Maartje van Weegen, presentatrice en verslaggeefster

Maartje van Weegen draaide ruim 40 jaar mee in omroepland, bij radio en televisie, in diverse functies maar waarschijnlijk het meest bekend is zij door haar berichtgevingen over gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis. Naast een lange loopbaan als presentatrice en redacteur bij programma’s als Het Capitool, Nova en Buitenhof is zij jaren op de radio te horen geweest in het Radio 4 programma De Klassieken. Op 31 augustus 2012 presenteerde zij haar laatste programma en ging daarna met pensioen.

Vroege carrière

Maartje van Weegen werd op 7 oktober 1950 als Maartje Walet in Bussum geboren als één van vier kinderen. Zij begon in 1971 als omroepster bij de KRO waar zij vrij snel, zonder veel ervaring, het live-programma Vrij Spel presenteerde later gevolgd door het programma Cijfers en Letters. Haar radiocarrière begon bij de KRO met het populaire programma Adres Onbekend, waar zij het stokje overnam van Anne van Egmond. In dit programma, dat in 2011 zijn 50-jarig bestaan viert, wordt gezocht naar uit het oog verloren familie, vrienden en liefdes. Vervolgens werd zij betrokken bij het actualiteitenprogramma Echo en kreeg zij op den duur een eigen radioprogramma Ratel.

De NOS

Eenmaal weer terug bij de televisie werd zij als presentatrice van het half zes journaal al gauw de eerste “Anchorwoman” van ons land, waar zij naast presenteren ook haar eigen teksten schreef en live-interviews afnam. Toen zij later het journaal van acht uur overnam, ontwikkelde zij nog meer in de richting van de anchorfunctie.

kritiek op haar verslaggeving

Als NOS verslaggeefster berichtte zij in 2002 vanuit het stadhuis in Rotterdam over de historische overwinning van Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam met de woorden “Met pijn in het hart moet ik constateren dat Leefbaar Rotterdam hier met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen.” Deze faux pas heeft er toe geleid dat haar naam door de PVV in 2009 is verbonden aan een “prijs” voor de meest linkse en bevooroordeelde journalist van de staatsomroep: De Maartje van Weegen-bokaal. Haar reactie hierop was “ Ik zit al 38 jaar bij de publieke omroep en ik kan mij er echt niets bij voorstellen. Ik ben al bijna drie jaar bij de televisie weg, het laatste programma dat ik presenteerde was in maart 2007, de uitzending van de Provinciale Statenverkiezingen. Ik begrijp het werkelijk niet. Ik presenteer elke werkdag het programma De Klassieken op Radio 4. Hoe zou ik klassieke muziek links of rechts moeten presenteren”.

Beveiliging

De "kwestie Fortuyn" heeft haar niet alleen de kritiek van aanhangers van Leefbaar Rotterdam gekost maar ook het gevoel van veiligheid. Zij ontving in die periode brieven met scheermesjes en poeder en kreeg tijdelijk persoonlijke bewaking bij haar woonhuis. Zij heeft echter niet hoeven onderduiken, zoals Freddy Mingelen ten tijd van de moord op Fortuyn moest doen.

Royalty verslaggeefster

In 1990 werd zij één van de presentatoren van NOS Laat, de voorloper van Nova, en werkte zij als presentator-redacteur bij programma’s als Het Buitenhof en Het Capitool. Vanaf 1998 werd zij actief bij uitzendingen van NOS Actueel en rond die tijd was ze regelmatig te zien als commentator bij gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis. Zeer bekend is het interview dat zij hield met koningin Juliana en prins Bernhard, op Koninginnedag 1987, met name vanwege de vraag van Juliana waarom Bernhard "toch het idiote idee" had gehad om met haar te trouwen.

Onvoldoende subjectief

Zij presenteerde de uitzendingen van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Prinses Maximá in 2002 en de begrafenissen in 2004 van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Bij de gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Prinses Maximá suggereerde zij dat prinses Margaritha en haar toenmalige echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn afwezig waren “vanwege financiële problemen”, terwijl later bleek dat zij door de Koningin niet waren uitgenodigd i.v.m. de gespannen verhouding met het Koninklijk Huis. Dit leverde haar veel kritiek op en sterkte de mening van velen dat zij onvoldoende objectief zou zijn.

De Klassieken

Haar laatste officiële taak was de presentatie van de avond van de Provinciale Statenverkiezingen in 2007, terwijl zij toen al was begonnen met het presenteren van het klassiek muziekprogramma De Klassieken op Radio 4. Haar behoudende muziekkeuze en huiselijke wijze van presenteren vielen bij veel luisteraars in de smaak en sloten goed aan bij het streven om Radio 4 toegankelijker te maken voor het grote publiek. Op 31 augustus 2012 stopte zij met de presentatie van De Klassieken en ging zij met pensioen.

Na haar pensioen werd ze actief als dagvoorzitter bij diverse gelegenheden en was ze ceremoniemeester bij de nationale herdenking van de vliegramp met de MH17. Daarnaast is zij anno 2020 ambassadeur van de Stichting MS Research.

Maartje van Weegen is gehuwd met Joop Daalmeijer, o.a. voorzitter van de Raad voor Cultuur. Op 29 april 2010 werd Maartje van Weegen t.g.v. de 750e uitzending van De Klassieken door toenmalig demissionair minister Hirsch Ballin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clairy Polak, journaliste van NOVA en NieuwsuurClairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aa…
Maartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusrecensieMaartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusMaartje de suikerheldin is een therapeutisch verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd die suikerziekte hebben. He…
Het Koninklijk HuisHet Koninklijk HuisOns land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt…
De Weense KlassiekenDe Weense KlassiekenHet einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw wordt vaak het tijdvak van de Weense Klassieken ge…

Biografie Jörgen RaymannDe cabaretier, stand-up comedian en presentator Jörgen Raymann geniet grote nationale bekendheid om zijn theater- televi…
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
Bronnen en referenties
  • www.avro.nl
  • www.nos.nl
  • www.ad.nl
  • www.magazines-motivatie.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 28-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.