Clairy Polak, journaliste van NOVA en Nieuwsuur

Clairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aan het Radio 1 journaal en eenmaal bij de televisie aanbeland kreeg zij bekendheid door haar werk voor o.a. NOVA en Buitenhof. Op 3 september 2012 nam zij voor korte tijd het stokje over van Maartje van Weegen, als presentatrice van het populaire programma De Klassieken op Radio 4. Bekend was zij vooral als presentator van programma's als Met het Oog op Morgen en Nieuwsuur en daarnaast is zij voorzitter van de Libris Literatuurprijs. Clairy Polak werd op 30 mei 1956 in Amsterdam geboren. Haar vader was Abraham Polak (1914-1992), die als Alexander Pola grote bekendheid verwierf als tekstschrijver, acteur en komiek. Wij kennen hem als lid van het team van Farce Majeur dat een lange tijd zeer populair was op TV. Haar moeder was Katharina Berndsen (1923-1982), die als Katja Berndsen actief was in het radio- en televisieamusement maar haar carrière beëindigde na de geboorte van Clairy.

Carrière bij de radio

Na de middelbare school studeerde zij enige tijd politicologie en was zij een korte periode werkzaam bij de Uitkrant. In 1988 ging zij aan de slag als bureauredacteur en later als politiek verslaggeefster. In het najaar van 1995 stapte zij over naar het Radio 1 Journaal, waar zij in 1998 werd geëerd als de beste radiomaker van het jaar. Vanaf 2002 was zij actief als presentatrice van het VARA-programma De Ochtenden met actualiteiten, meningen en achtergronden bij het wereldnieuws. Tevens was zij betrokken bij het programma Ophef en Vertier dat tot tweede kerstdag 2003 in de ether te vinden was.

Overstap naar de televisie

Vanaf 2003 tot 2010 presenteerde zij het programma NOVA waar zij in 2010 de Sonja Barend Award ontving voor één van haar interviews. NOVA was ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de VARA en de NPS en hield op te bestaan toen de NOS en de NPS een "strikt neutraal" nieuwsprogramma nastreefden. De "oude" NOVA werd gezien als een teveel links georiënteerd programma, een kritiek die ook Clairy Polak veelvuldig ten deel valt.

Clairy Polak terug bij de radio

Naast haar activiteiten voor NOVA en later Nieuwsuur was zij sinds 2006 (mede)presentatrice van Het Buitenhof, waar zij in juni 2012 een punt achter heeft gezet om de weg vrij te maken naar De Klassieken. Op 3 september keerde zij dus terug naar de radio, en wel op een terrein waar zij al heel lang een grote voorliefde voor heeft: de klassieke muziek. Zij heeft een brede belangstelling voor klassieke muziek, een bijzondere liefde voor opera en een zwakke plek voor de muziek van Mahler. Helaas was deze aanstelling niet van lange duur; als gevolg van een onenigheid over de duur van een nieuw contract, stopt zij met De Klassieken per 1 januari 2014.

Met het Oog op Morgen

Daarnaast maakt zij sinds 1 september 2010 deel uit van het vaste presentatieteam van Met het Oog op Morgen, het programma met een overzicht van het nieuws, de ochtendkranten en de betere journalistieke interviews met mensen in in achter het nieuws. Dit programma heeft iedere dag een andere presentator, waarbij Clairy de woensdagavond voor haar rekening neemt.

Libris Literatuur Prijs

Inmiddels is ook bekend dat Clairy Polak juryvoorzitter zal zijn voor de 20ste Libris Literatuur Prijs. Zij neemt die taak over van Robbert Dijkgraaf. Op 6 mei 2013 zal zij namens de jury in het Amstel Hotel bekend maken wie de beste Nederlandstalige roman van 2012 heeft geschreven.

Interviewstijl

Clairy Polak is door de jaren heen door haar felle interviewstijl vaak omschreven als een "haaibaai". Dat zij bovendien steeds meer werd geassocieerd met de meer links-georiënteerde programma's maakte haar bij velen niet geliefd en heeft haar in het verloop van haar carrière ook wel eens dwarsgezeten. Zelf is zij van mening dat menigeen een "kritische houding" ten onrechte verwart met een links standpunt. Uiteindelijk is het wel de kwaliteit en professionaliteit van haar werk waardoor zij in brede kringen wordt gerespecteerd.

Clairy Polak is getrouwd en woont in Amsterdam.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maartje van Weegen, presentatrice en verslaggeefsterMaartje van Weegen draaide ruim 40 jaar mee in omroepland, bij radio en televisie, in diverse functies maar waarschijnli…
Sonja Barend Award voor beste tv-interviewSonja Barend Award voor beste tv-interviewSinds 2009 wordt elk jaar de Sonja Barend Award uitgereikt aan de man of vrouw die het beste televisie-interview heeft g…
De Weense KlassiekenDe Weense KlassiekenHet einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw wordt vaak het tijdvak van de Weense Klassieken ge…
Dominique van der Heyde: journaliste voor NieuwsuurDominique van der Heyde is, als politiek gezicht van de NOS in Den Haag, geen onbekende bij de gemiddelde televisiekijke…

Deborah Harkness: Allerzielen trilogieDeborah Harkness: Allerzielen trilogieDeborah Harkness is een professor in de geschiedenis en heeft met Allerzielen haar debuut gemaakt als fictie schrijfster…
Maecenas: bon vivant predikte genot en vriendschapGaius Cilnius Maecenas (70 v.Chr. - 8 v.Chr.) was een levensgenieter en een groot liefhebber van de kunsten. Dankzij zij…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • Trouw 23 april 2012
  • www.trouw.nl
  • www.mediajournaal.nl
  • www.elsevier.nl
  • Weblogs.nos.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.