Sven Kramer het boek Sven van Johan Boef

Sven Kramer  het boek Sven van Johan Boef Johan Boef schreef het boek Sven, een biografie over schaatser Sven Kramer. De titel is kort en krachtig en gaat over het doorzettingsvermogen van een begenadigd schaatser, van een man die na tegenslagen in de vorm van blessures en een verloren gouden Olympische medaille na een verkeerde wissel, opstaat en verder schaatst. Journalist en schaatsliefhebber Boef heeft een mooi boek neergelegd, maar is over het onderwerp van deze biografie nog niet uitgeschreven.

Sven Kramer

Sven Kramer, de schaatser uit Nieuweschoot in Friesland en zoon van schaatser Yep Kramer, domineert sinds 2005 de internationale schaatswereld. Kramer is geboren in 1986 en blonk als jongetje niet direct uit als schaatstalent, maar wel als kereltje met een doel voor ogen en met doorzettingsvermogen. Het bracht hem op de hoogste trede van de schaatspodia. De schaatser houdt niet van verliezen en dat had hij als jonge schaatsers ook al.

Johan Boef

Johan Boef is journalist en schaatsexpert. Hij verdiepte zich in het fenomeen Sven Kramer. Boef sprak met leraren, coaches, vrienden en concurrenten en ging op zoek naar het geheim achter Svens onoverwinnelijkheid. Boef (1971) woont in Hilversum en schaatst zelf. Hij is marathonschaatser en sinds 2001 journalist bij EenVandaag. Eerder maakte hij voor de Amerikaanse televisiezender NBC een reportage over Sven Kramer.

Schaatsen met paplepel ingegoten

De liefde voor het schaatsen is er bij Sven Kramer met de paplepel ingegoten. Zijn vader schaatste en schaatsers Hilbert van der Duim en Frits Schalij stonden aan zijn wieg. Het was een komen en gaan van schaatsers en schaatscoryfeeën in huize Kramer. Het zijn de vrienden van zijn vader en Sven groeide met de grote namen op. In de schaatsfamilie Kramer zat vader Yep in de jaren tachtig in de kernploeg en ook moeder Elli schaats een aardig baantje.

Opa Hendrik

Opa Hendrik Kramer kon er ook wat van en het is opa die zeven Elfstedentochten heeft geschaatst en zes Elfstedenkruisjes heeft verzameld tussen 1942 en 1997. Opa was een langebaanrijder en met elke vorstperiode was hij op het Nannewiid te vinden. Opa Hendrik gaf zijn schaatsplezier door aan zijn zoons en de Kramers zijn elke winter als eersten op het ijs. Hendrik kreeg zes zoons en alleen Yep maakt als schaatser naam. Hij wordt langebaanrijder en later marathonschaatser en rijdt twee keer de Elfstedentocht. In 1997 zit kleine Sven voor de televisie als vader Yep meedoet in de kop van de Elfstedenrijders. Opa Hendrik is 75 en rijdt ook die tocht van '97 uit en ontvangt zijn zesde kruisje.

Elfstedentocht - EK - WK

Sven ziet het op de telvisie en hoort de verhalen. De schaatsliefde vat post bij deze knaap. Hij hoort de verhalen van opa Jeen van de Berg, de gebroeders Kromkamp, van opa Hendrik en van zijn vader. Dat wil hij ook: schaatsen en dan het liefst de Elfstedentocht. Sven wil dan niet als toerrijder maar als wedstrijdrijder meedoen. In de loop der jaren vestigt hij zijn naam als kampioenschaatser en haalt hij vele medailles. Als het er in 2008 van lijkt te komen, kijkt Sven er naar uit en wil hij er alles voor overboord gooien. Hij zou de EK en WK er voor opgeofferd hebben, maar de vorst zet niet door, het ijs is niet veilig genoeg en de Elfstedentocht gaat niet door. Wiebe Willing kan het goede nieuws niet brengen. Sven is bereid om grote toernooien voor de Elfstedentocht te laten schieten. Alleen een Olympisch Spelen zijn voor hem belangrijker. Daar heeft hij nog een appeltje mee te schillen, sinds de verkeerde wissel in Vancouver in 2010.

Bron: Cover boekBron: Cover boek

Olympische Spelen in Sotsji

Sven is een echte liefhebber, concludeert Boef. De schrijver wenst Sven toe dat hij in de voetsporen van zijn opa en vader kan treden door ook een Elfstedenkruisje te gaan halen. Opa reed tot op hoge leeftijd zijn rondjes in Thialf. Boef ziet het al voor zich: een bedaard rijdende opa Sven Kramer, met al zijn gouden plakken, wereldtitels en hopelijk minstens één Elfstedenkruisje.

Te vroeg voor een biografie

De auteur sprak met velen uit de naaste omgeving van Sven. Met het onderwerp van zijn biografie sprak hij niet. Sven Kramer wilde geen medewerking verlenen aan het boek. Hij vindt het nog te vroeg voor een biografie: de schaatser zit immers nog middenin in zijn schaatscarrière. Het is het enige minpuntje aan het boek van Boef, dat we Kramer niet rechtstreeks aan het woord horen, dat hij niet zelf zijn visie heeft gegeven op de opmerkingen die anderen over hem maken. Wat dat betreft kan Boef over een aantal jaren na uitkomst van dit boek in 2014 nog eens in de pen en dan met medewerking van de schaatser, of dan wellicht de ex-schaatser, zelf.
Desalniettemin is dit in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsjiin 2014, die van PyeongChang in 2018 en de Olympische Winterspelen daarna een heerlijk boek.

Het boek Sven

Titel: Sven
Auteur: Johan Boef
Uitgeverij Thomas Rap
Gepubliceerd in 2014
Prijs: 17,90

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Jorrit Bergsma: Schaatser met lange ademHet had niet veel gescheeld of er stond in plaats van een Nederlander een schaatser uit Kazachstan op het podium bij de…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Foute wissel van Sven Kramer, Vancouver 2010nieuws uitgelichtFoute wissel van Sven Kramer, Vancouver 2010Het is het nieuws van de dag. Sven Kramer is gediskwalificeerd op de 10 kilometer schaatsen in Vancouver door een foute…

Jacques Perk (1859-1881) - biografieJacques Perk (1859-1881) - biografieJacques Fabrice Herman Perk wordt beschouwd als één van de belangrijkste dichters uit de Nederlandse literatuurgeschiede…
Ayn Rand, een vrouwelijke filosoofAyn Rand, een vrouwelijke filosoofAyn Rand was een aanhanger van het kapitalisme. Ze was een Russische filosofe die in 1926 naar Amerika emigreerde. Haar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • Friesch Dagblad
  • Bol.com
  • http://www.eenvandaag.nl/auteur/johan-boef geraadpleegd op 6 mei 2017
  • Afbeelding bron 1: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.