InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Nooit grappig: taalspelingen

Nooit grappig: taalspelingen

Nooit grappig: taalspelingen Iedereen kent de nooit-grappig zinnen wel. Maar hoe zijn deze eigenlijk ontstaan? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel nooit grappig zinnen te vinden. En de meeste mensen hebben er zelf ook wel een bedacht. Nooit grappig is wel grappig!

Van Speijk

Nooit grappig was een rubriek die in 1998 in een tijdschrift van Van Speijk verscheen. Later trad Van Speijk ook in Utrecht op met zijn nooit grappig uitspraken. Mensen vonden ze ontzettend leuk en zo ook Rob Stenders, die toevallig bij het optreden aanwezig was, zag de lol er wel van in. Vanaf toen werden de nooit grappig uitspraken ook in het programma van Rob Stenders op 3FM gebruikt. Rob Stenders is dus niet de bedenker van de nooit grappig uitspraken, hoewel de meeste mensen dit wel denken. De nooit grappig eer komt dus geheel toen aan Van Speijk.

Nooit grappig

Het doel van nooit grappig is om met woorden te spelen zodat er een grappige zin ontstaat. Dit zijn vaak zinnen die nergens op slaan maar de woorden passen wel bij elkaar. Een bekend voorbeeld is: Chauffeur zijn op een collectebus is nooit grappig. Een chauffeur en een bus passen bij elkaar, daar voegen we nog iets aan toe en het klopt eigenlijk niet meer. Je kan nooit grappig uitspraken verzinnen zoveel als je wilt. De eerste echte nooit grappig uitspraken waren de beste uitspraken. Deze kwamen ook van Van Speijk zelf. Later verzonnen de mensen ze zelf waar ook een aantal goede tussen zaten. De nooit grappig uitspraken raken na zoveel jaar wat uitgemolken en uitgeput, waardoor er weinig toppers bijkomen. Maar dit is ook niet zo vreemd, het wordt steeds lastiger om een originele te verzinnen omdat bijna alles al besproken is.

De leukste uitspraken

Een aantal van de leukste uitspraken op een rij:
  • Bemiddelen in een geschil tussen twee bananen is nooit grappig
  • Babi gangbang bestellen bij de chinees is nooit grappig
  • Een blinde die te diep in het glaasje heeft gekeken is nooit grappig
  • Een boswachter die een uiltje knapt, is nooit grappig
  • Een bruine beer met rode hond is nooit grappig
  • Een glazenwasser die ladderzat is, is nooit grappig
  • Een kapper met een onderscheiding is nooit grappig
  • Een padvinder die met een kikker thuiskomt, is nooit grappig

Dit is slechts een hele kleine selectie van alle nooit grappig uitspraken. Dagelijks komen er nog steeds enkele bij. Wees creatief met woorden en ga er zelf eens mee aan de slag. Op de website van 3FM en in het programma zelf is er iedere dag een nieuwsbericht te lezen of te beluisteren. Fans van 3FM kunnen hierop een nooit grappig uitspraak invullen, die ze naar aanleiding van het nieuwsbericht zelf maken. Het internet raakt ook langzamerhand vol met de verschillende uitspraken. Meerdere websites hebben een overzicht gemaakt van alle nooit grappig uitspraken. In ieder geval leuk om je op een druilerige zondagmiddag mee te vermaken.

De nooit grappig uitspraken zijn onder te verdelen in alle denkbare categorieën: dieren, sport, werk, 18+, bekende mensen, verdraaide spreekwoorden, verkeer etc. Vooral de beroepen kwamen in het begin nogal vaak voorbij. Deze waren toen erg populair. Je ziet veel nooit grappig uitspraken ook wel met de tijd meegaan. Nieuwe producten op de markt worden verwerkt in een nooit grappig uitspraak.

De nooit grappig uitspraken zijn typisch Nederlands: ze zijn dan ook een Nederlands bedenksel. Maar in België hebben ze de nooit grappig uitspraken inmiddels ook ontdekt en ze verschijnen steeds vaker op de Belgische fora. In Duitsland hebben ze overigens de nicht-lustig cartoons, grappige tekeningen met een leuke tekst erbij. En in het Engels vinden we de funny quotes. Zo heeft ieder land toch zijn eigen taalspelingen. Dat houdt de taal een beetje luchtig tussen alle strenge taalregels door.

Infonu die info later publiceert, is nooit grappig.
© 2011 - 2019 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Michiel Veenstra, radio djMichiel Veenstra is een radio dj die vooral bekend is van de radioprogramma's die hij presenteert op radio 3fm. Hij werk…
Biografie: Fatma GençFatma Genç is een Nederlandse actrice van Turkse afkomst. Genç vertolkt doorgaans de rollen van allochtone vrouwen. Haar…
Geschiedenis van radio: Hilversum 3 naar 3 FMGeschiedenis van radio: Hilversum 3 naar 3 FMOp 11 oktober 1965 begon men met de uitzendingen van Hilversum 3. De zender werd opgericht toen het publieke bestel door…
Begrijp de veramerikaniseerde spreektaal van nuBegrijp de veramerikaniseerde spreektaal van nuDoor het toenemen van Amerikaanse films en series op onze tv beginnen we automatisch bepaalde afkortingen en worden over…
Nintendo Wii spel: Job IslandNintendo Wii spel: Job IslandHet spel “Job Island” voor de Nintendo Wii is een grappig spel. Het spel bestaat uit verschillende minispellen, waarvan…
Bronnen en referenties
  • http://www.spreukvandedag.nl/spreuken-nooit-grappig/

Reageer op het artikel "Nooit grappig: taalspelingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!