Volkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled Banner

Volkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled Banner The Star-Spangled Banner, is de naam van het Amerikaanse volkslied, de nationale hymne van de Verenigde Staten. De aanblik van de Stars and Stripes, zoals de Amerikaanse vlag ook wel genoemd wordt, vanwege zijn sterren en strepen, was de inspiratiebron voor de tekst van het lied. Oorspronkelijk als gedicht opgezet door Francis Scott Key, vervolgens gekoppeld aan een veel oudere melodie. Meer over de vlag van de U.S.A. en Stars and Stripes Forever, de bekende Amerikaanse Militaire mars.

The Star-Spangled Banner en de Stars and Stripes

De Amerikaanse vlag, vaak aangeduid als de Stars and Stripes, en het volkslied zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tekstdichter van het lied was geraakt door het aanzicht van een trots overeind staande vlag na een vernietigende aanval op een fort en putte er zijn inspiratie uit tot het schrijven van de tekst.

De 50 witte sterren in het blauwe vlak, de Union, op de Amerikaanse vlag staan symbool voor de evenzovele staten in de V.S.
De dertien strepen, afwisselend rood en wit staan symbool voor de 13 oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 los maakten van Groot-Brittannië.

Stars and Stripes Forever, bekendste militaire mars U.S.A.

In 1896 componeerde John Philip Sousa Stars and Stripes Forever, de allerbekendste Amerikaanse militaire mars. Hij is waarschijnlijk de bekendste componist van marsmuziek ter wereld. Naar hem is ook de sousafoon genoemd. Sousa schreef ook een tekst op de militaire mars, als is die veel minder bekend dan de melodie.

Francis Scott Key, tekstdichter volkslied

In 1814 schreef de op dat moment 35 jarige Francis Scott Key het gedicht, dat de tekstuele basis zou gaan vormen voor het volkslied van de Verenigde Staten. Hij was in dat jaar getuige van een bombardement op Fort McHenry, in de haven van Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. Key zelf was opvarende op een schip daar in de buurt en was ooggetuige. De Amerikaanse vlag die na de aanval nog steeds fier wapperde boven het fort was de inspiratiebron voor Key's gedicht The Defense of Fort McHenry, later omgedoopt tot The Star-Spangled Banner, verwijzend naar de met sterren bestrooide Amerikaanse vlag. De Amerikaanse dichter en advocaat schreef het gedicht de dag na de aanval op 13 september 1814.

Francis Scott Key gaf het gedicht enkele dagen later aan zijn zwager Judge Joseph H. Nicholson die constateerde dat de woorden prima pasten op de melodie van The Anacreontic Song, het clublied van de Anacreontic Society , een herenclub van Londense amateur musici. Een week na het bombardement werd de tekst al gepubliceerd in diverse kranten, met de vermelding van de bijbehorende tune, de genoemde Anacreontic Song.

The Spar-Spangled Banner werd snel populairder en vaak gespeeld door bands bij publieke evenementen zoals op de Onafhankelijkheidsdag en nationale feestdag van de V.S. op 4 juli. Op 27 juli 1889 werd het lied benoemd als officiële lied tijdens het hijsen van de nationale vlag.

Op 3 maart 1931 vaardigde het Amerikaanse congres een resolutie uit, die The Star-Spangled Banner tot het volkslied van de Verenigde Staten bewerkstelligde. Het document werd ondertekend door de toenmalige president Herbert Hoover.

Onofficiële volksliederen van de V.S.

Amerika heeft diverse vaderlandslievende liederen die als alternatieve volksliederen gelden, of dat min of meer waren voor de benoeming van het huidige volkslied in 1931.
  • Hail Columbia: Columbia was de poëtische naam voor de V.S., gedurende de 18e eeuw. Het werd gecomponeerd voor de inauguratie van president George Washington, die plaats vond op 30 april 1789.
  • America the Beautiful : een gedicht van Katharine Lee Bates op de muziek van de Amerikaanse componist Samuel A. Ward. In de jaren zestig van de vorige eeuw zelfs zo populair dat er tevergeefs pogingen gedaan werden dit nummer tot volkslied te verheffen.
  • My Country, 'Tis of Thee: heeft dezelfde melodie als het Engelse volkslied, God Save The Queen, en was in de 19e eeuw naast Hail Columbia een van beide onofficiële volksliederen van de U.S.A.
  • God Bless America: een soort van gebed, op muziek gezet door Irving Berlin in 1918.

Anacreon in Heaven, John Stafford Smith

John Stafford Smith is de componist van The Anacreontic Song, ook wel To Anacreon in Heaven, de melodie van de nationale hymne van de U.S.A. Hij was een Engelsman, geboren in 1750 in Gloucester, was componist en organist en lid van de Anacreontic Society waar hij dus het gelijknamige "clublied" schreef. Anacreon was overigens een Griekse poëet, die leefde in de zesde eeuw voor Christus en dichtte over de geneugtes van wijn en de liefde. Stafford Smith overleed in 1836, in de leeftijd van 86 jaar.

Tekst The Star-Spangled Banner

O! say can you see by the dawn's early light,
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming,
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,
O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?
And the rockets' red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there;
O! say does that star-spangled banner yet wave,
O'er the land of the free and the home of the brave?

On the shore dimly seen through the mists of the deep,
Where the foe's haughty host in dread silence reposes,
What is that which the breeze, o'er the towering steep,
As it fitfully blows, half conceals, half discloses?
Now it catches the gleam of the morning's first beam,
In full glory reflected now shines in the stream:
'Tis the star-spangled banner, O! long may it wave
O'er the land of the free and the home of the brave.

And where is that band who so vauntingly swore
That the havoc of war and the battle's confusion,
A home and a country, should leave us no more?
Their blood has washed out their foul footsteps' pollution.
No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight, or the gloom of the grave:
And the star-spangled banner in triumph doth wave,
O'er the land of the free and the home of the brave.

O! thus be it ever, when freemen shall stand
Between their loved home and the war's desolation.
Blest with vict'ry and peace, may the Heav'n rescued land
Praise the Power that hath made and preserved us a nation!
Then conquer we must, when our cause it is just,
And this be our motto: "In God is our trust."
And the star-spangled banner in triumph shall wave
O'er the land of the free and the home of the brave!
© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volksliedHet volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volkslied"De Mars van de vrijwilligers" is het nationale volkslied van China. De tekst en muziek van deze hymne stamt uit de jare…
Het volkslied van ArgentiniëHet volkslied van ArgentiniëHet Argentijnse volkslied heet Himno Nacional Argentino en is geschreven door Vicente López y Planes. De muziek waarop h…
Chileens Volkslied, Himno Nacional de ChileChileens Volkslied, Himno Nacional de ChileVrijdag 27 augustus 2010 klonk het Chileense volkslied wereldwijd in alle journaals en nieuwsrubrieken. De 33 kompels di…
Amelander Volkslied  Opgeweld uit wier en zandAmelander Volkslied Opgeweld uit wier en zand'Opgeweld uit wier en zand', het is de eerste regel van het Amelander volkslied. Het volkslied verhaalt over de schoonhe…

De geschiedenis van de Minoïsche beschaving op KretaDe Minoïsche beschaving is een paleissamenleving die ontstond omstreeks 2000 voor Chr. op het Griekse eiland Kreta. Zij…
Volkslied Brazilië: De Hino Nacional BrasileiroVolkslied Brazilië: De Hino Nacional BrasileiroHet Braziliaanse volkslied, De Hino Nacional Brasileiro, is gebaseerd op een melodie die al sinds 1831 in gebruik is. De…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki
  • YouTube
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.