Schrijver worden, hoe dan?

Schrijver worden, hoe dan? Als je schrijver wilt worden moet je eerst bepalen wat voor schrijver je zou willen worden. Bij het beroep schrijver denken we al snel aan een persoon die boeken publiceert. Een schrijver kan natuurlijk nog veel meer zijn dan een auteur van boeken. Er zijn heel veel mensen die schrijver willen worden, en tegenwoordig kan iedereen een boek publiceren, omdat je in eigen beheer voor heel weinig geld zelf een boek kunt uitgeven. Ook al ben je dan misschien geen echte schrijver, een boek uitgegeven in eigen beheer is ook een mogelijkheid. Wil je echtere en echte erkende schrijver worden, dan is werk aan de winkel. Schrijvers zijn meestal autodidact, aangezien er lange tijd geen opleiding tot schrijver bestond. De laatste vijfentwintig jaar is dat veranderd. Uit andere landen waaide schrijfopleidingen over en als je een cursus schrijven volgt (in de richting die jou aanspreekt) zal je ontdekken dat oefening inderdaad kunst baart. Reactie en feedback van andere schrijvers of van docenten, versnellen het schrijfproces. Het wil niet zeggen dat je ook een erg goed schrijver wordt door een schrijfopleiding te volgen, maar je werk wordt eerder publicabel. Beginnende schrijvers kunnen vaak slecht tegen kritiek op hun werk, maar als je daarin eenmaal gehard bent zal je ontdekken hoe waardevol het is om kritiek te krijgen, omdat je werk beter wordt door de kritiek van anderen. Met objectieve kritiek kan je je voordeel doen en je schrijfwerk zal er beter van worden. Je kunt cursussen creatief schrijven volgen bij de LOI, NHA, NTI en Studieplan. Denk daarbij aan de volgende categorieën:
  • Cursus schrijven (korte verhalen schrijven)
  • Cursus Scenario Schrijver (filmscripts schrijven)
  • Kinderverhalen schrijven
  • Cursus gedichten schrijven
  • Cursus Copywriter (tekstschrijver)
  • Opleiding Journalistiek (journalist worden)
  • Cursus schrijven voor het web

Schrijversvakschool

Een schrijversvakschool is een school waar je intensief met verschillende aspecten van schrijven aan de slag kunt. Het onderwijs is meestal eenmaal per week, een dag, of enkele dagdelen per week. Op sommige schrijversvakscholen kan ook 's avonds les gegeven worden. Je krijgt bijvoorbeeld les van schrijvers die al enkele boeken hebben uitgegeven. Je kunt les krijgen in proza, scenarioschrijven, poëzie, enzovoorts. Ook worden er korte cursussen gegeven. Les nemen aan een schrijversvakschool kost ongeveer 2000,- per jaar. Er zijn schrijversvakschool in grote steden zoals Schrijversvakschool Amsterdam en Schrijversvakschool Groningen. De toelatingseisen zijn laag. Je hoeft bijvoorbeeld geen diploma's te hebben. Dit wil niet zeggen dat het een slechte opleiding is, integendeel. Schrijvers met een goede uitgever hebben veel ervaring en daar kan je dan ook veel van leren. Het is de beste manier om schrijftalent snel te ontwikkelen. Je behaalt geen diploma, maar mogelijk wel een certificaat. Veel leuker is echter dat de kans groot is dat je je schrijftalent zo ver weet te ontwikkelen dat je publicabel werk leert schrijven. Niet iedereen krijgt zijn manuscripten uitgegeven door een erkende uitgeverij, maar toch zijn er veel studenten van schrijversvakscholen die hun werk op een of andere manier gepubliceerd krijgen. Uitgevers zijn ook vaak enthousiast over schrijversvakscholen.

Wat voor soorten schrijvers zijn er?

Schrijvers heb je in vele soorten en maten, van journalistieke schrijvers tot genre auteurs, van romanschrijvers tot columnisten. Verder zijn er natuurlijk scenarioschrijvers, schrijvers van tv formats, dichters, tekstschrijvers, copywriters, fictie en non-fictie auteurs, jeugdboekenschrijver, sciencefiction of horror auteurs, essayisten, columnisten, schrijvers van officiële stukken of brieven, songwriters, vertalers, recensenten, historici, biografen, schrijvers van streekromans en detectives, dichters, enzovoorts... En bij vele beroepsgroepen worden schrijvers ingezet om gedachten, feiten, verzinsels, theorieën, hersenspinsels en belangrijke informatie om te zetten in helder aantrekkelijk leesvoer. Ook worden er steeds vaker content schrijvers voor webteksten gezocht.

E-book schrijven, hoe?

Tegenwoordig is er nog een manier bijgekomen om een boek te schrijven, het zogenaamde e-book. Het e-book is een boek wat (meestal tegen betaling) online te downloaden is. een e-book is eenvoudig zelf te schrijven. Je hebt er geen kosten aan. Je investeert alleen tijd. Een e-book kan je eenvoudig in .pdf formaat opslaan. Bewaar altijd een kopie in Word op je computer, want een opgeslagen .pdf document kan je niet wijzigen.

Schrijver worden, waar moet je beginnen?

Het is belangrijk om te weten waar je over wilt schrijven, wat je wilt schrijven, en voor welke doelgroep je schrijven wilt. Een columnist moet met weinig woorden veel zeggen, terwijl een journalist zoveel mogelijk feiten tracht te verzamelen om die op een zo overzichtelijk mogelijke manier in een artikel te stoppen, zonder aan mooischrijverij te doen. Scenarioschrijvers moeten rekening houden met beeld en andere aspecten van film. Een dichter is bezig met compacte taal waarbij interessante en onverwachte woordcombinaties soms net zoveel kunnen zeggen als een verhaal. Wat voor schrijver je ook worden wilt, het is belangrijk om je schrijfwerk te ontwikkelen door regelmatig te schrijven en bij voorkeur ook, regelmatig te lezen. Er zijn schrijvers die veel lezen, maar er zijn ook schrijvers die juist (al dan niet bewust) weinig lezen. Schrijvers die bewust weinig lezen, verklaren vaak dat ze weinig lezen omdat ze niet beïnvloed willen worden door andere schrijvers.

Opsturen naar uitgevers of tijdschriften?

Als je literaire verhalen of poëzie schrijft, is het het beste om eerst werk in te sturen naar literaire tijdschriften. Als je werk door een tijdschrift geaccepteerd wordt, is de weg naar de uitgever namelijk ineens kort. Uitgeverijen willen nieuw talent ontdekken en ze vinden het vreselijk als talent aan hun neus voorbijgaat. Daarom lezen ze alle goede literaire tijdschriften, om geen enkele veelbelovende debutant te missen. Een veelbelovende debutant kan na zijn of haar debuut in een dergelijk tijdschrift dan ook verschillende brieven of telefoontjes van bekende literaire uitgeverijen verwachten. Voordat je bepaalt naar welk literair tijdschrift je werk opstuurt, lees je eerst een paar nummers van het tijdschrift door zodat je een indruk krijgt wat voor soort werk de redactie plaatst.

Begeleidende brief naar een uitgever

Bij je werk doe je natuurlijk een begeleidende brief. Zorg dat die brief er netjes uitziet, maar zorg vooral ook dat de inhoud origineel is. Als het je lukt om de aandacht van een redacteur te vangen met een gevatte of mooie (korte) brief, is de kans groot dat de redacteur ook je verhaal of gedichten met gretige interesse gaat lezen. Als een uitgever iets in je werk ziet reageren ze meestal snel.

Afgewezen manuscript

Troost je, vrijwel elke schrijver heeft heel wat afwijzingen van uitgeverijen en literaire tijdschriften gekregen alvorens werk werd geaccepteerd. Ook van afwijzingen leer je. Laat daarom voordat je je werk instuurt, je werk aan anderen lezen en vraag ze om in de kantlijn van je werk te schrijven welke stukken ze mooi, minder, saai of onduidelijk vinden.

Schrijvers leren van lezers

Je kunt natuurlijk in je eentje blijven aanmodderen met je manuscripten en hopen dat je zelf de helderheid van geest bezit om objectief naar je eigen verhalen te kijken, maar lezers die het verhaal nog niet kennen, zien veel scherper wat werkt en niet werkt en waar het verhaal onduidelijkheden bevat. Laat je werk daarom regelmatig lezen door anderen en omarm hun kritiek.

Schrijver worden, elkaar helpen

Hoe word je schrijver? Het is erg belangrijk dat je als beginnend schrijver lezers vindt die je werk willen lezen en er hun mening over geven. Het is soms vervelend om kritiek op je werk te krijgen, maar als je daarin wat gehard bent, zul je zien dat je werk juist alleen daardoor beter zal worden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…

Leenwoorden en hun oorsprongLeenwoorden en hun oorsprongVeel nieuwe woorden in het Nederlands komen uit het Engels. Sommige mensen zijn daar faliekant tegen en bedenken puur Ne…
Nederlandse GezegdenEen gezegde is een vaste uitdrukking met een figuurlijke betekenis die in een lopende zin in combinatie met iets of iema…
Reacties

Yanni, 30-08-2019
Hoi,

Is het mogelijk je eigen filosofisch boek uit te geven of te laten uitbrengen zonder dat je een erkent schrijver/filosoof bent of zelf een diploma hebt. Zelfs al is deze kans zeer gering. Reactie infoteur, 05-09-2019
Zeker, je kunt heel gemakkelijk zelf een boek uitgeven. Heel veel mensen doen dat tegenwoordig. Je hebt geen uitgever nodig om een boek uit te geven en iedereen kan dus boeken uitgeven. Gewoon op Google zoeken naar: eigen boek uitgeven.
Succes met je boek.

Nills, 16-10-2017
Ik ben momenteel opzoek naar een cursus schrijven. (fantasy verhalen en zo) de goedkoopste heb ik gevonden bij het centrum voor afstandonderwijs (199 euro + 50 euro verzendingkosten). Het probleem is dat mijn grammatica nog niet zo perfect is en daarvoor weet ik niet zo goed welke cursus ik hier moet voor nemen… Reactie infoteur, 17-10-2017
Hi, dat is nog best wel een prijzige cursus.

Je grammatica hoeft geen groot probleem te zijn. Zet minimaal je spellingscontrole aan en check je teksten. Of anders misschien een cursus spelling volgen bij iemand die er erg goed in is? Ook online is er gratis veel te vinden op dat gebied. Succes!

Yin, 02-05-2017
Hoi
ik ben 11 jaar en ik hou al van schrijven toen ik 7 jaar was.
ik wil heel graag schrijfster worden maar ben bang dat het niet zou uitkomen. ik heb heel veel fantasie en ben dol op schrijven. maar ik weet niet zo goed welke uitgeverij ik zou nemen, ik wil het liefst kinderboeken schrijven.
ik hoop dat u de vraag kan beantwoorden.
groetjes yin Reactie infoteur, 02-05-2017
Als je met enige regelmaat schrijft zal je steeds beter gaan schrijven. Je kunt ook een cursus volgen. Laat je verhalen ook aan anderen lezen. Er zullen altijd stukken in staan die ze onduidelijk vinden, of te veel herhalingen en zo, en probeer je verhaal dan te verbeteren. Als je dit blijft doen wordt je werk steeds beter.

Laura18, 03-09-2014
Heeeeeeee,
Ik ben 13 en het schrijven zit gewoon in mijn bloed.Soms lijkt het alsof mijn pen en mijn hoofd direct met elkaar in verbinding staan. Na school kruip ik meteen achter mijn laptop, want dat volgende hoofdstuk dat ik tijdens de lessen heb bedacht moet er gewoon op! Toen ik kleiner was, tien jaar ongeveer, dan heb ik verschillende wedstrijden op school gewonnen met opstelletjes en gedichten. Mijn leerkracht zei altijd dat ik schrijfster zou worden en misschien is ze helderziend of zo, maar iets in mij zegt dat ik dat ook wil worden. Als klein kind las en verslond ik boeken, geen computerspelletjes voor mijn verjaardag, nee, gewoon een goed boek dat je even van de wereld haalt en meeneemt naar een ander iniversum. Ik zit momenteel aan pagina 89 en heb nog wel inkt voor een pagina of 30… Het eerste deel heb ik al opgestuurd naar enkele vriendinnen en eentje vond het zodanig goed om al aan een kaft te denken. Nu goed, laten we niet te ver afwijken( mijn vriendinnen zijn nogal, ja, hoe zeg je dat, euhm, ja gewoon, vriendinachtig.Dan komt er daar eentje al met een kaftidee op de proppen terwijl je boek nog maar half weg is, maar goed)Ja, wat doe je dan, eigenlijk? Als dertienjarige met je zelfgeschreven verhaal in de hand? Ik bedoel, er is nog school, en naar mijn weten kun je als dertienjarige toch niet zomaar naar een uitgever stappen? Of zit ik verkeerd? Ik ben erg passioneel en als ik ergens voor ga, dan ga ik er voor. Iemand die weet wat ik moet doen als mijn boek goed en wel uit de printer rolt?
Dank,
Laura x Reactie infoteur, 04-09-2014
Hi, je kunt je boek (als je het uitgeprint hebt) gewoon opsturen naar een uitgever, met een briefje erbij wie je bent en hoe oud je bent, et cetera. Als het een kinderboek is stuur je het naar een uitgeverij waar ze kinderboeken uitgeven, als het boek niet voor kinderen is stuur je het naar een gewone uitgeverij. Succes!

Jd, 05-05-2014
Hey, ik ben 28 jaar en ik probeer al bijna 6 jaar een boek op de markt te brengen. Ik heb een hele reeks uitgeplant, het eerste boek is geschreven, maar elke uitgeverij weigert mij - zonder duidelijke reden, natuurlijk. Mijn vader en een vriendin hebben het boek ook al gelezen en feedback gegeven, ik heb hun raad opgevolgd (niet alles) en het opnieuw geprobeerd zonder succes.

Ik ben momenteel aan een tweede reeks bezig - misschien ligt dat verhaal de uitgeverijen beter - en probeer aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden mee te doen. De jury commentaar is in het algemeen positief over de originaliteit van mijn werk, minder over mijn grammatica. (dat komt ervan als je je hele schooltijd verhaaltjes hebt zitten schrijven, tegen de verveling, in plaats van op te letten in de les) Ik ben dan maar een cursus creatief schrijven begonnen waar ik onlangs mijn diploma van behaald heb, ik lees meer dan 20 boeken per jaar om iets bij te leren over hoe andere auteurs hun - figuurlijk sprekende - pen in de literatuur hanteren en schrijf elke dag meer dan 6 uur, maar veel heeft dat ook niet geholpen. Moet ik er nog bij zeggen dat ik er moedeloos van begin te worden? Dat spreekt voor zich.

Mijn tweede reeks heb ik nog niet verzonden, dus ik weet niet wat de reactie daarop zal zijn. Al ben ik het momenteel kotsbeu en probeer even een pauze in te lassen. Het probleem waar ik ook vaak op terugval is dat ik te Vlaams schrijf en niet Hollands. Bepaalde woorden en uitdrukkingen worden nu eenmaal anders gehanteerd in Nederland.

Elke raad is welkom. Dank bij voorbaat. Reactie infoteur, 05-05-2014
Hi Jd,

Schrijvers moeten vaak jarenlang leuren bij uitgevers, voordat ze eindelijk beet hebben. Ondertussen leer je ervan om je werk te verbeteren. Het afwijzen van je werk door uitgevers kan vele oorzaken hebben, de belangrijkste zijn denk ik:

je werkt is nog niet rijp voor publicatie
het werk is nog niet goed genoeg
niet literair genoeg (voor uitgevers van literatuur)
wel goed, maar niet goed te verkopen
de uitgever durft het niet aan omdat ze veel geld in een onbekende auteur moeten stoppen met het risico dat het boek flopt
het verhaal pakt niet
het verhaal is niet goed genoeg qua verhaallijn, personages en plot
enzovoorts

Uitgevers kiezen alleen die manuscripten die passen bij hun uitgeverij en hun doelgroep. Schrijf je dus bijvoorbeeld thrillers, dan kies je voor een uitgever die thrillers uitgeeft, schrijf je literatuur dan kies je voor een literaire uitgeverij. Kijk voor je iets instuurt eerst goed naar het type en genre welke worden uitgegeven bij de uitgeverijen van jouw keuze

Hoe hard je ook werkt, een uitgever vinden blijft wel lastig. Uitgeverijen krijgen tientallen of meer manuscripten per week, en ze kijken deze vluchtig in en ze zien in principe al snel of het boek genoeg gewicht heeft om iets goeds te worden.

De vraag is nu of je voldoende mensen om je heen hebt die jou zinvolle goede feedback kunnen geven. Familie en vrienden willen hun familie en vrienden vaak niet kwetsen en zeggen maar al te snel: ja goed hoor, ik vond het goed, ga zo door en blijven proberen… Maar daar heb je eigenlijk weinig aan. Je hebt meer aan mensen die je vertellen wat ze saai, stom, ranzig of onduidelijk vonden aan je verhalen. Daar leer je van. Vooral als ze je ook vertellen wat wel werkt, wat ze wel erg goed vinden en waarom. Kill your darlings, dus gooi overbodige teksten eruit en zet die tijdelijk in een apart bestand, dan kan je ze altijd nog terugplaatsen. Vaak worden verhalen beter door elke zin die niets waardevols toevoegt aan je verhaal, te schrappen.

Wat grammatica betreft… ach dat is gemakkelijk op te lossen door anderen te vragen of zij het willen controleren op fouten. En als Vlaming kan je ook je werk opsturen naar uitgeverijen over de grens, maar Nederlanders vinden het Vlaams wel rijk, dus ik denk niet dat het daar aan ligt.

Mijn tips:
kies je beste verhaal en herschrijf het met behulp van tips van echt kritische lezers die jou durven te kwetsen als dat nodig is. Het zijn cadeautjes, en als het pijn doet, dan klopt de kritiek meestal
overweeg anders eens een uitgave in eigen beheer
probeer je verhalen eerst geplaatst te krijgen in literaire tijdschriften

Succes, en succes met je schrijverschap.

Sarah, 09-04-2014
Hallo, ik ben iemand van 14 jaar, en heb een leuk idee voor een nieuwe soapserie voor kinderen (zoals huis anubis, ZOOP en hotel 13). Ik ben druk bezig met schrijven, en het vordert erg goed. Maar ik weet niet waar ik mijn script naartoe moet sturen als het af is. Weet u raad?
Groetjes en alvast bedankt
Sarah Reactie infoteur, 09-04-2014
Hi, je zou eerst eens kunnen kijken bij welke tv zender je serie het beste zou kunnen passen. Als je weet welke zender het beste past kan je misschien eerst een deel opsturen naar de redactie. En dan hopen dat ze terugschrijven. Succes.:)

Anna, 13-11-2013
Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar en ik verveel me dood op school, want ik weet wat ik wil worden later en daardoor voel ik de studie die ik volg aan als onnodig. Ik ben normaal ook heel goed op school maar nu moet ik een eindwerk maken en loop ik op van de stress… tijd maken om zelf maar te denken aan een verhaal heb ik niet… Mijn vraag is dan ook hoe word je schrijver? Ik zou na mijn school direct mijn kans willen wagen maar hoe kan dat als ik er nu totaal geen tijd heb om maar 1 zin op papier te zetten… met de examens in zicht en stage, blockstage en mijn eindwerk
hopelijk weet jij raad…
Vele groeten Reactie infoteur, 14-11-2013
Je school afmaken is heel waardevol. Schrijven kan je in je vrije tijd en voor Nederlands. Schrijver word je door talent, doorzetten, er aan werk.

Elk mens leert schrijven, maar een goed boek schrijven is niet zo makkelijk. Toch kan elk mensen ook een boek schrijven. Er een goed boek van maken is de kunst natuurlijk.

Verwacht niet te veel van jezelf in korte tijd. Elke dag tien minuten schrijven is al een hele prestatie. Oefen eerst korte verhalen, niet meteen een roman. Leg je korte verhaal een tijdje weg en lees het dan na een maand nog eens over. Dan zie je vaak beter wat er echt goed of minder goed aan is. Een cursus volgen is ook een goed hulpmiddel.

Eline, 18-10-2013
Hallo, mijn naam is Sarah
Ik ben al een tijdje bezig met een boek te schrijven ( en heb zelf al een idee voor een vervolg) maar het wil maar niet opschieten en ik lijk er te tijd niet voor te vinden… Hebben jullie tips?
En dan heb ik nog een probleem ik zit nu in de richting kantoor (beroeps) maar als ik volgend schooljaar afstudeer zou ik graag literatuur studeren aan de universiteit enig probleem is dat dat moeilijk wordt vanwege mijn achtergrond en dat mijn ouders er echt niet achter staan… Vooral mijn vader ziet niks in mijn toekomst als schrijfster.Wat moet ik doen?
Help me alsjeblieft… Reactie infoteur, 20-10-2013
Hi, je zegt eigenlijk twee verschillende dingen:

1. Het schrijven wil niet lukken wegens tijdgebrek of andere tegenslag
2. Je wilt een studie kiezen waar je ouders niet achter staan

Wat mijn antwoord op punt 1. betreft, het is heel gebruikelijk dat je als beginnend schrijver moeite hebt om je projecten af te maken. Een verhaal bedenken is stap een, het in een goedlopend boek te verwerken is een stap verder en niet eenvoudig. Ik raad je aan om eerst te proberen korte stukjes te schrijven die goed zijn. Daarna een kort verhaal van hooguit 2 of 3 pagina's. Laat je verhalen lezen aan anderen en vraag hen om hun tips om je verhaal te verbeteren, die tips van anderen zijn goud waard.

Punt 2: Je hoeft geen literatuur te studeren om schrijver te worden. Sterker nog, de meeste mensen die literatuur gestudeerd hebben worden geen schrijver. Je kunt die studie en het schrijversvak dus los van elkaar zien. Bovendien kan je naast elke studie die je volgt, gewoon schrijver worden als je dat wilt.

Dit neemt niet weg dat jij misschien toch literatuur wilt gaan studeren. Dat je vader dit geen goede studiekeus vindt… dat is jammer voor jou. Ouders hebben wel vaker andere plannen voor hun kinderen dan de kinderen zelf. Daar kan ik alleen over zeggen dat je dat met hulp van mensen die kunnen bemiddelen misschien het beste kunt uitpraten met je ouders. Het is echter zo dat je de studie literatuur niet nodig hebt om schrijver te kunnen worden, dus misschien zie je zelf ook nog wel meer mogelijkheden voor een studiekeus die jou ook zal bevallen. Ik zou dus zeggen: als je schrijver wilt worden, volg dan een cursus schrijven of werk er aan als een ambacht, maar verwacht niet dat je door het studeren van literatuur schrijver zal worden. Schrijven is eigenlijk een ambacht, geen studie. Het vergt ook talent. Ik hoop dat je iets aan mijn advies hebt.

Eline, 16-10-2013
Hey ik ben een meisje van 17 jaar en het rare is dat ik nog niet zo lang weet dat ik schrijfster zou willen worden. Pas toen ik enkele jaren geleden na het lezen van de potterboeken extra van lezen ben gaan houden, ben ik gaan beseffen ik dat eigenlijk al vroeger had moeten zien, ik verzon altijd verhaaltjes al vanaf ik heel klein was om mezelf in slaap te krijgen… Maar goed mijn vraag is nu hoe bereik je dat je een boek gepubliceerd krijgt? Ik ben nu aan een boek aan het schrijven, maar dat kan ik later niet uitgeven ( teveel potter gerelateerd) maar ik doe het om te oefenen. Maar nu merk ik dat ik eigenlijk te weinig tijd heb om te schrijven, ik kan er nooit meer mijn volledige concentratie aan geven… Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-10-2013
Hi, nou de beste tip die ik je kan geven is: laat je verhaal aan anderen lezen en vraag of ze je eerlijk willen zeggen welk deel ze leuk/goed of juist saai vonden. Welk deel ze goed konden volgen en welk deel ze onduidelijk vonden, is ook heel belangrijk. Laat ze eerlijk zijn en aanvaard de kritiek. Zij zien als lezers dingen die jij als schrijver nog niet zien kunt.

En vraag dit aan ongeveer drie mensen, en kijk op ze allemaal hetzelfde zeggen. Want als je schrijft kan je zelf vaak niet goed zien wat voor een ander net zo begrijpelijk is als voor jezelf, dus je hebt die hulp van anderen nodig. Als meer mensen dezelfde kritiek hebben, weet je zeker dat het klopt.

Als je daarna dan je verhaal herschrijft wordt het beter en duidelijker. Je moet vaak veel schrappen als je geschreven hebt, dat hoort erbij.

En een andere tip die ik je kan geven is: als je twijfelt of een zin goed is, gooi hem er dan uit. Schrap die zin dan.

Bewaar wel altijd het origineel van je verhaal als een kopie op je computer, dan kan je altijd nog terugdraaien wat je veranderd hebt.

Succes!

En een schrijfcursus is ook goed, maar dat kost natuurlijk wel een beetje geld. Dus dat is misschien leuk voor later.

Mella, 27-08-2011
Ik ben Mella en net een paar maanden 17 jaar. Schrijven is mijn passie en mijn leven. Ik ben begonnen met schrijven toen ik 10 jaar oud was, toen waren het nog kleine korte zinnen dat uiteindelijk een klein verhaal vormde. Hierin zaten veel fouten en weinig details. Door de jaren heen ben ik beter gaan schrijven, en liet ik kleine verhalen, meestal van maximaal 10 pagina's aan vrienden of kennissen lezen. Ik kreeg positieve reacties hiervan, maar ook veel tips om het beter af te werken en hoe ik dingen het beste kan omschrijven. Sommige tips heb ik toegepast in mijn schrijfstijl.

Ik ben een jaar geleden begonnen met boeken schrijven, in het Engels weliswaar. Ik schreef alles uit wat belangrijk was. Op een gegeven moment stopte ik met het eerste verhaal en begon ik aan een ander. Een jaar later, nu dus, heb ik bijna 5 verhalen die ik ooit eens wil laten uitgeven. Echter, het probleem is dus dat ik mijn verhalen nooit afmaak vanwege writerblocks en wekenlang geen inspiratie hebben, en dan begin ik weer aan een ander verhaal.

Heeft u misschien advies of tips, die me kunnen helpen zodat ik mijn verhalen kan afmaken en niet elke keer stop? Reactie infoteur, 28-08-2011
Het steeds weer stoppen komt waarschijnlijk omdat je enthousiast begint te schrijven, maar zonder plan. Probeer eerst eens een synopsis te schrijven waarin in het kort staat waar het verhaal over gaat, wat erin gebeurd en hoe het eindigen zal. Bijvoorbeeld bij een verhaal zou een korte synopsis onderstaande moeten bevatten:
-Idee voor het verhaal
-Genre
-Hoofdpersonen omschrijven met hun karaktereigenschappen
-Verhaallijn met de belangrijkste gebeurtenissen en het plot en hoe het afloopt (belangrijk!)

Als je je aan de verhaallijn houdt en naar het plot toewerkt, dan heb je meer houvast. Je weet dan tijdens het schrijven waar je naartoe moet werken. Als je zomaar begint met schrijven en zelf nog niet weet hoe het zal aflopen, loopt een verhaal sneller vast omdat je dan als schrijver door de bomen het bos niet meer ziet na een paar bladzijden.

TiP: begin helemaal opnieuw met een verhaal wat je graag schrijven wilt. Maar schrijf het eerst eens in het kort (niet langer dan 3 pagina's) en maak vooraf dus een synopsis en schrijf het verhaal dan puur aan de hand van die synopsis en voeg er geen extra ideeën aan toe. Werk vanuit je planning en hou je daar aan.

Ik ben benieuwd of het je nu lukt om een kort verhaal af te schrijven. In elk geval succes gewenst:)

Afke, 20-06-2011
Ik ben Afke 14 jaar en ik hou erg van schrijven ik heb ook al meerdere keren een boek geprobeerd te schrijven alleen ik ben nogal kritisch en vind het snel te vreemd of the overdreven daarom ben ik nooit veder gekomen dan 15 pagina's. Ik schrijf al zo lang als ik weet en zou graag een keer een boek schrijven. Ook heb ik er last van dat als ik een (leuk) boek lees er al snel een paar van die dingen in voor komen en dan vind ik men verhaal weer niet goed? Moet ik dan geen boeken meer lezen? Ik hou nogal van lezen dus het liefst zo ik er niet mee stoppen. Heeft uw advies? Alvast bedankt Reactie infoteur, 20-06-2011
Als je je laat inspireren door boeken die al bestaan, is dat op zich niet verkeerd, maar het overnemen of de situaties uit het boek overnemen in je eigen verhalen, is niet origineel en inderdaad niet goed. Probeer dat dus te voorkomen. Scharp die delen en bedenk zelf een nieuw deel.

Probeer verder eens een kort verhaal te schrijven van niet meer dan 100 woorden (ongeveer 2 A4), waarin er een duidelijk verhaal verteld wordt. Vaak moet je eerts leren om in het klein te werken voordat je een heel boek kunt schrijven. Als je eerst oefent met korte verhalen, hou je overzicht.

Guy Horrichs, 14-02-2011
Ik ben Guy 21 jaar. Ik heb gemerkt dat ik sociaal niet sterk ben en schrijven is toch een hobbie van me geworden waar ik toch wel talent voor heb. Als ik de pabo afmaak, is er dan nog een mogelijkheid om schrijf te worden. Welke opleiding cursus kun je dan het beste volgen? Waar haal je tips vandaan? Hoe maak je het beste kans bij uitgevers?
Wat is jullie beeld? Reactie infoteur, 15-02-2011
Je kunt altijd schrijver worden, met of zonder opleiding. Echte opleidingen tot schrijver zijn er eigenlijk niet, want het blijven altijd cursussen. Een curus kan natuurlijk wel vier jaar duren, zoals bij schrijversvakscholen. Je behaalt dan geen diploma schrijver, maar je leert er wel veel aan en af. Er is veel cursusonderwijs te vinden. Je leest er meer over in bovenstaand artikel.

Alic, 07-02-2011
Ik ben Alic en ik ben 14 jaar. Ik wil graag schrijfster en leerkracht worden. Mijn zus en vrienden zeggen dat ik veel fantasie heb en goed verhalen kan schrijven. En als er iets is dat ik leuk vind dan is het lezen en verhalen verzinnen. Maar kan ik die 2 dingen doen als ik een handel diploma zou hebben van TSO? Of moet je om boeken te schrijven ASO blijven volgen? Hebben jullie advies aub? bedankt :-) Reactie infoteur, 07-02-2011
Schrijver worden kan je altijd, je hebt er geen speciale vooropleiding voor nodig.

Jasmijn, 21-12-2010
Hee,

Ik ben Jasmijn en ik ben 18 jaar. Mijn hele leven verzin ik al verhalen in mijn hoofd. Toen ik 17 was heb ik voor CKV een verhaal geschreven en ik vond het zo'n mooi verhaal dat ik het in het groot wou uitschrijven. Afgelopen lente ben ik ermee begonnen en in de zomer was het af. Het is behoorlijk groot geworden, 125 A4tjes zonder alinea's of hoofdstukken. Een meneer van de bibliotheek heeft het gelezen maar kon er niet doorheen komen vanwege de vele spellingsfouten. En dat is precies mijn probleem, ik ben heel slecht in nederlands! Mijn ouders hebben het boek ook gelezen en vonden het verhaal geweldig en goed opgebouwd maar de spelling ook heel slecht. Ze zouden het voor mij nakijken en de spellingsfouten eruit halen maar ze zijn gestopt (omdat het er zoveel waren). En nu weet ik eigenlijk niet meer wat ik moet doen. Ik zou heel graag schrijver willen worden maar met mijn nederlands is het haast onmogelijk! Heeft u advies voor mij? heel erg bedankt! Reactie infoteur, 21-12-2010
Hoi Jasmijn,

Je reactie bevat geen opvallende spellingsfouten, of heeft iemand je geholpen? Hoe dan ook, als je een probleem hebt met spelling, kan je drie dingen doen:

1. of je spelling verbeteren door middel van les in spelling
2. of iemand vinden die bereid is door te lezen en je spellingsfouten voor je te verbeteren. Dit kunnen ook meerdere personen zijn.
3. of je verhaal inspreken op een cassettebandje, dan kunnen mensen het beluisteren in plaats van lezen
4. of software kopen die gesproken woorden omzet in geschreven taal, dat heet voice recorder software (of zoiets) (geloof ik). Dat kan je uitzoeken/navragen bij grote kantoorboekhandels. Het gaat om software die op je stem reageert.Alles wat je zegt, typt de software dan voor je uit op de computer

Tot slot wil ik je dit zeggen: een goed verhaal wordt geboren in je hoofd, niet in je pen. Zorg dat je je verhalen op de PC schrijft, want de PC (Word programma) heeft spellingscontrole en zal veel fouten voor je eruit halen. Wanhoop niet, maar herschrijf je verhaal op de PC) of schrijf een nieuw verhaal en hou het wat korter zodat je ouders (en vrienden) het wel uit kunnen lezen. Vroeger maakte ik zelf zoveel spellingsfouten dat niemand begreep wat me mankeerde. Ik heb uiteindelijk twee boeken geschreven en werk nu aan mijn derde boek. Om spelling maak ik me niet zoveel zorgen meer. Ik heb jaren geleden een cursus gedaan omdat ik gek werd van de vele spellingsfouten die ik maakte, en toen ging het al een heel stuk beter. De rest van de spellingsfouten haalt een goede redacteur er wel uit. Ook mensen met een bar slechte spelling kunnen dus schrijver worden. Maar als je spellingsproblemen niet komen door dyslexie of zoiets, dan is het wel verstandig om de spellingsregels alsnog te leren. Hoe komt het dat je spelling zo slecht is?Bij mij kwam het omdat ik gewoon nooit interesse had gehad in spelling.Ik kende de regels van de spelling dus gewoon niet. Nuk en ik ze beter, maar nog niet 100% hoor.:)

Verdwaalde Gedachten, 25-10-2010
Hallo,

Ik ben een meid van 20 jaar.
Onlangs heb ik een verhaaltje geschreven omdat mijn beste vriendin op vakantie ging, ik zei voor de grap, "eigenlijk zou ik hier een verhaaltje over moeten schrijven". Zodoende schreef ik een verhaaltje over haar vertrek, op een drie musketiers achtige manier. Haar moeder vond het een geweldig verhaal en toen mijn vriendin terug kwam zij ook.
Daarna zei haar moeder "Ik denk dat jij geweldig kinderverhalen zou kunnen schrijven".
Ik heb hierna in 10 minuten een kort verhaaltje geschreven, met in mijn hoofd tekeningen erbij.

Nou zit het zo, ik heb eigenlijk nooit geschreven, maar ze zeggen dat ik misschien wel kinderboekenschrijfster kan worden. Vroeger verzon ik wel verhaaltjes, maar dat lijkt mij normaal voor een kind.

Wat moet ik nu doen?
Verder gaan met schrijven?
Mijn beste vriendin zou de tekeningen voor een soort kinderverhaal wel kunnen maken.
Dus een boekje is zo gemaakt zou je zeggen…

Ik hoop op antwoord.
Dank je wel.

~Verdwaalde Gedachten~ Reactie infoteur, 25-10-2010
Het beste is om je manuscript naar een uitgever voor kinderboeken te sturen. Vraag hen vriendelijk om een reactie op het verhaal en voeg een antwoordenvelop (waarop je adres al staat) met postzegels erop, bij. Dan is de kans groter dan je een reactie krijgt. Als het een erg goed manuscript is, zal je snel wat horen. Als ze er op dit moment niets in zien, zal het meestal langer duren. Meestal reageert een enthousiaste uitgever snel. (Hoewel er soms wel eens een meesterwerk over het hoofd gezien wordt natuurlijk.) Stuur het naar meerdere uitgeverijen als je geen geduld hebt. En ondertussen lekker verder schrijven.

Mocht het niet lukken dan kan je het boek altijd nog uitgeven als e-book. Je kunt ook direct kiezen voor het in elkaar zetten van je e-book. E-books nemen snel in populariteit toe, dus dat is ook een optie.

Isolde, 20-10-2010
Hallo, ik ben Isolde en 14 jaar. Ik hou enorm van lezen en schrijven, ik doe bijna niets anders. Ik heb mijn beste vriendin ooit eens het eerst stuk van mijn boek doorgestuurd en heb haar eerlijke mening gevraagd. Ze vond het prachtig en verlangde naar de rest!
Ik wil graag doorgaan met schrijven maar het probleem is dat ik bijna geen tijd meer heb en het moet uitstellen en daardoor stukken die ik wil schrijven vergeet.
School komt bij mij altijd voor en als ik echt wil schrijven zeg ik vaak afspraken met mijn vriendinnen af.
Ik ben ook bang dat niemand anders mijn verhaal goed zal vinden en dat mijn vriendin gewoon zei dat ze mijn verhaal mooi vond om mij niet te kwetsen. Soms heb ik idee dat ik gewoon denk dat ik goed ben maar het eigenlijk niet ben. Kunnen jullie me helpen?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 20-10-2010
Beste Isolde,

Schrijven vergt ook wel wat discipline. Net als schoolwerk eigenlijk. Als je elke dag een paar regels schrijft, dan is dat een goede oefening. Verder kan ik je wel verklappen dat als je echt heel graag schrijfster worden wilt, en je blijft ermee aan de gang gaan, dat het op den duur ook wel zal lukken om ergens eens iets te publiceren. Veel lezen kan helpen, maar regelmatig schrijven is ook belangrijk. Wat je verhaal betreft, laat het aan meer mensen lezen dan aan een persoon. Kijk ook eens bij www.schrijven.wikidot.com als je daar je werk plaatst krijg je ook reacties van andere mensen die met schrijven bezig zijn.

Danielle, 19-09-2010
Hoi, ik ben Danielle ben 18 jaar en heb een vraagje. Ik ben dol op lezen en hou van schrijven. Tot op heden heb ik het voor mezelf gehouden tot mijn familie zei dat ik er iets meer mee moest doen. Zodoende ben ik met een verhaal begonnen waar ik heel lang al over iets wil schrijven. Ik vraag ze dan ook regelmatig wat zij er van vinden. Ik heb het een vriendin vetelt en ook zij wilde een deel ervan lezen. Maar het probleem is, ik heb nu 2 hoofdstukken geschreven en ik loop al helemaal vast. Wat kan ik het beste doen? ik heb het verhaal al zoveel keer over gelezen dat ik elke keer de tekst weer verander, maar elke keer loop ik weer vast. Hebben jullie tips? Reactie infoteur, 20-09-2010
Leg het verhaal een tijdje weg en lees het pas na een tijdje weer over, dan zie het objectiever.

Laat het in die tussentijd lezen aan je vrienden, en vraag of zij hun mening willen geven over het verhaal en vraag hen ook waarom het verhaal volgens hen vastloopt.

Doe iets met hun tips.

Je kunt alleen goed leren schrijven als je ook kritiek van anderen op waarde weet te schatten, en je moet kunnen schrappen als dat een verhaal ten goede blijkt te komen.

Emma, 27-08-2010
Hallo, ik ben 14 jaar en ik hou erg van schrijven, en ook van lezen.
Ik ben begonnen aan een fantasy verhaal, dat nu 12 pagina's is, alleen vind ik het erg lastig om ermee door te gaan omdat ik vaak denk dat ik toch niet goed genoeg ben. Ik heb wel genoeg fantasie, maar soms weet ik gewoon niet meer hoe ik verder moet of hoe ik het op moet schrijven.
Mijn familie en vriendinnen vinden dat ik heel goed schrijf maar ik weet natuurlijk niet of zij echt hun mening geven, of mij gewoon willen aanmoedigen.
Ik weet niet wat ik nu moet doen, kan ik anders mijn verhaal aan iemand anders laten lezen, iemand die ook echt tips kan geven?
Emma. Reactie infoteur, 27-08-2010
Emma, je merkt precies de goede dingen op. De dingen waar beginnende schrijvers tegenaan lopen. Inderdaad weet je bij familie en vrienden niet of ze je voornamelijk complimenten maken om je niet te kwetsen. Daarom heb je het meest aan objectieve opmerkingen van mensen die zelf ook met schrijven bezig zijn en die echt opbouwende kritiek durven en kunnen geven. Ik raad je echt aan om zo snel mogelijk een account aan te maken bij www.schrijven.wikidot.com/ en je werk daar te plaatsen. Je zal dan snel de kritiek en hulp krijgen die je nodig hebt. Beloofd?:)

Nikki, 26-07-2010
Ik ben al ietsje ouder, 27 jaar, heb een goede baan in de zakenwereld en een universitaire studie afgerond. Noem het de quarterlife crisis of het dertigers dilemma, maar ik stel me steeds vaker de vraag of ik wel bezig ben op de goede weg. Op de universiteit had ik plezier in het schrijven van stukken, met name opinie stukken, en ik kreeg hier ook erg goede kritieken op. Mijn echte passie ligt echter bij het schrijven van realistische en herkenbare fictie. Ik ben al talloze keren begonnen met schrijven, maar ik breek iedere poging voortijdig af omdat ik te kritisch ben, simpelweg geen tijd heb om in het verhaal te groeien of omdat ik niet goed weet hoe nu verder. Ik zou heel graag een online column schrijven om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en zo ervaring op te doen, maar ik weet niet goed hoe te beginnen. Alle tips en adviezen zijn van harte welkom. Nog bedankt voor de tip over het opsturen van een hoofdstuk en een synopsis naar een uitgeveriij trouwens, ik verkeerde in de veronderstelling dat je al aanzienlijk meer op papier zou moeten hebben om een uitgever aan te kunnen schrijven! Reactie infoteur, 26-07-2010
Nikki, het is zeker niet te laat om schrijver te worden als je 27 bent. Het leuke aan schrijven is trouwens dat je er nooit te oud voor bent. Als de drang tot schrijven groot is, zal het je lukken om iets met schrijven te bereiken. Het komt toch aan op doorzetten. De wil tot succes is je belangrijkste drijfveer. Om het schrijverschap positief te beïnvloeden is het raadzaam om eens serieus een cursus te overwegen:

http://spymacho.blogspot.com/2010/02/schrijven-leren-cursussen-opleidingen.html

Wil je dat niet, plaats dan eens je werk bij www.schrijven.wikidot.com je zult dan feedback krijgen van lezers, waardoor je je werk kunt verbeteren.

Verder schrijf je dat je graag een column zou willen schrijven. Het zal niet gemakkelijk zijn om als beginnend schrijver een column te kunnen publiceren bij een krant of tijdschrift, daarom raad ik je aan om zelf een column te publiceren via een weblog of bij www.schrijven.wikidot.com
Als mensen op je column kunnen reageren leer je vanzelf wat werkt en wat niet werkt voor lezers.

Anaïs Willequet, 24-04-2010
Hello! Ik ben Anaïs en ik ben 18 jaar. Zit nu in mijn laatste jaar in het middelbaar en moet dus naar volgend jaar toe een keuze maken welke richting ik verder ga doen. Van opleiding doe ik nu economie-moderne talen, maar in mijn vrije tijd doe ik niks lievers dan gedichten en poëzie schrijven, naar muziek luisteren om zo mijn inspiratie te doen groeien. Heb al heel wat gedichten geschreven en uiteindelijk had ik ook besloten om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd. Hierbij won ik de eerste prijs! Dit gaf me een goed gevoel en meer zekerheid in mijn gedichten. Graag zou ik dieper op ingaan en voor schrijver studeren. Heb er ook al altijd van gedroomd toen ik jong was om songwriter te schrijven. Heb je eventuele tips voor mij waar ik terecht kan of andere voorstellen? Dank je wel! Reactie infoteur, 24-04-2010
Hoi Anais,

Ik raad je aan om eerst je werk op forums te plaatsen zoals bij www.schrijven.wikidot.com

Je krijgt dan feedback op je werk waar je van kunt leren.

Je kunt overwegen om een cursus gedichten schrijven te volgen, wat je werk zeker ten goede zal komen: LOI gedichten schrijven: http://tinyurl.com/363pb3d

Hier kun je een cursus creatief schrijven volgen, wat je proza verbeteren zal,
Cursus LOI creatief schrijven: http://tinyurl.com/394xjbz

Met schrijven kom het aan op doorzettingsvermogen en kritiek omarmen, dan kan iedereen publicabel werk leren schrijven. Veel schrijven en door kritiek van anderen in de vorm van feedback je best doen om je verder te ontwikkelen als schrijver.

Teodor, 04-02-2010
Net als de heer Rozema wil ik graag een boek schrijven over mijzelf en over het verleden achter "mij". Het is mijn bedoeling om deels fictie in het boek te verwerken aangezien ik niet precies weet wat mijn identiteit is, door het ontbreken van mijn biologische vader en vroegtijdig overlijden van mijn bio. moeder.
Dus mijn bestaan en gedrag uitdrukken door deels deels op realiteit gebaseerde karaktertrekken van mijzelf en mijn moeder (door verhalen van hen die haar kenden) en deels met fictie aangevulde delen mbt mijn vader en zijn karakter in contrast tot het mijne.
Ik heb reeds een concept over een eerste hoofdstuk en deels over de opbouw in mijn boek.
Wat ik hierbij wil vragen is wat het verstandigst zou zijn om te doen; kan ik het best na het voltooien hoofdstuk 1 al een poging doen om dit onder aandacht te brengen bij een uitgever, of is het toch beter om het hele boek af te maken?
Graag uw mening/advies hierover, aangezien dit mij zo te pakken heeft dat ik er niet van kan slapen.
Ik heb overigens voor heel mijn "boek" in wording de verhaallijn zo goed als bepaald. Reactie infoteur, 04-02-2010
Dag Teodor,

Er is niet zoiets als 'het beste' in dit geval. Veel schrijvers volstaan met het schrijven van het eerste hoofdstuk en een verhaallijn (synopsis) en sturen dat naar een uitgever. De uitgever kijkt naar de verhaallijn en of het eerste hoofdstuk hen voldoende aanspreekt. Een uitgever kan heel goed beoordelen of het werk al rijp is voor publicatie of bijna rijp of helemaal niet rijp. Het grootste deel van de manuscripten die bij een uitgever terecht komen, worden daarom afgewezen op gebrek aan talent, slechte kwaliteit, of de verhaallijn is niet duidelijk genoeg of spreekt niet tot de verbeelding, enzovoorts.

1.Eerst moet u zich afvragen welke uitgever bij uw verhaal zou kunnen passen. Kijk naar welke schrijvers ze reeds hebben uitgegeven en kijk of uw verhaal daar tussen zou passen
2.Laat mensen in uw omgeving positieve en negatieve kritiek geven op het verhaal (als u dat wilt) zodat u het verhaal aan de hand van hun opmerkingen nog kunt verbeteren voordat u het gaat opsturen. Zie kritiek als een cadeau waar u uw verhaal mee verbeteren kunt, niet als een afwijzing van het verhaal.
3. Zorg dat de synopsis heel duidelijk en boeiend is.
4. De eerste pagina van een verhaal is voor een uitgever erg belangrijk, als die al niet boeit lezen ze niet verder.
5. Als uw manuscript is afgewezen, probeer het dan te verbeteren.
6. Overweeg een schrijfcursus te volgen om uw werk te verbeteren.
7. Elke begeleiddende brief aan een uitgever moet niet standaard en cliché zijn, zorg dat u opvalt en dat de brief hen nieuwsgierig maakt naar uw manuscript, dan heeft u kans dat ze uw verhaal meteen gaan inkijken en het niet eerst op de grote stapel leggen.

Succes.:)

Tessa, 29-09-2009
Ik ben Tessa en ben veertien jaar, u wilt niet weten hoevaak ik wel niet heb geprobeerd een goed verhaal te schrijven. Het ging van het ene naar het andere onderwerp en nu ben ik bezig met een verhaal waarvan ik denk : ''ja dat kan wel is lukken''. Heeft u misschien wat tips, om een (geschiedenis) verhaal wat aanlokkender te maken? Reactie infoteur, 29-09-2009
Tessa, stuur me maar een pagina op dan kan ik aan de hand daarvan wat tips geven.

Florian, 20-05-2009
Hoi, ik ben Florian en ik ben 14 jaar. Ik ben een engels boek aan het schrijven en ik vind het zelf wel aardig lukken. Mijn familie reageert er erg goed op ze vinden het leuk dat ik schrijven wil worden maar aan vrienden heb ik dit niet verteld. Ik wil weten of het makkelijk is om een boek, eenmaal uitgegeven, te verspreiden over verschillende provincies. Ik denk zelf dat dat wel kan lukken maar of het ook naar andere landen gaat, dat vraag ik me ook af. Ik vraag me ook af of ik hiermee verder moet gaan. Reactie infoteur, 20-05-2009
Beste Florian,

Je schrijft een boek in het engels dus is de kans dat je een uitgever vindt in Nederland, erg klein. In het buitenland is Engelstalig ook moeilijk een uitgever te vinden, omdat er zo'n groot aanbod van Engelse manuscripten is. Je verhaal moet dan dus wel heel goed zijn wil je een uitgever vinden. Maar eigenlijk is het goed om gewoon te blijven schrijven en om het schrijven van een boek als een oefening te zien. Goed dat je het aan anderen laat lezen en om hun reactie vraagt. Neem kritiek ter harte, daar kan je boek alleen maar beter van worden. Je kunt ook een POD uitgave overwegen. Succes en geniet van het schrijven.

R. Rozema, 12-11-2008
Ik ben bezig een boek te schrijven, maar iedereen raad het mij af of ze lachen me uit. Ik wil eigenlijk een biografie over mezelf maken. Ik heb een leuk bijzonder leven gehad en wil dat op papier zetten, maar ik vraag me af of het wel zin heeft om van een gewone hollandse jongen een biografie te lezen. Hoe denkt u daarover? Reactie infoteur, 12-11-2008
Het hangt af van de manier waarop je het verhaal neerzet. Je vrienden hebben ongelijk als ze je uitlachen. De boeken van Jan Wolkers en Maarten 't Hart en de wereldberoedme Sylvia Plath, gaan over gewone mensen. Hun leven werd bijzonder omdat het op een pakkende manier werd opgeschreven. Gewoon kan dus heel bijzonder zijn als je het op de goede manier weet op te schrijven. Ik kan niet beoordelen of jij talent hebt. De wil om te schrijven is belangrijk, als je echt wilt zul je ook ontdekken wat werkt en wat niet werkt. Lees veel literatuur en vraag jezelf af waarom iets in een boek je raakt. Als jij in jouw verhaal gelooft, geef dan niet op. Laat het regelmatig aan mensen lezen die je eerlijk zullen zeggen wat ze ervan vinden. Zie kritiek als bouwstenen voor je verhaal, wees dus blij met kritiek want alleen van kritiek kan je verhaal groeien en beter worden.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.