Dode Zeerollen in Drents Museum

Dode Zeerollen in Drents Museum De Dode Zeerollen zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en ze reizen regelmatig de wereld over om te worden tentoongesteld. In 2013 waren ze te zien in het Drents Museum. De geschriften lagen er een half jaar in de vitrines. Het museum in Assen haalde er een grote publiekstrekker mee in huis. De tentoonstelling is na Assen te zien in het museum Niederösterreich in Linz en reist daarna verder.
Bron: Drents MuseumBron: Drents Museum

Archeologisch fenomeen

In het land van de vuistbijlen en hunebedden staat in het midden van Assen het Drents Museum. Niet voor niets dat het museum regelmatig aandacht besteedt aan oudheidkundige onderwerpen. Met de beroemde Dode Zeerollen, het unieke archeologische fenomeen van de grootst mogelijke betekenins, heeft het museum een klapper in huis gehaald. Er kwamen tienduizenden bezoekers naar Assen.

Antiquities Authority en Qumran Instituut

Het Drents Museum heeft de tentoonstelling voorbereid in samenwerking met de Israel Antiquities Authority en het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het publiek kan zestien rollen in totaal zien, die getoond worden in twee sets van acht stuks. De Dode Zeerollen zijn belangrijke documenten, omdat ze ons vertellen over het jodendom en christendom uit de tijd rond het begin van onze jaartelling. Ze geven informatie over de geschiedenis uit de tijd van Jezus. Het zijn de oudste handschriften van het Oude Testament die we kennen. Voor een aantal fragmenten is het de eerste keer dat het publiek de gelegenheid krijgt ze te zien. De expositie in het Drents Museum toont naast deze beroemde manuscripten nog ruim 400 bijzondere voorwerpen uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran, zoals zegelstenen, beenderkistjes, kralen, aardewerk en kruiken. Deze voorwerpen geven samen met de geschriften een beeld van de Grieks-Romeinse tijd.

Van onschatbare waarde

Als archeologische vondst staan de Dode Zeerollen op gelijke hoogte met het graf van Toetanchamon in Egypte. Het is één van de grootste ontdekkingen van de 20ste eeuw op het gebied van de archeologie. De teksten zijn zo'n tweeduizend jaar oud. De datering is dat ze zijn geschreven in de periode van twee eeuwen voor tot een eeuw na Christus, voor de geboorte van Jezus en in de tijd dat hij leefde. De rollen werden pas na de Tweede Wereldoorlog gevonden. Tussen 1947 en 1956 werden ze uit elf grotten gehaald die bij een archeologische nederzetting gevonden werden, aan de noordwestkust van de Dode Zee. De grotten liggen bij Qumran, een ruïne dorpje aan de oever van de Dode Zee. De archeologische plaats kreeg de naam van dat dorpje en Qumran werd een beroemde naam. Men neemt aan dat de inwoners van dit voormalige dorpje de rollen in de grotten hebben verborgen.
Het Drents Museum toont niet alle rollen. Wat te zien is zijn de fragmenten die afkomstig zijn uit de grotten 4 en 11. Grot 11 wordt ook wel de Nederlandse grot, de Dutch cave genoemd, omdat de meeste rollen uit die grot onderzocht en vertaald zijn door het archeologische Qumran Instituut in Groningen.

Begrip ontwikkeling heilige teksten

De geschriften zijn van belang voor ons begrip van de ontwikkeling van heilige teksten. Een van de rollen, de Psalmenrol toont bijvoorbeeld dat er meerdere versies van het Psalmenboek waren. Ook zijn er teksten te zien die de Bijbel niet gehaald hebben.
Het toont hoe Bijbelse tradities ontwikkelden in verschillende richtingen; bekende en onbekende wegen werden ingeslagen.
De Regel van de Gemeenschap, het Apocryphon van Daniel en Het Nieuwe Jeruzalem zijn hiervan voorbeelden. Eén van de Nederlandse grot-rollen is extra spectaculair vanwege zijn afmeting: de Paleo-Leviticus rol is met 114 centimeter lengte het langste deel dat in het Drents Museum te zien zal zijn. Het is geschreven in het oud-Hebreeuws en onderdeel van de tweede set Dode Zeerollen die in het museum te zien zijn.

Woestijnomgeving

Bron: Drents MuseumBron: Drents Museum
Het Drents Museum haalde alles uit de kast gehaald voor een passende presentatie. De bezoeker waande zich in de woestijn, in de omgeving waarin de Dode Zeerollen geschreven én gevonden zijn. De zestien rollen werden vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal in twee sets van acht getoond. Halverwege de tentoonstelling vond de wisseling plaats en kwam de tweede serie in beeld.

De eerste set:

 1. 4Q7 (Genesisg)
 2. 11Q5 (Psalmena)
 3. 11Q10 (Job Targum)
 4. 4Q246 (Apocryphon van Daniël)
 5. Bron: Abraham Meir Habermann, 19011980, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Abraham Meir Habermann, 19011980, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  4Q298 (Woorden van de Wijze tot de Kinderen van de Dageraad)
 6. 4Q266 (Damascus Documenta)
 7. 4Q394 (Enige van de Werken der Weta)
 8. 4Q370 (Vermaning gebaseerd op de Zondvloed)

De tweede set:

 1. 4Q521 (Messiaanse Apocalyps)
 2. 11Q1 (Paleo-Leviticus)
 3. 4Q171 (Pesjer Psalmena)
 4. 4Q554 (Het Nieuwe Jeruzalema)
 5. 4Q258 (Regel van de Gemeenschapd)
 6. 4Q525 (Zaligsprekingen)
 7. Bron: Drents MuseumBron: Drents Museum
  4Q403 (Liederen van het Sabbatsofferd)
 8. 4Q542 (Testament van Kehat)

Drents Museum

 • Bezoekadres: Brink 1
 • 9401 HS Assen
 • Algemeen nummer 0592 377 773
 • Postadres: Postbus 134
 • 9400 AC Assen
 • E-mailadres: info@drentsmuseum.nl
 • Website: hwww.drentsmuseum.nl

Lees verder

© 2013 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden DrentheBezienswaardigheden DrentheDrenthe is een provincie gelegen in Nederland in het noordoosten. Drenthe grenst aan de provincies Groningen, Friesland…
Het meisje van Yde, een veenlijk uit DrentheHet meisje van Yde, een veenlijk uit Drenthe'Het meisje van Yde' is de naam van een beroemd veenlijk dat in 1897 werd gevonden in het noorden van Drenthe. Het gaat…
Assen, het hart van DrentheAssen, het hart van DrentheEr zullen niet veel mensen zijn wiens hart bij het horen van de naam Assen sneller zal gaan kloppen. En inderdaad, qua s…
Gratis uitjes: FrieslandGratis uitjes: FrieslandWe leven in een tijd met vele financiële onzekerheden. Vandaag de dag lijkt alles steeds maar duurder te worden. Dit ter…

Geografie Israël: de Joodse bevolking van IsraëlGeografie Israël: de Joodse bevolking van IsraëlTen tijde van de Ottomaanse overheersing kwamen persoonlijke zaken zoals huwelijk, scheiding, erven, religieus eigendom,…
Mongolië: inkomstenbronnenHet uitgestrekte Mongolië spreekt tot de verbeelding van velen en roept romantische beelden op van eindeloze steppes en…
Bronnen en referenties
 • www.drentsmuseum.nl
 • Friesch Dagblad
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: Drents Museum
 • Afbeelding bron 2: Drents Museum
 • Afbeelding bron 3: Abraham Meir Habermann, 19011980, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Drents Museum

Reageer op het artikel "Dode Zeerollen in Drents Museum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Special: Musea
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!