Schrijfster van Bloemenkinderen: C.M. Barker, een biografie

Schrijfster van Bloemenkinderen: C.M. Barker, een biografie 'De Bloemenkinderen', schiep zij, Cicely Mary Barker. In het Engels de 'Flower Fairies' geheten. Deze Engelse auteur en illustrator schreef gedichtjes waarin elfjes, bloemen en planten de hoofdrol spelen. De bloemen natuurgetrouw en de sprookjesachtige elfjes fantasievol gekleed als de bloeiwijze van de bloemen, bomen en planten die ze illustreren. Voor het eerst uitgekomen in 1923, zijn al haar gedichtjes en tekeningen nog steeds verkrijgbaar in 'Het complete boek van de Bloemenkinderen'. Wie was deze getalenteerde vrouw, dichteres en tekenares, wier werk al bijna een eeuw lang wordt verkocht?

De 'Bloemenkinderen-schrijfster' C. M. Barker in haar jeugd

Cicely werd geboren in de 19e eeuw in Engeland. In 1895, in Croydon, dat dichtbij Londen lag. Hier woonde Barker haar hele leven. De auteur en illustrator had een zwakke gezondheid, al vanaf haar geboorte. In haar jeugd had ze epilepsie. Maar ondanks dat schijnt zij een gelukkige jeugd te hebben gehad.

Talent ontdekt en aangemoedigd

De vader van Barker was kunstenaar. Wellicht dat hij daardoor oog had voor het talent van zijn jonge dochter en haar aanmoedigde dat talent ook te ontwikkelen. Haar vader schreef haar al op haar dertiende in bij de plaatselijke kunstkring.

Dit soort gegevens maakt een biografie interessant voor wie op talentenjacht is. De feiten werpen een licht op hoe een kind, een meisje (en dat in die tijd) de kans kreeg om haar talenten te ontplooien en zelfs uiteindelijk haar hele leven aan de kunst te wijden.

Eerste publicatie van Barker, de elfendichteres

Het eerste werk dat van Cicely Barker verscheen waren ansichtkaarten. De vrouw die beroemd werd door haar ‘Flower fairies’, zag haar eerste publicatie al verschijnen toen ze pas 16 jaar was. Haar leven stond vanaf toen in het teken van de schilderkunst. Natuurlijk was dit jeugdige succes ook iets wat haar moed heeft gegeven om door te gaan.

De schilderstijl van de ’moeder’ van de Bloemenkinderen

Cicely Mary Barker schilderde in de stijl van de Prerafaёlieten. In deze kunststroming werkten de artiesten zo natuurgetrouw mogelijk. Barkers’ werkwijze is bijna wetenschappelijk verantwoord en niet alleen waar het haar weergave van planten en bloemen betreft. Uit haar poëzie, vriendelijke en begrijpelijke korte gedichten, blijkt dat zij niet alleen wist hoe de planten en bomen er uit zagen, maar ook hun biologische eigenschappen kende. Regelmatig raadpleegde zij medewerkers van een botanische tuin in Londen om bepaalde planten te vinden en te determineren. Barker werkte in haar schilderijen met aquarelverf. Haar keuze voor aquarelverf heeft zeker bijgedragen aan het sprookjesachtige en speelse karakter van haar werk.

Wie stonden model voor de elfjes?

Cicely liet zich bij het schilderen van de elfjes inspireren door de kinderen die bij haar zussen op de kleuterschool kwamen. Ook hier lijkt ze tot op zekere hoogte de natuur te volgen. Haar elfjes zijn net als echte kleuters vrolijk, ondeugend, nieuwsgierig en speels. Anatomisch kloppen de elfjes ook, het zijn levensechte kinderen, op een belangrijk detail na: de elfjes hebben elfenoortjes, spitse oren dus. En: ze hebben vleugels. Trouw aan de natuur, maar ook fantasievol en sprookjesachtig.

Illustrator van kinderboeken, gespecialiseerd in bloemenkinderen

Gedurende haar leven als kunstenares, met haar dubbele talent als schilder en dichter, voorzag Barker veel kinderboeken van illustraties. Maar het waren de Flower Fairies die haar wereldberoemd maakten.

Het eerste Bloemenkinderenboekje uit een serie van acht

In 1923, Cicely Mary Barker was toen 28, verscheen het eerste Bloemenkinderenboekje. Oorspronkelijk waren er zeven van deze boekjes: steeds een illustratie in aquarel met daarbij een gedichtje. In 1985 pas zorgde haar Engelse uitgever voor een achtste boekje: ‘Bloemenkinderen van de winter’

Fantasievol variëren op haar meest succesvolle werk

Barker slaagde erin om een hele reeks boekjes uit te laten geven met Bloemenkinderen:
  • Bloemenkinderen van de lente, de zomer, de herfst en de winter
  • Bloemenkinderen van de tuin
  • Bloemenkinderen van de bomen
  • Bloemenkinderen van de wegkant
  • Bloemenkinderen alfabet

Daaruit blijkt wel dat Barker oog had voor de commerciële mogelijkheden van haar meest succesvolle thema. Of was het haar uitgever? In elk geval was het Cicely zelf die al die verschillende plantenfamilies bestudeerde, zowel qua weergave, als qua bloeiwijze.

Overlijden van Cicely Mary Barker

Na een succesvol leven als kunstenares, overleed schilderes / dichteres van de Bloemenkinderen, in het Engels zo mooi ‘Flower Fairies’, geheten in 1973. Toch nog 78 jaar oud geworden, ondanks haar zwakke gezondheid en een heel leven vol hard en toegewijd werken als illustrator en poëet.

Meer weten over haar leven?

Als u het Engels machtig bent en Barker tot in detail wilt leren kennen, kijkt u dan op de officiële website www.flowerfairies.com. Een site vooral voor kinderen, maar onder de link ‘Grown ups’(volwassenen) vindt u uitgebreide informatie, foto’s en een filmpje over deze schepper van de Bloemenkinderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…
Gedichtendag in Nederland en VlaanderenGedichtendag in Nederland en VlaanderenJaarlijks wordt in Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari Gedichtendag gevierd. Op deze dag worden…
Zomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezenZomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezenDe zomer kan een moeilijke tijd zijn in een verpleeghuis of zorgcentrum. Personeelstekorten door de zomervakanties die o…
recensieTwee bijzondere romans over Frida KahloDe flamboyante Mexicaanse schilderes Frida Kahlo leidde een tragisch leven. Toen ze 18 jaar was raakte ze betrokken bij…

Thrillerauteur Tom ClancyThrillerauteur Tom ClancyTom Clancy was één van de best verdiende schrijvers ter wereld. Hij verdiende niet alleen geld met schrijven, maar ook d…
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Bronnen en referenties
  • Het complete boek van de bloemenkinderen, C. M. Barker, uitgeverij Ploegsma (vertaling Nannie Kuiper)
  • www.flowerfairies.com
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.