Misvattingen over Turken

Misvattingen over Turken Turken zijn één van de vele groepen allochtonen die ons land kent. Niemand had destijds gedacht dat ‘die gastarbeiders’ jaren later nog in dit kikkerlandje zouden zijn. Inmiddels zijn we wel aan de Turken gewend. Wie eet er af en toe nou geen broodje kebab of een Turkse pizza? Helaas heerst er bij veel mensen nog steeds misvattingen over Turken en Turkije in het algemeen. In dit artikel zullen een aantal van die vooroordelen worden besproken.

Turken stellen vrouwen achter

Men denkt vaak dat Turkse mannen vinden dat het enige recht van hun vrouw het aanrecht is. Uiteraard zijn er, net zoals bij mannen van alle nationaliteiten, Turkse mannen te vinden die dit idee inderdaad hebben. Allicht zullen er ook mannen van Turkse afkomst zijn die hun vrouw respectloos behandelen of zelfs mishandelen. Uitzonderingen zijn er namelijk altijd wel te vinden.
De heersende gedachte in Turkije is echter dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Mannen en vrouwen hebben dan ook dezelfde rechten. Opvallend is dat Turkije er zelfs erg vroeg bij was met zaken als vrouwen stemrecht en scheiden. Turkse vrouwen kregen in 1933 al het recht om te stemmen. Veel westerse landen kwamen later met dit recht. Franse vrouwen mochten vanaf 1944 stemmen, Canadese vrouwen vanaf 1950 en Zwitserse vrouwen vanaf 1971. Toen echtscheidingen nog als taboe werden gezien in veel landen, kregen Turkse vrouwen al het recht om van hun man te scheiden. Dit was in het jaar 1926. Frappant is ook het feit dat Turkije eerder een abortuswet had dan Nederland. Nederlandse vrouwen kregen dit recht in 1985, Turkije was twee jaar eerder met dit recht.

Turken zien er allemaal hetzelfde uit

Nederlanders denken dat alle Turken zwart haar, donkere ogen en een lichtgetinte huid hebben. Dit is echter niet waar. Turkije is een immens groot land met een enorme variatie aan mensen. Van oorsprong zijn Turken een Aziatisch volk uit Siberië. Er zijn nog steeds Turken die er daarom typisch Aziatisch uitzien en niet te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld Japanners of Koreanen. Bij andere Turkse volkeren, zoals Kazachen, Turkmenen en Oezbeken, zien we deze Aziatische voorkomens beter terug.

Naast Turken met een Aziatisch uiterlijk zijn er ook Turken die er bijv. typisch Europees uitzien met hun lichte haar-en huidskleur of Turken die er juist heel exotisch uitzien. Om dit verschil in uiterlijke kenmerken te verklaren, gaan we weer even de geschiedenis in. Van 1299 tot 1922 heersten de Turken over het Ottomaanse Rijk. Dit rijk besloeg een groot gebied in Azië, Europa en Noord-Afrika. Tijdens deze periode hebben de Turken veelvoudig contact gehad met andere bevolkingsgroepen. Ze hebben zich o.a. met Grieken, Arabieren, Armeniërs, Serviërs, Bosniërs en Koerden gemengd. Dit verklaart wellicht waarom Turken er juist helemaal niet hetzelfde uitzien.

Alle Turkse vrouwen dragen of moeten een hoofddoek dragen

‘Wanneer moet jij een hoofddoek dragen?’ Een vraag die elke niet-gesluierde Turkse vrouw in Nederland wel eens is gevraagd.
Nederlanders denken vaak dat het heel gebruikelijk is dat Turkse vrouwen een hoofddoek dragen. Turkse vrouwen die geen hoofddoek dragen, worden meestal als vernederlandst gezien. Maar is het eigenlijk wel zo gangbaar dat Turkse vrouwen een hoofddoek dragen? Het antwoord is nee.

Turkije is sinds 1923 een geseculariseerde staat, dat wil zeggen dat er een scheiding tussen religie en staat is. Het land kent sinds 1989 een wet die het dragen van religieuze symbolen, zoals een hoofddoek of een kruisje, in openbare gebouwen als universiteiten verbiedt. Frankrijk volgde in 2004 het voorbeeld van Turkije.

In Turkije wordt over het algemeen dezelfde soort kleren gedragen als in de rest van Europa. Populaire kledingwinkels die we in elke Nederlandse stad tegenkomen, zijn ook gewoon aanwezig in Turkije.

Homo’s worden in Turkije opgehangen

Ten eerste is het wel belangrijk om te melden dat Turkije al jaren de doodstraf niet kent. Homoseksualiteit wordt tot op een bepaalde hoogte geaccepteerd. Bij de meeste Turken heerst de gedachte ‘als ze maar van me afblijven’. Turkije kent een aantal beroemdheden die er openlijk voor uit zijn gekomen dat ze homoseksueel zijn. Dit wordt als normaal ervaren. Homoseksualiteit binnen de eigen kring zullen ze echter als een taboe definiëren. Er zijn reeds een paar homohotels in Turkije geopend. Homobars zijn er al jaren volop te vinden. Sinds 1992 wordt er elk jaar een Gay Pride georganiseerd in Istanbul.

Andersgelovigen worden niet geaccepteerd in Turkije

‘In moslimlanden mogen christenen ook geen kerken hebben, waarom willen moslims dan moskeeën in Europa?’ Dit is een argument dat vaak wordt gegeven als er een discussie gaande is over moskeeën in Nederland. Dit argument kan erg makkelijk ontkracht worden. In Turkije wonen andersgelovigen al eeuwen samen: Grieks-orthodoxen, Armeens-orthodoxen, Sefardische joden, moslims, enzovoorts. Dat het samenleven niet altijd goed gaat, is in het verleden wel eens gebleken, maar dat even terzijde. In Turkije zijn er gewoon kerken, synagogen en natuurlijk moskeeën. Iedereen is vrij om zijn of haar geloof te belijden.

Turkije is een heel traditioneel land

De bovenstaande punten maken min of meer wel duidelijk dat Turkije juist geen traditioneel land is. Toch hebben veel toeristen die in Turkije komen het idee dat alleen de badplaatsen er zo modern uit zien. Niets is minder waar! Ook het binnenland van Turkije ziet er contemporain uit. Er zijn leuke cafeetjes, winkelstraten en parkjes te vinden. In Turkije is het 24/7 levendig op straat.
© 2011 - 2025 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Bezienswaardigheden in AnkaraBezienswaardigheden in AnkaraHoewel Ankara de hoofdstad van Turkije is, wordt het lang niet zo vaak bezocht als Istanbul of de Turkse rivièra. Toch i…
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…

Overeenkomsten tussen de Griekse en Turkse cultuurDe verhoudingen tussen de Grieken en de Turken zijn niet bepaald goed te noemen. Zo duurt de eeuwige ruzie over Cyprus n…
De kleding van de BourgondiërsDe kleding van de BourgondiërsDe Bourgondiërs waren een volk die oorspronkelijk woonden in Scandinavië. Hun naam is ontleend van het Deense eiland Bor…
Bronnen en referenties
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 11-10-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.