mijn kijk opDe piramidebouwers: mens of aliens?
Een groeiend aantal mensen gelooft in het bestaan van buitenaardse wezens; en een groot deel daarvan denkt dat de piramides en oude tempels op onze planeet ook door die 'aliens' zijn gebouwd. Welk standpunt je ook inneemt, het is duidelijk dat dit onderwerp hoe langer hoe gevoeliger ligt. Het raakt bij de meesten immers onvermijdelijk aan wat men gelooft. En wat je gelooft is een deel van wie je bent. En geloof is wat de mens al duizenden jaren verdeelt. Dat is vandaag helaas niet minder waar.
De piramide van Cheops
Om het "eenvoudig" te houden, gebruiken we enkel dit monument als voorbeeld. Deze piramide alleen al is immers een ongelooflijke prestatie. Maar we vergeten niet dat alleen al in Egypte bijna honderd piramides gecatalogeerd en in meer of mindere mate bestudeerd zijn. Wereldwijd gaat het over duizenden piramides en tempels. Ondanks alle theorieën, voor of tegen, binnen of buiten de academische wereld, "believers of "non-believers", één ding staat vast. De piramide staat er. En tot we het tegendeel bewijzen, zijn we er nog niet in geslaagd een kopie te bouwen. Wil dat zeggen dat we daar nooit toe in staat zullen zijn? Natuurlijk niet. Als we de exponentiële curve van onze technologische evolutie bekijken, wordt die kans alleen maar groter. Het is maar goed honderd jaar geleden dat we vliegtuigen zijn beginnen bouwen. En pakweg zestig jaar later stuurden we mensen naar de maan. Wie dat in 1913 zou beweerd hebben, zou misschien snel vastgezeten hebben in een psychiatrische instelling.
Wat is de kans dat...? De mens
Onze huidige "beschaving" is, zoals tot nu wordt aangenomen, een historische evolutie over ongeveer achtduizend jaar (hoewel die grens langzaam opschuift, zie bvb. Göbekli Tepe). Onze technologische prestaties zijn echter een ware explosie van voornamelijk de laatste twee eeuwen. Maar zelfs de laatste tienduizend jaar afgezet op een tijdslijn van onze planeet, zijn met het oog niet waarneembaar. Wie zegt dat er geen periodes waren in onze geschiedenis met oudere, zelfs "beschaafdere" volken? Dit is op zich natuurlijk al een bron van hevig debat. Maar is het onmogelijk? We moeten het menselijk vernuft zeker niet onderschatten. De mens heeft al bewezen tot zeer veel in staat te zijn, zowel in positieve zin als, helaas ook, negatieve zin.
Wat is de kans dat...? 'Aliens'
Voor zover we weten zijn er negen planeten in ons zonnestelsel. Op één daarvan heeft zich de mens ontwikkeld als levensvorm.
Statistisch gezien is die uitkomst heel hoog. Statistieken zijn geen bewijzen, maar beschrijven kans of
mogelijkheden. Om het wat plastisch uit te drukken:"Er zijn leugens, er zijn flagrante leugens, en er zijn statistieken." Een mogelijkheid sluit inherent geen onmogelijkheid uit. Dat gezegd zijnde, richtten we onze blik op het heelal. Er zijn miljarden melkwegstelsels. Ons eigen melkwegstelsel telt miljarden sterren. Het is aannemelijk dat ook andere melkwegstelsels miljarden sterren tellen. En hoeveel van die sterren hebben planeten? Onze eigen zon heeft er negen. Onmogelijk te zeggen hoeveel planeten er zijn. Laten we omwille van de discussie dan ook uitgaan dat er voor elke ster één planeet is en er één miljard melkwegstelsels zijn met drie miljard sterren. Dan zijn er 3 miljard² planeten. Stel dat de kans op leven op een planeet één miljoenste is. Dan zijn er 300 miljoen planeten met leven. Stel nu dat de kans dat er zich "een menselijke soort" op een planeet ontwikkelt ook één miljoenste is, dan zijn er 300 planeten met een menselijke beschaving. De kans dat een beschaving ouder, jonger of gelijk is aan de onze is één op drie. Dat laat dan 100 beschavingen over die in een verder gevorderd stadium kunnen verkeren. Als we zien wat we op vijfduizend jaar bereikt hebben, wat is er dan mogelijk op 50.000 of 500.000 jaar? Nogmaals, dit is geen bewijs, het geeft enkel een statistische mogelijkheid weer, maar wel één die gebaseerd is op een zeer laag aantal sterren. We weten immers totaal niet hoever het universum reikt.
Hoe zeker is zeker?
Bestaan er buitenaardse wezens hier op aarde, of zijn die er ooit geweest? Het antwoord is afhankelijk van wie je de vraag stelt.
We hebben zelf onze eerste stappen in de ruimte gezet. Wie weet waar we over duizend jaar naar toe kunnen? Ons voorstellingsvermogen evolueert onherroepelijk mee met ons kennen en kunnen. Weinigen kunnen zich voorstellen dat we binnen afzienbare tijd naar een ander zonnestelsel kunnen reizen. Maar niemand kon zich in 1800 voorstellen dat we naar de maan konden reizen. Toen de Spanjaarden begin 16e eeuw Mexico binnenvielen, werden ze door de Azteken als goden aanzien. Wie weet vallen we over duizend jaar een andere planeet binnen. Misschien stellen "primitieve culturen" zich over ons dan net dezelfde vragen. Misschien maken ze er dan net als ons zoveel ruzie over of maken ze iemand die zich vragen stelt net zo belachelijk als wij dat nog steeds met zovelen doen. In onze wereld vergt vragen stellen moed; zeker als die vragen gaan over wat we geloven of als "waarheid" accepteren.
Van alle waarschijnlijkheden is waarheid het minst waarschijnlijk.