Truman García Capote

Truman García Capote Truman García Capote (New Orleans, 30 september 1924 - Los Angeles, 25 augustus 1984) was een gevierd schrijver uit de Verenigde Staten. Daarnaast heeft hij ook enkele filmrollen gehad. Reeds op een leeftijd van 8 jaren begon hij met schrijven. Hij schreef zowel fictie als non-fictie werken. Deze bestonden uit novelles, (kranten)artikelen, theaterstukken en (korte) verhalen. Truman Capote was een excentrieke man, een frivole gangmaker in de New Yorkse jetset. Maar hij had ook te kampen met zwaarmoedigheid, depressiviteit en drankzucht.

Jonge jaren

Truman Capote wordt in 1924 geboren als Truman Streckfus Persons. Zijn ouders Lillie Mae Faulk en Archulus Persons gaan uit elkaar als hij 4 jaar is. Na de scheiding van zijn ouders gaat Capote naar Monroeville in de staat Alabama waar hij wordt opgevoed door verre familie van zijn moeder. Met name met zijn achternicht Nanny Rumbley Faulk, die hij Sook noemt, heeft hij een goede band. In Monroeville sluit hij ook vriendschap met zijn buurmeisje Nelle Harper Lee. Harper Lee, net als Capote een groot Amerikaans auteur en vooral bekend door haar roman Spaar de spotvogel uit 1960 waarmee ze de Pulitzer prijs won, blijft zijn hele leven een trouwe dierbare vriendin.

In 1933 verhuist hij naar zijn moeder in New York. Zij is inmiddels getrouwd met de Cubaan Joseph Capote. Joseph adopteert Truman en verandert zijn naam in Truman Garcia Capote. Op school schrijft Capote met enige regelmaat artikelen voor de schoolkrant, de The Green Witch. In 1949 behaalt hij zijn diploma aan de Upper West Side private school, een school voor privaatonderwijs. Daarmee beëindigt hij zijn schoolcarrière.

In 1952 komt er abrupt een einde aan deze periode in New York. Joseph Capote wordt veroordeeld voor verduistering van geld bij zijn werkgever. Hij krijgt zijn ontslag en moet een jaar lang de Ossining (beter bekend als Sing Sing} gevangenis in. Lillie Mae, die sinds haar relatie met Joseph haar naam in Nina heeft veranderd, kan niet omgaan met deze situatie en pleegt in 1954 zelfmoord.

Carrière als schrijver

Reeds gedurende zijn studie vindt Capote een baantje als copy boy bij de New Yorker, een Amerikaans tijdschrift voor reportages, commentaar, recensies, essays, fictie, satire en strips. Hij krijgt daar echter zijn ontslag nadat hij de dichter van The New Yorker, Robert Frost, beledigt door weg te lopen bij een van zijn lezingen.

Na zijn ontslag bij de New Yorker begint Capote meer werk te maken van zijn schrijftalent. Hij schrijft verscheidene korte verhalen voor Harper's Bazaar en Mademoiselle, en in 1948, hij is dan 24, schrijft hij zijn eerste novelle, Andere stemmen, andere kamers. Een autobiografisch boek.
Het boek gaat meer dan 26.000 maal over de toonbank en staat negen weken lang op nummer één in de New York Times best-sellerslijst. Het boek wordt in de Verenigde Staten goed ontvangen en wordt erg bekend onder andere door de controversiële foto van Capote waarop hij uitdagend kijkend in de lens op een bank ligt.

Na deze novelle neemt zijn carrière als schrijver een vogelvlucht. Voor het opdoen van inspiratie reist hij veel, met name naar Europa. In de vijftiger jaren reist Capote samen met Jack Dunphy, zijn partner, veelvuldig naar Zwitserland, Griekenland, Frankrijk, Sicilië en vele andere Europese plaatsen. In 1956 schrijft hij zijn bekendste werk Ontbijt bij Tiffany. Drie jaar nadat dit boek wordt gepubliceerd besluit Paramount Pictures het boek te verfilmen met in de hoofdrollen Audrey Hepburn en George Peppard. De film wordt een groot succes en geeft het boek en zijn schrijver extra bekendheid.

In 1959 neemt de carrière van Capote een plotselinge wending. Na het lezen van een artikel in de New York Times over een moord op een boerengezin in het plaatsje Holcombe in de staat Kansas besluit hij een bezoek te brengen aan de moordenaars die de autoriteiten hebben kunnen arresteren. Hij neemt het besluit om voorlopig geen fictie meer te schrijven maar hij wijdt zijn tijd aan wat hij noemt, zijn eerste non-fictie novelle.

Het boek gaat over de moordenaars van dit gezin. Samen met Harper Lee reist hij af naar de gevangenis waar Dick Hickock en Perry Smith (de moordenaars) zich bevinden. Zes lange jaren later rondt hij zijn boek, In koelen bloede, af. Het wordt een internationale bestseller. 1965 worden de mannen geëxecuteerd, Capote is getuige van deze gebeurtenis. Het gaat hem niet in de koude kleren zitten. Ook dit boek wordt verfilmd.

Uit de gratie

In de zeventiger jaren werkt Capote hard aan zijn boek, Answerend Prayers. Hij is in de veronderstelling dat het zijn beste werk ooit gaat worden. In 1975 besluit hij alvast enkele hoofdstukken te publiceren in Esquire, een tijdschrift. Dit komt hem duur te staan. Het boek is namelijk ook weer autobiografisch en het hoofdstuk dat hij publiceert valt in zeer slechte aarde bij de jetset van de Verenigde Staten, van wie er velen met hem bevriend zijn. Een groot deel verbreekt alle banden met hem.

Het drijft Capote tot wanhoop. Hij vereenzaamt en grijpt steeds vaker naar de fles en de cocaïne. Door zijn geestelijke toestand is hij bijna niet meer in staat te schrijven. Ondanks dat komt er in 1980 nog één boek van zijn hand, Muziek voor Kameleons. Capote krijgt, ondanks professionele hulp, zijn verslaving en zijn depressiviteit niet onder controle.
Op 25 augustus 1984 overlijdt Truman Garcia Capote op 59-jarige leeftijd in het huis van Joanne Carson in Los Angeles.

Bibliografie

 • Other Voices, Other Rooms (1948) - (Andere Kamers, Andere Stemmen - 1982)
 • A Tree Of Night And Other Stories (1949)
 • Local Color (1950)
 • The Grass Harp (1951) - (De Grasharp, De Nachtboom En Andere Verhalen - 1982)
 • The Muses Are Heard (1956)
 • Breakfast At Tiffany's, A Short Novel And Three Stories (1958) - (Ontbijt Bij Tiffany, En Andere Verhalen - 1982)
 • Observations (samen met Richard Avedon - 1959)
 • Selected Writings Of Truman Capote (1963)
 • In Cold Blood (1966) - (In Koelen Bloede - 1985)
 • A Christmas Memory (1966) - (Een Kerstherinnering - 1984)
 • House Of Flowers (1968)
 • The Thanksgiving Visitor (1968)
 • The Dogs Bark: Public People And Private Places (1973)
 • Music For Chameleons (1980) - (Muziek voor Kameleons - 1982)
 • Three By Truman Capote (1985)
 • Answered Prayers: The Unfinished Novels (1987)
 • A Capote Reader (1987)
 • Summer Crossing (2006) - (Een Zomer Lang - 2006)
© 2014 - 2024 Carlosfuentes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, Harry Truman 1945-1953President van Amerika, Harry Truman 1945-1953President Truman werd onverwacht president nadat Roosevelt aan een hersenbloeding overleed. Het was Truman die, na overl…
Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman was een bekende Amerikaanse acteur, producent en regisseur. Hij heeft meer dan zeventig acteerpri…
Acteur: Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman, onder andere bekend vanwege zijn rol in Capote, was een groot Amerikaans acteur, die op vroege l…
Morele beslissingen worden genomen door ons breinMorele beslissingen worden genomen door ons breinMorele beslissingen waarbij dilemma’s centraal staan zetten ons voor moeilijke keuzes. De keuzes worden bepaald door pro…

Paul van OstaijenLeopoldus Andreas Van Ostaijen, beter gekend als Paul van Ostaijen, is een van de meest gedocumenteerde, gekende en gewa…
Alexandrine Tinne: ontdekkingsreiziger & pionierAlexandrine Tinne: ontdekkingsreiziger & pionier"God dank, ik ben tenminste vrij". Den Haag werd regelmatig gechoqueerd door het opvallende voorkomen en gedrag van Alex…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Higgins, Roger, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Truman Capote : een biografie; Gerald Clarke; Joop van Helmond
 • Truman Capote - Frost Interview
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Truman_Capote
 • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_auteur_Truman_Capote
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Truman_Capote
 • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/archief/article/detail/456317/1998/03/13/Herinneringen-vitriool-en-anekdoten-ORALE-BIOGRAFIE-VAN-TRUMAN-CAPOTE-IS-COCKTAILPARTY-IN-BOEKVORM.dhtml
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/1689756/2006/03/23/Truman-Capote-afgeschilderd-als-een-eenzaam-en-tragisch-figuur.dhtml
Carlosfuentes (4 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.