Etniciteit in Wit-Rusland

Etniciteit in Wit-Rusland In Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling van de bevolking van Wit-Rusland. Dit kwam door verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis van Wit-Rusland.

Bevolking in Wit-Rusland

Wit-Rusland heeft ongeveer 10 miljoen inwoners verdeeld over 207.600 km2 land. De bevolkingsdichtheid is 46,8 inwoners per km2. Er zijn een aantal grote steden in Wit-Rusland. De hoofdstad is Minsk, deze stad heeft bijna 2 miljoen inwoners. Andere steden zijn bijvoorbeeld Brest, Homel, Hordna, Witebsk, Lida, Mogilew en Pinsk. Meer dan de helft van de mensen in Wit-Rusland woont in steden, de minderheid woont op het platteland.

De bevolking is verdeeld in de volgende groepen

  • Wit-Russen: 81,2%
  • Russen: 11,4%
  • Polen: 3,9%
  • Oekraïners:2,4%
  • Joden: 0,3%
  • Overigen: 0,8% (voornamelijk Roma en Tataren, en wat gastarbeiders, voornamelijk afkomstig uit Azerbeidjan en Centraal-Azie)

Verbazingwekkend genoeg kent Wit-Rusland geen minderheden die zich willen afscheiden. Dit ondanks het roerige verleden en de tegenstellingen tussen de katholieken en orthodoxen.

Joden

Voor de Tweede Wereldoorlog was 10% van de bevolking van Wit-Rusland nog Joods. In steden zoals Minsk en Hordna was zelfs één derde tot driekwart van de bevolking Joods. Ze waren toen de op twee na grootste etnische groep in het land. In de Tweede Wereldoorlog werden 800.000 joden vermoord, wat 90% van de totale joodse bevolking was. Door deze etnische zuivering is nog maar 0,3% van de bevolking in Wit-Rusland joods. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er ook veel Polen en Duitsers in Wit-Rusland, maar in de oorlog zijn meeste van hen gedood of gevlucht.

Wit-Russen

Wit-Russen wonen niet alleen in Wit-Rusland. Ongeveer 2,1 miljoen Wit-Russen wonen in Rusland. Ook in Polen wonen aardig wat Wit-Russen. Kleinere aantallen Wit-Russen zijn te vinden in de Verenigde Staten en Canada, Duitsland, Australië en Argentinië. Dit zijn vooral nakomelingen van mensen die Wit-Rusland hebben verlaten tijdens een emigratiegolf.

Stammen en volken

Het gebied dat nu Wit-Rusland heet, lag op een kruispunt van handelswegen. Vele volken en stammen zijn er doorheen getrokken; de meeste van deze volken woonden er ook eeuwenlang. Dit waren Slaven, Finnen, Duitsers, Gothen, Litouwers, Tataren, Zweden en Joden. De tegenwoordige Wit-Russen stammen af van al deze volken.

Sterftecijfer/geboortecijfer

Na de Tweede Wereldoorlog nam de bevolking van Wit-Rusland nog toe, maar sinds 1993 is het sterftecijfer voor het eerst groter dan het geboortecijfer. Dat er steeds meer sterftegevallen zijn, komt vooral door een slechtere gezondheid, en een toename van niet-natuurlijke doodsoorzaken zoals alcohol. De afname van het geboortecijfer komt onder andere door economische problemen en onzekerheid over de toekomst. De bevolking van Wit-Rusland zal waarschijnlijk de komende tijd nog blijven afnemen. De voorspelling is dat er in 2050 geen 9,6 miljoen mensen meer wonen, zoals nu het geval is, maar nog maar rond de 7 miljoen. De levensverwachting voor vrouwen ligt op ongeveer 75 jaar, voor mannen is dat maar 63 jaar.

Lees verder

© 2013 - 2024 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rusland: Het land, een continent op zichzelfRusland ligt in het oosten van het werelddeel Europa, het is de grootste staat van dit werelddeel. Deze staat neemt 16-1…
Informatie over Estland aan de Baltische ZeeInformatie over Estland aan de Baltische ZeeEstland is één van de drie Baltische Staten met als hoofdstad het mooie Tallinn aan de Baltische kust. Het land kent een…
Russische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineRussische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineDe Karakanov-doctrine heeft een belangrijke rol gespeeld bij de formulering van de Russische buitenlandse politiek. Sind…
Land: Republiek LitouwenLand: Republiek LitouwenLitouwen is een land buiten Europa. Het ligt vlakbij Rusland, hoorde eerst bij Polen, maar werd later weer onafhankelijk…

Mongolië: inkomstenbronnenHet uitgestrekte Mongolië spreekt tot de verbeelding van velen en roept romantische beelden op van eindeloze steppes en…
De Taino: oorspronkelijke bewoners van de CaraïbenOoit, voor de Cubanen zich Cubanen noemden, kenden we de bewoners van het eiland als Taino. Maar wie waren die Taino? En…
Bronnen en referenties
  • Koerkamp, G.G., Wit-Rusland, Kit publishers, Amsterdam, 2009
  • Masters, T. (red), Eastern Europe, Lonely Planet, Londen, 2005
Me89 (29 artikelen)
Laatste update: 19-06-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.