw product, dus je moet er ook voor zorgen dat het uiteindelijk ook wordt zoals jij het wil.

Verschillende soorten eigen beheer

Alles zelf regelen

Er zijn tegenwoordig steeds meer verschillende manieren om je boek in eigen beheer uit te geven. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen. Je zoekt dan zelf een drukker en spreekt daar een prijs mee af. Dit kan een hele dure manier van uitgeven zijn, maar het is wel heel bijzonder om echt alles zelf te doen.

Internetuitgevers

Er is ook de mogelijkheid om het via internet te doen. Er zijn veel uitgevers te vinden die je een handje helpen met het uitgeven van je eigen boek. Ze kunnen als je wilt ook de opmaak voor je regelen en een ISBN verzorgen. Je moet wél alles betalen. Wanneer je kiest voor een internetuitgever, let dan goed op voor welke je kiest. Vele uitgevers laten je een heleboel geld betalen en zorgen er uiteindelijk voor dat je maar een klein percentage per verkocht boek ontvangt. Winst is bij dit soort uitgevers dan ver te zoeken.

Je hebt ook uitgevers die het gratis voor je doen. Ook dit is niet aan te raden. Vaak zit je vast aan een contract met belachelijke eisen (80 e-mail adressen geven voor een reclame-mail bijvoorbeeld). Dit soort uitgevers hebben ook niet altijd een goede naam. Omdat het gratis is, wordt er veel gebruik van gemaakt, ook door mensen die een manuscript aanleveren met veel spel- en stijlfouten. Dit is bij de kopers op de website bekend en ze zullen dus niet snel een boek aanschaffen na een slechte ervaring.

Als je je boek wilt uitgeven via een zogenaamde internetuitgever, neem er dan eentje waar je voor moet betalen, maar waar je ook al je boeken tegen een redelijke prijs thuis ontvangt. Je ontvangt dan al het geld van de verkochte boeken en kunt zo gemakkelijk het geld terugkrijgen wat je erin hebt gestoken. Een echte aanrader op dit vlak is Uitgeverij Boekenbent. Deze uitgeverij kan je begeleiden met de opmaak, maar je kunt het ook zelf doen. Daarnaast kun je de boeken ook via POD laten verkopen en dit kost je verder niets extra’s, wat bij veel uitgevers wel het geval is. Wat POD is, lees je hieronder.

POD

POD staat voor ‘Printing on demand’. Dit betekent dat het boek pas wordt gedrukt, wanneer er een bestelling plaatsvindt. Zo heb je nooit teveel boeken. Vaak ligt de prijs wel wat hoger. Hoe meer boeken er in één keer worden gedrukt, hoe goedkoper het is. Om een drukpers aan te zetten voor één boek, is daarom wat duurder. De verkoopprijs van je boek wordt daardoor automatisch ook hoger. Toch is dit een goede manier. Je weet immers van te voren nooit hoeveel boeken je gaat verkopen en je kunt niet de fout maken door er honderd teveel te bestellen en vervolgens geen winst te krijgen.

Goed informeren

Wat je ook doet en waar je voor kiest, zorg ervoor dat je je altijd goed laat informeren over de opties en mogelijke manieren. Het is niet leuk om voor plotselinge verrassingen te staan. Neem daarom nooit overhaaste beslissingen. Wanneer je gebruik maakt van een internetuitgeverij, bestel er dan altijd een boek van een andere auteur, zodat je kunt zien hoe de kwaliteit van het boek is. Een boek in eigen beheer uitgeven is het maken van je eigen product, daar moet je trots op kunnen zijn als het af is. Niets is mooier dan je eigen boek in handen hebben. Zeker wanneer je het echt helemaal zelf hebt gemaakt! Dan heb je toch echt iets in handen waar je met recht trots op kunt zijn.
© 2007 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen boek uitgeven met POD-systeemHeel veel hobbyschrijvers hebben wel eens geprobeerd om via een erkende uitgever een boek uit te geven. Nagenoeg evenvee…
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Maak zelf een sprekende boekcoverZelf een boek uitgeven is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Maar om het ook goed te doen, zijn enkele tips meestal wel…
Boek in eigen beheer verkopenBoek in eigen beheer verkopenAls je een boek in eigen beheer hebt uitgegeven, moet je zorgen voor promotie. Het boek moet de aandacht krijgen van de…

De Arabische taalArabisch wordt wereldwijd door vele miljoenen mensen gesproken en is daarnaast de taal van de Koran, waardoor de taal oo…
Palindroom top 10Palindroom top 10Palindromen: woorden of zinnen, die zowel voor- als achteruit gelezen kunnen worden (dezelfde letters in omgekeerde volg…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.