Moederdag, wanneer is het begonnen?
Iedere tweede zondag in mei is het weer zover. Dan is het Moederdag, de dag dat (de meeste) moeders verwend gaan worden door hun kinderen. Dan krijgen ze een cadeautje of ze worden blij gemaakt met een bezoekje. Maar wat is Moederdag eigenlijk? Hadden we dat vroeger ook al? En waar komt het vandaan?
Geschiedenis
Bron: Olairian, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Moederdag vindt zijn oorsprong in de Engelse en Amerikaanse vrouwenbewegingen. In 1870 richtte Julia Ward een moeder-vredesdag op. Hiermee hoopte men te bereiken dat hun zonen niet meer in oorlogen opgeofferd zouden worden. Zonen en dochters van arme gezinnen waren deze dag vrij en kwamen dan naar huis. Dit was wat bijzonders, want vaak werkten ze ergens intern (als bediende of kindermeisje) en was het niet dichtbij huis.
In de jaren erna ontstonden er in Europa ook diverse vrouwenbewegingen. Die richtten zich o.a. op betere kansen voor meisjes in het onderwijs. De Amerikaanse Ann Maria Reeves Jarvis heeft destijds geprobeerd een moederbeweging op te richten. Haar moeder had elf kinderen en zeven zijn er daarvan jong overleden. De moeder van Ann had hier zoveel verdriet van, dat ze besloot tot dit initiatief. Op die dag konden vrouwen bij elkaar komen en elkaar vragen stellen over allerlei vrouwenzaken, wat in die tijd erg werd gewaardeerd. Dit werd voor het eerst gedaan op de tweede zondag van mei in 1906, wat de sterfdag van haar moeder was. In 1912 werd de Mother's Day International Association opgericht. Hiermee hoopte men dat Moederdag internationaal doorgang zou vinden, wat ook gelukt is. Engeland volgde al snel. En ook Zwitserland (1917), Finland en Noorwegen (1918), Zweden (1919), Duitsland (1923) en Oostenrijk (1924) bleven niet achter. Nederland begon de traditie rond 1925.
Waarom Moederdag
Waarschijnlijk is het bij iedereen wel bekend, maar waarom is het eigenlijk Moederdag? Op deze ene dag in het jaar worden de moeders extra verwend voor het werk wat ze het hele jaar door doen. Het is een stukje waardering voor het draaiende houden van het gezin en de verzorging van man en kinderen. Op deze dag wordt de moeder bijvoorbeeld getrakteerd op ontbijt op bed, een mooi (zelfgemaakt) cadeautje of soms wordt ze meegenomen uit eten. Tegenwoordig is het niet meestal niet alleen de vrouw meer die zorgt voor het gezin en de kinderen. Steeds meer mannen nemen deze taak op zich of het wordt eerlijk verdeeld, zodat man en vrouw beiden voor het inkomen kunnen zorgen.
Tweede zondag in mei
In Nederland en in vele andere landen wordt Moederdag ieder jaar op de tweede zondag van mei gevierd. Dit is niet in alle landen zo. Veel landen die katholiek zijn (zo ook in de omgeving van Antwerpen), vieren Moederdag op 15 augustus. Dit is de dag dat Maria in de hemel werd opgenomen. In Frankrijk viert men Moederdag de laatste zondag in maart en in Spanje de eerste zondag in mei. De landen waar het de tweede zondag in mei wordt gevierd, zijn: Nederland, Denemarken, Japan, Italië, Turkije, België, Australië en Amerika. In Engeland viert men deze dag op de vierde zondag van de vastenperiode en dat is dan weer drie werken voor Pasen. Zweden verwent de moeders extra op de laatste zondag van mei.
Bron: Dsd, Pixabay Commercieel
Veel mensen klagen dat Moederdag alleen maar commercieel is. Mensen zouden door de winkels onder druk gezet worden, dat moeders toch wel wat moeten krijgen, al is het maar een bos bloemen. En inderdaad, wie gaat er op Moederdag nou niet zonder bloemstukje naar zijn moeder? Dat hoort er uiteindelijk toch wel bij en stiekem vinden waarschijnlijk de meeste moeders de extra waardering één keer per jaar best wel gezellig.