Chinese theeceremonie
Een eeuwenoude traditie uit de chinese cultuur is het drinken van thee. De theeceremonie is het ritueel van de zorgvuldige keuze van theesoort, de kunst van het bereiden, het theeservies en de presentatie. Deze klassieke manier van bereiden van thee moet bijdragen tot ontspanning voor lichaam en geest.
Chinese theeceremonie
De traditionele theeceremonie zoals die tegenwoordig wordt uitgevoerd, kwam ten tijde van de Ming dynastie (1368-1644) tot ontwikkeling. In deze tijd werden theeblaadjes niet meer vermalen, maar in hun geheel gebruikt. Door de voortschrijdende techniek werd luchtdichte afsluiting van thee in theedozen mogelijk gemaakt, waardoor de thee langer houdbaar was. Deze klassieke manier van bereiden van thee wordt ook wel de 'Gong Fu Cha' ceremonie genoemd.
Voorbereiding
Voor het uitvoeren van de ceremonie zijn er een aantal benodigheden:
- een kleine aardewerk theepot ( Yixing) van ca. 150 ml inhoud (= cha hu 茶壺)
- theekopjes of kommetjes, ca 30 ml (= cha bei 茶 杯)
- een kannetje om water op te vangen (=cha gang 茶缸)
- een blad of schotel waar overtollig water kan worden opgevangen,(= cha pan 茶盤)
- gekookt water, zacht (of bronwater)
- houten theeschepje om thee af te meten dat uit het blikje komt
- pincet om de hete deksel op te pakken en om de kopjes/kommetjes uit het hete water te halen
- een dunne 'theenaald' om de met theeblaadjes verstopte tuit schoon te maken
Uitvoering
Vul allereerst het theepotje met heet water, doe daarna de deksel erop en giet vervolgens het hele potje over met heet water. Verwarm de theekopjes (of kommetjes) voor met het hete water uit het theepotje. Leeg daarna het theepotje (in de kan of de schotel) en schep met de houten theeschep thee uit het blik in de theepot. Vul de theepot met ca. 15 gram thee en giet met ronddraaiende bewegingen heet water op de thee. Doe de deksel op de theepot en giet heet water over de hele pot. Gebruik de pincet om de theekopjes te pakken en giet het het hete water in de kan of schotel. Vul vervolgens de kopjes met een laagje thee uit de theepot. Giet dit eerste aftreksel daarna weg (gebruik weer het pincet om de theekopjes op te pakken). Het eerste aftreksel dient om de thee te wassen en om het van de bittere smaak te ontdoen. Vul de theepot met water, laat de thee twintig tot vijftig seconden trekken en schenk dan de thee in de kopjes. Verdeel het gelijkmatig over de kopjes, zodat iedereen van thee met een 'gelijke' aroma of smaak kan genieten. De theeceremonie gaat zo verder met het vullen van de theepot en de theekopjes, waar bij iedere ronde de thee twintig tot vijftig seconden de tijd krijgt om te trekken.
De ceremonie wordt in een sfeer van harmonie uitgevoerd, met bij voorkeur rustige muziek of natuurgeluiden (vogels).
Etiquette
Het is de regel dat eerste de ouderen een kopje krijgen aangeboden, de gastvrouw/gastheer neemt zelf altijd als laatste een kopje. Het kopje wordt tussen duim en wijsvinger vastgehouden, waarbij de middelvinger de onderkant ondersteunt. Men geniet van de thee en rust en harmonie overheersen.
Chinese bruiloft
De theeceremonie is een vast onderdeel van de traditionele chinese bruiloft. Aan het begin van de huwelijksdag, nog vóór de huwelijksceremonie, komen bruid en bruidegom bij hun ouders en directe familieleden bijeen. Vervolgens wordt een ieder, geknield, een warm kopie thee aangeboden, beginnend bij de ouders. Het kopje wordt met beide handen aangeboden. De ouders accepteren het kopje thee en beantwoorden dit gebaar met een ´hong pau´. Dit is een 'rood pakketje` in de vorm van een envelopje dat geld bevat om het bruidspaar een mooie toekomst te wensen.