Welterusten Kleine Beer van Martin Waddell en Barbarba Firth

Welterusten Kleine Beer van Martin Waddell en Barbarba Firth Lieve slimme speelse Kleine Beer en goeiige koddige Grote Beer wonen in een heerlijk knus berenhol. In Welterusten..Kleine Beer kan Kleine Beer niet slapen. Hij kan niet slapen omdat het zo donker is. En hij is bang in het donker. Waar is het donker? Nou overal, zegt Kleine Beer. Grote Beer brengt hem een klein lantaarntje voor meer licht. Maar het helpt niet. Dan een grotere lantaarn en een nog grotere lantaarn tot hij zelfs Kleine Beer de maan en de sterren toont om te laten zien dat er altijd licht zal schijnen. Martin Waddell schreef het verhaal en nog 4 andere verhalen rondom de twee beren; Barbara Firth bracht hen tot leven in haar illustraties. 'Kun je niet slapen, Kleine Beer?' vroeg Grote Beer
'Ik ben bang.’
'Waarvoor ben je bang, Kleine Beer?’
‘Het is zo donker!’
‘Donker, waar dan?’ vroeg Grote Beer.
‘Nou, overal,’ zei Kleine Beer.


Welterusten, Kleine Beer

Er zijn 5 kinderboeken geschreven waarin Kleine Beer een hoofdrol speelt. Een lief klein beertje prachtig getekend en prachtig omschreven. Een Beertje dat soms bang is. Bang in het donker. Het is moeilijk slapen als het zo donker is. Zo donker in de berenhol, zo donker in de wereld. In Welterusten.. Kleine Beer vertelt Martin Waddell dat Kleine Beer graag wil slapen, maar het niet lukt. Het is zo donker. Grote Beer probeert het op te lossen. Hij brengt de ene na de andere lantaarn, de een nog groter dan de ander. Maar het helpt niet. Buiten is het tenslotte nog steeds donker. Dan laat Grote Beer Kleine Beer de maan en de fonkelende sterren zien. Kleine Beer, in de armen van Grote Beer, valt dan als een blok in slaap. Martin Waddell schreef eerst voor volwassenen voordat hij zich volledig richtte op kinderboeken. Kinderboeken voor alle leeftijden. Voor de allerkleinsten is er onder andere Kleine Beer. Kleine Beer schreef hij; terwijl Barbara Firth voor de illustraties zorgde. Een winnende combinatie, waar wereldwijd de kleine peutertjes enthousiast uit voorgelezen willen worden.

Martin Waddell

I’ve been blown up, buried alive and had cancer as an adult, and survived all these experiences, so I’m a very lucky man. I live where I lived as a child, and nearly all my stories come from things that have happened to me here, at the foot of the Mountain of Mourne*.

Geboren op 10 april 1941 in Belfast te midden van het Noord-Ierse conflict, overleefde Martin Waddell onder meer een bombardement. Hij verliet school op zijn 15e om zijn droom om profvoetballer te worden te verwezenlijken. Daarna volgde hij zijn andere passie: schrijven. Samen met zijn vrouw woont Martin Waddell in Newcastle (Noord-Ierland). Noord-Ierland heeft centraal gestaan in boeken die hij schreef voor jongeren, zoals The Beat of the Drum. Hij schreef dit boek in eerste instantie onder het pseudoniem Catherine Sefton, zoals hij bij meerdere boeken deed. In de boekenserie Napper, zoals Napper Goes for Goal en Napper strikes again, wist hij zijn passies voetbal en schrijven te combineren. Zijn literaire carrière begon in eerste instantie voor volwassenen met onder andere het boek Otley, dat later is verfilmd met onder andere Romy Schneider in de hoofdrol. Maar misschien nog het meest is hij bekend van zijn kinderboeken, zoals Mimi Mouse en dan vooral De kleine beer reeks dat hij schreef en Barbara Firth illustreerde. De thema’s in zijn kinderboeken zijn de alledaagse problemen. Hij vertelt het op een eenvoudige fijne en heldere manier en natuurlijk altijd met een goede afloop. Het is immers soms al moeilijk genoeg in het leven van kinderen. Bijvoorbeeld als het ’s nachts donker is. Zo donker. Om er bang van te worden. Martin Waddell viel meermalen in de prijzen met zijn schrijfwerk. In 2004 kreeg hij als kinderboekenschrijver wereldwijde erkenning door toekenning van de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs. Hij kreeg voor ‘Welterusten.. Kleine Beer’ de Smarties Grand Prize en in Nederland een Vlag en Wimpel, net als voor Ga je mee, Kleine Beer?. Kleine Beer zou Kleine Beer niet zijn zonder de illustraties van Barbara Firth. Zij ontving voor de Kleine Beer illustraties de Kate Greenaway Medal, de hoogste onderscheiding in Engeland voor kinderboekillustraties.

De boeken van Martin Waddell

Een selectie van zijn kinderboeken (In het Nederlands vertaald)
  • Het ei - met illustraties van Jill Barton
  • Flo - met illustraties van Barbara Firth
  • Ga je mee, Kleine Beer? - met illustraties van Barbara Firth
  • Goed zo, Kleine Beer - met illustraties van Barbara Firth
  • Jij en ik, Kleine Beer - met illustraties van Barbara Firth
  • Waar ben je, Kleine Beer - met illustraties van Barbara Firth
  • Welterusten.. Kleine Beer - met illustraties van Barbara Firth
  • Kom er maar bij, kleintje - met illustraties van Barbara Firth
  • Plons! - met illustraties van Jill Barton
  • Sneeuwberen - met illustraties van Sarah Fox-Davies
  • Het vrolijke egelorkest - met illustraties van Jill Barton
  • Uilskuikentjes - met illustraties van Patrick Benson
  • Kwaaak! - met illustraties van Helen Oxenbury
  • Geesten griezels en ander gespuis - met illustraties van Tony Ross
  • De kidnapping van Suzie Q

De Kleine Beer boeken in het Engels

Little Bear series

De Kleine Beer boeken zijn vertaald vanuit het Engels. In het Engels zijn de boektitels van de Kleine Beer selectie in het origineel:

  • Can't You Sleep, Little Bear? (1988)
  • Let's Go Home, Little Bear (1991)
  • You and Me, Little Bear (1996)
  • Well Done, Little Bear (1999); (in VS heet het Good Job, Little Bear)
  • Sleep Tight, Little Bear (2005)

Barbara Firth

"I have always been biased toward illustrating natural history," she wrote, "so it was a joy to be able to draw pages and pages of bears." She said that to research the book she spent hours at a zoo watching and recording the animals' movements and habits: "The first thing I thought about them was that they had such mean little eyes, but of course I had to get rid of that thought immediately as it would frighten the children."**

Barbara Firth, geboren op 20 september 1982 en overleden op 18 februari 2013 is 84 jaar oud geworden. Ze groeide op in Hyde, Cheshire, Engeland. Daar tekende ze al vroeg alles wat ze in de natuur zag, planten, bloemen en dieren. Het was echter de modevakschool die haar een baan bezorgde bij Vogue. Daar werkte ze meer dan 15 jaar als productie directeur van brei- haak- en patroonboeken. Daarnaast is ze altijd blijven tekenen. Walker Books ontdekte haar tekenkunsten en vroeg haar te illustreren onder andere voor The Spider van Margaret Lane en David Lloyd’s Great Escapes. Zo kwam ze ook in contact met Martin Waddell, die de uitgeverij bij ieder nieuw verhaal hoopvol vroeg of dit ook door Barbara kon worden geïllustreerd. Een ervan was haar lievelingsboek van Martin Waddell The Park in the Dark. En dan natuurlijk niet te vergeten de guitige en alerte Kleine Beer en goeiige koddige Grote Beer.

* http://www.fantasybookreview.co.uk/Martin-Waddell/biography.html
** http://www.theguardian.com/books/2013/mar/10/barbara-firth
© 2015 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Teddybeer, onze intiemste vriendDe Teddybeer is wellicht de populairste en meest universele van alle knuffels. Wie is hij en wat doen we er mee?
Sterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakSterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakOf je nou over een telescoop beschikt of niet, je hebt vast wel eens gehoord van het sterrenbeeld Grote Beer, de zogenaa…
Beer: bruine beerBeer: bruine beerBruine beren zijn te zien in dierentuinen, maar komen ook in het wild voor. Er zijn verschillende ondersoorten van de br…
Verschillende bruine berenVerschillende bruine berenDe bruine beer is een beer die in Europa, Azië en Amerika voorkomt. In Noord-Amerika komen drie ondersoorten voor, de Ko…

Penguin Books: een revolutie in de uitgeverswereldPenguin Books: een revolutie in de uitgeverswereldIn 2015 bestond Penguin tachtig jaar. Allen Lane zette deze uitgeverij op met het idee om betere boeken – ‘quality books…
Stavkirke (staafkerk): een typisch Scandinavische bouwstijlStavkirke (staafkerk): een typisch Scandinavische bouwstijlIeder land heeft kerken. Sommige kerken zijn schitterende bouwwerken, zowel van binnen als van buiten. Wie wel eens in N…
Bronnen en referenties
  • http://www.fantasybookreview.co.uk/Martin-Waddell/biography.html
  • http://www.walker.co.uk/contributors/Martin-Waddell-1811.aspx
  • http://www.lemniscaat.nl
  • http://www.theguardian.com/books/2013/mar/10/barbara-firth
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 29-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.