Wat is een bedevaart?

Wat is een bedevaart? Eens per jaar vindt de Hadj plaats, waarbij volwassene moslims naar Mekka trekken. Maar niet alleen bij de islam zijn bedevaarten bekend. Ook bij het christendom, in het boeddhisme en hindoeïsme trekken gelovigen naar verschillende oorden om spijt te betuigen, de verheerlijking te zoeken en bij elkaar te komen.

De bedevaart

Tijdens een bedevaart, ook wel pelgrimage genoemd, trekken mensen naar een bepaald bedevaartsoord waaraan een speciale betekenis is toegekend. Deze betekenis heeft dan te maken met deze religie, en vaak is de plaats verbonden met een heilige of iemand die de religie is begonnen, zoals Mohammed die werd geboren in Mekka.

Groepen mensen trekken naar bedevaartsoord op zoek naar God, om na te denken over het leven, op zoek naar hogere waarheden, ter inspiratie, om afstand te nemen van het dagelijkse leven, om in contact te komen met anderen, ter bezinning, voor ervaring, et cetera.

Bedevaartsoorden

"Criteria" voor een bedevaartsoord

  • Plaats verbonden met stichter
  • Plaats verbonden met heilige
  • Plaats verbonden met religieuze geschiedenis
  • Plaats van openbaring
  • Plaats van verlichting
  • Plaats met een religieus bovennatuurlijk wonder

Bekende bedevaarsoorden

  • Christendom: Rome, (het Vaticaan), Lourdes, Fátima, Bethlehem, Jeruzalem, Santiago de Compostella, Schepenheuvel, Jasna Góra, Rocamadour,KEvelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Medjugorje
  • Boeddhisme: Bodhgaya, Sarnath, Kushinagara, Nepal
  • Hindoïsme: Yamunotri, Gangotri, Kedarnath, Badrinath, Rishikesh, Haridwar, Benares, Mayapur, Vrindavan
  • Islam: Mekka, Medina

Bekende pelgrimages

Christelijke bedevaart

De christenen trekken tijdens hun bedevaarten naar plaatsen waar men ooggetuige is geweest van de verschijning van Maria of een engel. Het kan ook omdat een plaats is gelinkt aan een speciale gebeurtenis, zoals een speciale genezing of een bovennatuurlijk gebeuren. Men hoopt daar een goddelijk zegen te krijgen, hun zonden kwijt te kunnen schelden van zichzelf of een familielid.

Ook in Nederland kent men een aantal plaatsen, zoals Aarle-Rixtel (Zetel der Wijsheid) Amsterdam (Heilig Sacrament), 's-Hertogenbosch (Zoete Moeder), Tilburg (Peerke Donders, Frater Andres, Pater Pio en Maria).

Naar het oord Santiago de Compostella in Spanje (graf van apostel Jacobus) leiden verschillende routes, namelijk via Turonensis, Lemovicensis, Podiensis en Tolosana.

Boeddhistische bedevaart

Men trekt hierbij langs de vier plaatsen: Bodhgaya, Sarnath, Kushinagara en Lumbini en deze plaatsen zouden volgens Boeddha sterke emoties oproepen in gelovigen. Tijdens de reis worden vaak verschillende devotionale praktijken uitgevoerd, zoals:
  • Driemaal buigen (respect aan de Boeddha, Dhamma en Sangha)
  • Offeren van wierook, kaarsen en bloemen
  • Herinneren van toespraken en gebeurtenissen van de plaats
  • Meditatie
  • Driemaal met de klok mee om een stoepa (boeddhistisch bouwwerk) lopen
  • Voornemen maken of intenties uiten
  • Nadenken over onderdeel van de leer van de Boeddha

Char Dham

De Char Dham is de ronde die wordt afgelegd vanuit het hindoeïsme. Er worden hierbij vier zetels afgegaan in het Himalayagebergte in India. Men trekt langs Yamunotri, Gangotri, Kedarnath en Badrinath. De plaatsen zijn namelijk verbonden aan belangrijke gebeurtenissen in het leven van de spirituele leider. De tocht zou leiden tot bevrijding uit de cyclus van dood en reïncarnatie (moksha) en bevrijding uit de cyclus van dood en wedergeboorte zonder begin (samsara).

Hadj

Moslims moeten eenmaal in hun leven naar Mekka (of Medina) trekken voor de hadj. Dit is een van de vijf zuilen van de islam, naast de:
  • Sjahada: geloofbelijdenis
  • Salat/salah: rituele gebeden
  • Ramadan: vasten
  • Zakat/zakah: geven van aalmoezen

De hadj vindt plaats van de achtste tot de twaalfde dag van de desbetreffende maand (dzoel hidja) en viering vindt plaats met het Offerfeest.
© 2012 - 2025 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
Char, het medium, een oplichtster?Char, het medium, heeft in vele landen waaronder Nederland een tv-show waarin ze met de dode kennissen van de gasten pra…
Must-have checklist voor de HadjMust-have checklist voor de HadjJaarlijks reizen er gemiddeld drie miljoen moslims naar Saudi-Arabië om daar de islamitische bedevaart (hadj) te verrich…

Meest bizarre begrafenissenMeest bizarre begrafenissenWanneer iemand sterft, moet ook afscheid genomen van het lichaam. In Nederland kennen we de begrafenis en crematie, maar…
Geert Mak: Reizen zonder John, in voetsporen John SteinbackGeert Mak: Reizen zonder John, in voetsporen John SteinbackGeert Mak bracht 23 augustus 2012 een nieuw boek uit onder de titel "Reizen zonder John" (ondertitel: Op zoek naar Ameri…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bedevaart
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.