Marcus Aurelius als keizer

Marcus Aurelius als keizer Marcus Aurelius is erkend als Stoïcijn, als keizer en als de auteur van de Ta eis heauton, zijn persoonlijke filosofische overpeinzingen. In dit artikel gaan we in op zijn levensloop als keizer.

Geboorte en vroege jeugd

Marcus Verus werd in 121 NC geboren als zoon van de edelman Annius Verus, een magistraat in Rome, wiens vader driemaal consul was geweest. Marcus’ moeder was zelf ook dochter van een consul.

Op vraag van keizer Hadrianus werd Marcus Verus door keizer Aurelius Antoninus geadopteerd en veranderde zijn naam in Marcus Aurelius Antoninus.

De aanduiding als Keizer

Hadrianus had als zijn eigen opvolger aangeduid Antoninus de Vrome, door zijn tijdgenoten 'de vader van het menselijk geslacht' genoemd.

Omdat deze vader van het menselijk geslacht zelf geen kinderen had, had Hadrianus hem dus opgedragen Marcus en zijn broer te adopteren. Bovendien was Antoninus’ vrouw hun tante. Hij gaat aan Antoninus de keuze ofwel Marcus als zijn opvolger aan te duiden, ofwel Marcus samen met diens broer.

Het komt hier dus op neer dat Hadrianus niet enkel zijn eigen opvolger aanduidde, maar ook de opvolger van zijn opvolger. Als we bedenken dat bij de dood van Hadrianus, Marcus Aurelius nog een tiener was, dan is het duidelijk dat hij op zeer jonge leeftijd reeds voldoende uitblonk om als toekomstig keizer te worden aangeduid.

Het Keizerschap

Uiteindelijk sterft Hadrianus en Antonius de Vrome wordt keizer. Deze moet nu zijn opvolger vaststellen en bepaalt dat enkel Marcus Aurelius na zijn dood keizer zal worden, omdat zijn broer noch de capaciteiten, noch de ernst met hem gemeen heeft.

De benoeming

Wanneer het zover is, beslist Marcus toch de troon met zijn broer te delen en hem dezelfde macht en prerogatieven te verlenen als hemzelf.

Praktisch zal het hierop neerkomen dat Marcus een Stoïcijns leven leidt en op die manier regeert, terwijl zijn broer een ware Epicurist is en altijd zal blijven. Deze vindt de genoegens van het leven veel belangrijker dan deugd en plicht. Marcus weet dit alles, doch laat zijn broer begaan.

Regeringsperiode

De regeringsperiode van Marcus Aurelius zal ongeveer 20 jaar duren. Ze zal voor het Romeinse Rijk worden gekenmerkt door oorlogen, natuurrampen, epidemies, invallen en opstanden.

Ondanks dit alles heeft Marcus, in navolging van zijn stoïcijnse leermeesters, bewezen dat men, in de moeilijkste omstandigheden, altijd trouw kan blijven aan zijn idealen.

Laatste jaren

In zijn laatste jaren schreef hij zijn beroemde Ta eis heauton, zijn overpeinzingen, die bijna tweeduizend jaar later nog steeds de mensheid inspireren om juist te leven.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius is voor de historicus een keizer. Voor de spiritueel ingestelde mens is hij voor alles een filosoof en e…
Marcus Aurelius, meditaties of overpeinzingenMarcus Aurelius, meditaties of overpeinzingenMarcus Aurelius heeft zijn levenslessen neergeschreven in het boek Ta eis heauton. In dit artikel heb ik een aantal cita…
Rome: het ruiterstandbeeld van Marcus AureliusRome: het ruiterstandbeeld van Marcus AureliusHet ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is uniek. Het is het enige overgebleven ruiterstandbeeld van de circa 20 Romein…
Chronologie van Marcus AureliusChronologie van Marcus AureliusMarcus Aurelius, de grote Romeinse keizer, Stoïcijn, verlicht heerser en filosoof blijft indruk maken op de hedendaagse…

Een levensbeschrijving van de gebedsgenezer RaspoetinEen levensbeschrijving van de gebedsgenezer RaspoetinEen levensbeschrijving van de Russische gebedsgenezer Raspoetin. Over zijn jeugd, zijn leven in St. Petersburg, zijn won…
Conrad Busken HuetBusken Huet is voor velen de naam van een literatuurprijs, maar wie is de man naar wie deze prijs werd genoemd?
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.