Manuscript naar uitgevers sturen
Je wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie van een echt boek. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt bij een uitgever en dat jouw manuscript uit de stapel wordt gepakt? Hoe kun je je manuscript naar een uitgever sturen en waar moet je zoal op letten?
Een manuscript opsturen
Het beste is om goed op de website van de uitgeverij waar jij je manuscript heen wilt sturen te kijken. Stellen ze eisen aan de manuscripten? Houd je hier dan aan. Kijk ook goed naar de boeken die al uitgegeven zijn. Past jouw manuscript erbij? Als je twijfelt kun je altijd bellen en informeren. Eventueel kun je dan ook vragen aan wie je het manuscript kan sturen, zodat het meteen bij de juiste persoon terecht komt.
Vaak wil een uitgever een synopsis erbij hebben. Probeer met deze synopsis een goed beeld van je verhaal te scheppen. Spreekt het aan, dan heb je al een punt. Zo niet, dan is de kans groot dat de uitgever besluit je boek niet uit te geven. Je kunt een synopsis een beetje met een CV vergelijken. In een begeleidende brief vertel je wie je bent en waarom je juist deze uitgever hebt uitgekozen. Deze brief is het beste te vergelijken met een sollicitatiebrief.
Niet doen
Uitgeverijen hebben het vaak erg druk. Een grote uitgever kan wel tien manuscripten per week binnenkrijgen. Ga niet bellen of mailen met de vraag of ze je manuscript al hebben gelezen. Dit kun je beter pas doen wanneer het minstens een half jaar duurt tot je een reactie hebt ontvangen. Schrijf nooit bij je manuscript: ‘Dit is de nieuwe Harry Potter’ of ‘Ik ben de nieuwe Stephen King’. Uitgevers zoeken naar iets vernieuwends en zitten niet te wachten op iemand die arrogant is. Dit kan namelijk wijzen op latere problemen binnen de uitgeverij.
Indien je manuscript is afgewezen, is het niet verstandig te vragen waarom. De meeste uitgevers krijgen zoveel manuscripten, dat het onmogelijk is precies bij te houden waarom iets is afgewezen. Ze zullen het antwoord dus niet hebben en kunnen je niet verder helpen. Eventueel zou je gebruik kunnen maken van een manuscriptbeoordelingsbureau. Je krijgt dan een hoop adviezen waar je wat van kunt leren. Ook kun je natuurlijk proeflezers om raad vragen. En als laatste: stuur nooit een manuscript naar een uitgeverij die niet het soort boeken uitgeeft dat jij hebt geschreven. Het zal dan toch worden afgewezen en dat is natuurlijk zonde van je tijd.
Andere optie
Als je al wat dingen hebt geschreven en gepubliceerd, kun je het benaderen van uitgevers op een andere manier aanpakken. Bel of mail naar uitgevers en vertel ze wat je tot nu toe hebt geschreven en dat je interesse hebt om ook iets voor hen te schrijven. Op deze manier voorkom je dat je veel tijd besteed in het schrijven van een manuscript, dat vervolgens wordt afgewezen.
Let op: dit is – net zoals het sturen van een manuscript – geen garantie dat er een boek van je wordt uitgegeven.
Blijf volhouden
Afgewezen bij een uitgever? Probeer een andere, of bekijk je manuscript eens kritisch. Waarom zouden ze het afgewezen hebben? Zitten er misschien saaie passages in? Herschrijf het en stuur het naar een andere uitgever. Geef vooral niet op, want dan zal jouw boek nooit een feit worden.