Godsdiensten in India: de goeroe in de Sikhreligie

Godsdiensten in India: de goeroe in de Sikhreligie De Sihkreligie is een van de belangrijkste godsdiensten in India. Zij staat bekend om haar Goeroes. De eerste goeroe was Guru Nanak (1469- 1504) en de laatste was Gobind Singh. Hij was de stichter van de gouden tempel. Die Gouden Tempel was onder meer de oorzaak van een conflict tussen de Sikhs en keizer Jahangir. Over de hele wereld telt de religie rond de dertig miljoen aanhangers. In India is de Sikhreligie het grootst vertegenwoordigd en telt daar ongeveer tussen de twintig en vijfentwintig miljoen gelovigen.

Nanak eerste goeroe: ontstaan van de Sikhreligie

De Sikhreligie is een variant van Hindoeïsme en Islam en is een monotheïstische godsdienst. Tussen de bhakti-beweging en islamitische monotheïsme waren overeenkomsten die door Nanak tot een geloof gemaakt zijn. Nanak was de eerste Sikhgoeroe. Terwijl hij aan het baden was in de rivier werd hij door God geroepen in een visioen. Nanak was ervan overtuigd dat er geen hindoe en ook geen moslim was. Hij ging zwerven en leefde als een kluizenaar. De regels van de Sikhreligie zijn opgesteld in het heilige boek de Guru Granth Sahib. Het woord 'Sikh' betekent 'discipel'. Elke Sikh is een discipel van de eerste tien goeroe's. In de Sikhreligie gaat het vooral om discipline, meditatie en werken. Men zou het niet denken maar de Sikhreligie is een van de grootste godsdiensten ter wereld en telt meer dan twintig miljoen goeroe's.

Minstreel

Samen met een islamitische minstreel, Mardana, schreef hij liederen die de basis vormden voor de Sikhreligie.

Mekka

Nanak zou naar Mekka geweest zijn. Tijdens de reis viel hij in slaap met zijn voeten richting Mekka, en zo geen respect tonen voor de islam. Nanak werd wakker gemaakt door een boze mullah en zou hebben gezegd: ‘laat mijn voeten dan wijzen naar waar God niet is’.

Goeroe

Goeroe betekent 'verlichter'. In het dagelijks taalgebruik worden mensen die ergens heel goed in zijn ook wel een goeroe genoemd. In de Sikhreligie speelt de goeroe een belangrijke rol. Hij is de leermeester en prediker die niet is geïncarneerd of geen verschijning is van God. De goeroe begeleid mensen op de weg naar de waarheid. De Goeroe's prediken veel over liefdadigheid, vrede, veiligheid en verdraagzaamheid. Ze geloven dat uiteindelijk alle mensen een eenheid worden en één zullen worden met God.

Adi-Granth

Nanak heeft negen opvolgers gehad. De laatste goeroe was Gobind Singh die in 1708 is gestorven. Singh gaf de naam aan de geschriften van de Sikhreligie: de Adi-Granth.

Gouden tempel

Van de andere goeroes is Arjun de voornaamste. Hij stichtte de gouden tempel in Amritsar. Onder zijn leiding kwamen de Sikhs in conflict met keizer Jahangir. Dit conflict veroorzaakte een nog scherpere afbakening van de Sikhs als militaire groepering.

Hindoeïsme

De Sikhreligie heeft ook veel invloeden van het Hindoeïsme overgenomen. De meesten geloven in bhakti (overgave aan de godheid) en de eenheid van alle godsdiensten.

Gedragsregels

De Sikhreligie kent enkele verplichte gedragsregels:
 • Ongeknipte haren
 • De dolk
 • De kniebroek
 • De kam
 • Dieet
 • De ijzeren armband

Enige sleutelwoorden

 • Amrit: inwijding door de doop in zoet water dat geroerd wordt door een tweesnijdend zwaard
 • Goeroe: leermeester
 • Granth of Adi-Granth: de heilige geschriften
 • Gurdwara: de Sikhtempel
 • Rahit: verplichte gedragsregels en rituelen
 • Sikh: volgeling
© 2010 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartrecensieHandboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartHet boek 'Godsdiensten van de wereld' is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een…
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Kennis van geestelijke stroming, de vijf grootste religiesEr zijn veel verschillende geloven op de wereld. Ondanks dat zijn er vijf grote godsdiensten. De twee oudste godsdienste…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?

Inheemse VolkerenDe groep inheemse volkeren over de gehele wereld is groot en zeer divers. Toch delen al deze groepen een aantal kenmerke…
Mexico: Huichol Indianen uit de staat JaliscoMexico: Huichol Indianen uit de staat JaliscoDe Huichol Indianen, ook Wixaritari of Wixarica genoemd, leven in de Mexicaanse staat Jalisco. De Huichol Indianen zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeevan, Pixabay
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.