De Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus Pfister

De Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus Pfister De mooiste vis van de zee is Regenboogvis. Zo mooi omdat zijn schubben zilverkleurig schitteren in het blauw van de zee. Maar Regenboogvis is alleen. Alleen, omdat hij met niemand zijn mooie schubben wil delen. Als hij wel deelt, leert hij al snel hoe fijn het is om vriendjes te hebben. En zo volgen er gauw een heleboel nieuwe prentenboeken van de mooiste vis van de zee en al zijn vriendjes. Marcus Pfister creëerde dit hele mooie visje in 1992 en verraste zichzelf nog het meest met het succes rondom zijn kinderboek.

Marcus Pfister’s mooiste vis van de zee

Marcus Pfister wordt op 30 juli 1960 geboren in Bern, Zwitserland. Na de kunstacademie gaat hij aan de slag als grafisch ontwerper. Hij besluit 6 maanden te reizen en bij terugkomst in Zwitserland, gaat hij daar verder als freelance illustrator van kinderboeken. In 1986 volgt zijn debuut met ‘De Luie Uil’. In 1992 volgt het kinderboek ‘De Mooiste Vis van de Zee’. In het Engels bekend als ‘The Rainbow Fish’ en in het Duits als ‘Der Regenbogenfisch’. Dit boek werd direct een internationaal succes en betekende voor Marcus Pfister zijn grote doorbraak als kinderboekenschrijver en -illustrator. Het boek is inmiddels vertaald in meer dan 50 talen, kent een oplage van meer dan 30 miljoen boeken en heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept.
Gemiddeld maakt hij zo’n 2 boeken per jaar. Hij heeft 4 kinderen, Sophie , Nina, Miro en Yannik,
en woont in Bern, Zwitserland.

My job is it to bring a little bit of joy to children and their parents. What could be better?*
‘Mijn baan is om een klein beetje vreugde te brengen aan kinderen en hun ouders. Wat is er nu mooier dan dat?’

Marcus Pfister’s mooiste vis zat ‘m in de schubben

Marcus Pfister’s mooiste vis begon met een uil. Nadat hij zijn debuut had gemaakt als kinderboekenschrijver en illustrator met het prentenboek ‘De Luie Uil’, vroeg zijn uitgeverij of hij niet iets soortgelijks wilde maken. Hij worstelde met dit idee. Hoe iets soortgelijks te maken? Hij had een exemplaar van ‘De Luie Uil’ liggen en ineens had hij het: de speciaal gecreëerde vogelveren werden schubben en zo veranderde de uil met zijn prachtige veren in een vis met prachtige schubben. En het werd niet zomaar een vis. Hij werd de allermooiste vis van de hele zee.

Marcus Pfister probeert in zijn prentenboeken altijd te verrassen met zijn illustraties. Dit doet hij door middel van verschillende technieken, zoals aquarellen, krijt, acryl, zelfs het gebruik van een tandenborstel heeft hij uitgeprobeerd. Zo kreeg ook ‘De Mooiste Vis van de Zee’ een verrassende en bijzondere techniek mee: Regenboogvis kreeg schubben van zilverkleurige hologrammen tegen een waterverf achtergrond. De zilveren folie leek een probleem voor de productie, maar kon uiteindelijk qua populariteit de stoutste verwachtingen vervullen.

I guess the foil for children was just beautiful and attractive, whereas for adults it symbolized money and richness
‘Ik denk dat voor de kinderen de folie gewoon mooi en aantrekkelijk was; terwijl het voor volwassenen geld en rijkdom symboliseerde’**.

Het verhaal over de mooiste vis van de zee

Het doel van Marcus Pfister is om met zijn prentenboeken kinderen en volwassenen dichter bij elkaar te brengen. Er zijn ook theorieën dat er achter het boek meer zit, dan alleen een verhaal. Maar eerst het verhaal. Het prentenboek ‘De Mooiste Vis van de Zee’ gaat over een vis. Regenboogvis. Regenboogvis is ijdel en trots. Want hij is tenslotte de mooiste. Zijn schubben zijn zo mooi. De allermooiste die je ooit in zee hebt gezien. Hij geeft ze daarom ook niet weg. Hij is zo onbeleefd en verwaand daarover dat geen enkele vis nog met hem wil spelen. Regenboog voelt zich eenzaam. Octopus geeft hem raad en zegt dat het goed komt als hij niet alle schubben voor zichzelf houdt, maar een paar deelt met anderen. Iedereen is verrast als Regenboogvis dit ook doet en nodigen hem al snel uit om mee te spelen. Regenboogvis krijgt vriendjes en beseft dat het hebben van vrienden belangrijker is dan om de mooiste te zijn. Hij is gelukkig.
Het gaat Marcus Pfister om het delen. Van delen maak je anderen gelukkig èn word je zelf gelukkig, net als het geven van cadeautjes. Anderen lezen erin dat dit verhaal waarschuwt voor egoïsme en ijdelheid, dat het moraal van het verhaal is dat delen geluk en acceptatie brengt. Sommigen noemen zelfs socialisme en de afwijzing van individualisme als boodschap achter dit prentenboek.
En Regenboogvis? Die gaat intussen allemaal nieuwe avonturen tegemoet met zijn vriendjes.

Enkele avonturen van de mooiste vis van de zee en zijn vriendjes op een rijtje

  • De Mooiste Vis van de Zee is Gelukkig niet Bang meer (2001)
  • De Mooiste Vis van de Zee komt veilig Thuis (2006)
  • De Mooiste Vis van de Zee sluit Vrede (2008)
  • Puzzelboek De Mooiste Vis van de Zee (2008)
  • De Mooiste Vis van de Zee leert het Alfabet (2009)
  • De Mooiste Vis van de Zee gaat lekker Slapen (2012)
  • De Mooiste Vis van de Zee helpt een Ander (samen met Nannie Kuiper) (2012)

* Citaat van Marcus Pfister op http://www.marcuspfister.ch/
** Citaat van Marcus Pfister op http://www.marcuspfister.ch/
© 2015 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over PasenrecensieEen reis door schilderijenland, een prachtig boek over PasenEen kind laten kennismaken met de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen lukt ouders zeker met dit boek. Het boek gaat ov…
Iriatherina werneri - Werners regenboogvisIriatherina werneri - Werners regenboogvisDe Iriatherina werneri is een van de kleinere regenboogvissen, en daarom zeer populair onder aquarianen. Met zijn lange…
Dr. Fish: knabbelende visjes als beautybehandelingDr. Fish: knabbelende visjes als beautybehandelingSinds een korte tijd is Dr. Fish razend populair. Je komt het in verschillende beautyprogramma's op tv tegen en is ook u…
Marcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius is erkend als Stoïcijn, als keizer en als de auteur van de Ta eis heauton, zijn persoonlijke filosofisch…

De Rosie boeken van Graeme SimsionDe Rosie boeken van Graeme SimsionIn 2013 en 2014 verschenen er twee boeken in de Rosie-reeks van Graeme Simsion: het Rosie Project en het Rosie Effect. D…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Fish
  • http://www.marcuspfister.ch/
  • http://www.vierwindstreken.com/
Caltha (71 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.