Vivekananda, de apostel van Ramakrishna

Narendranath Dutta, zoon van Vishwanath Dutta, een vooraanstaand advocaat uit Calcutta, werd wereldberoemd onder de naam Swami Vivekananda.

Geboorte

De ouders van Naren(dranath) hadden reeds vier dochters en nog steeds geen zoon. Zijn moeder bad tot de heer Shiva om een zoon te krijgen en op 12 januari 1863 werd in Calcutta, de jongen geboren die later de naam zou aannemen van Swami Vivekananda.

Jeugd

Naren was een moeilijk en onhandelbaar kind. Om hier iets aan te doen overgoot zijn moeder hem met koud water (ablutie) en zong de naam van Shiva in zijn oor om hem rustig te krijgen. Naren werd rustig. Zijn moeder leerde hem de oude epische verhalen uit de Mahabharata en de Ramayana. Naren was heel erg in deze geestelijke zaken geïnteresseerd.

Wanneer zijn vrienden vroegen om met hem te spelen, stelde hij hen soms voor om samen te gaan mediteren. Eens tijdens zo’n meditatie verscheen een cobra. De andere kinderen gingen lopen. Naren bleef rustig mediteren en de cobra ging weg. Hij had grote voeling met dieren, tamme, zowel als wilde.

Op school bleek hij een heel begaafd leerling. Naren was niet enkel zeer intelligent, doch ook begaafd in sport en muziek.

Geestelijke roeping

Zowel het innerlijk als het uiterlijk lijden van de mens roerde hem. Zo had hij als jongen de gewoonte om voorbijgaande bedelaars niet enkel eten te geven, doch ook stukken van het huisraad.

Zoektocht naar God

Narendranath hoorde altijd over God spreken, maar niemand kon hem met God in contact brengen. Hij ging afwisselend naar een Christelijk priester, een Hindoe geestelijke, een sadhu, enz. en vroeg hen of ze ooit God hadden gezien. Allen hoopten dat dit ooit zou gebeuren, maar ze hadden het nog niet meegemaakt. Uiteindelijk werd hij doorverwezen naar Sri Ramakrishna, die zijn grote leraar zou worden.

Contact met Ramakrishna

Toen hij bij Ramakrishna aankwam, leek het of deze reeds lang op hem had gewacht. Narendranath vroeg aan de meester of hij God reeds had gezien. Daarom antwoordde Ramakrishna: al heel vaak en duidelijker dan ik U zie! Vivekananda werd een aangenomen leerling van Ramakrishna.

De missie van Swami Vivekananda

Ramakrishna had Vivekananda opgedragen de boodschap van de Vedanta in de wereld uit te dragen. Dit deed hij niet enkel door in India een aantal ashrams op te richten en publieke lezingen te geven, maar ook in het buitenland.

Chicago

In 1893 werd in Chicago het Internationaal Parlement der Religies gehouden. Afgevaardigden van de grote wereldreligies kwamen hun geloof vertegenwoordigen en de boodschap ervan naar voor brengen. Na lang aarzelen en vooral na van de geest van zijn overleden meester Ramakrishna de opdracht te hebben gekregen, trok Vivekananda naar Chicago.

Zijn bijdrage op de conferentie haalde alle krantenkoppen. In plaats van het gehoor, zoals de anderen dit deden, aan te spreken met “Ladies and Gentlemen” begon hij zijn toespraak met “Sisters and Brothers of America”. Zijn succes was niet meer te stuiten. Na de conferentie werd hij gevraagd een lezingentournee te houden doorheen de Verenigde Staten. Er werden op verschillende plaatsen Vedantacentra opgericht.

Terug in India werd hij als een held onthaald. Bij zijn aankomt werden de paarden van zijn koets gehaald omdat de mensen, waaronder de vorst, eigenhandig zijn kar wilden voortrekken. Later volgden voordrachtenreeksen in Engeland en continentaal Europa.

De boodschap van Vivekananda

Swamiji predikte niet enkel de Vedanta. Hij leerde de mensen tolerant te zijn ten opzicht van elke religie. Hij zette zijn leerlingen aan zieken te verzorgen en armen te herbergen, zaken waarin hij zelf het voorbeeld gaf.

Overlijden

Swami Vivekananda spaarde zich niet en zijn gezondheid leed hier erg onder. Hij kreeg last van diabetes en astma. Toch ging hij door met het ontvangen van leerlingen en mensen die raad wilden vragen.

Op 4 juli 1902 ging hij, na een lange dag van werk, toespraken, wandelen, meditatie en gebed aan de Goddelijke Moeder, tegen de avond rustig in mahasamadhi.

Beroemde uitspraken van Swami Vivekananda

De ethiek van de toekomst zal erin bestaan de innerlijke God te ontdekken.
Zoals we de bodem van een meer niet kunnen zien, omdat er rimpels op het wateroppervlak zijn, zo kunnen we de diepten van de geest niet zien, zolang de oppervlakte onrustig is.
God zien in hemel als en hel, in leven als in dood.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ramakrishna, de grote heilige van IndiaRamakrishna, de grote heilige van IndiaGadhadar Chattopadhyaya, de eenvoudige Bengaalse brahmanenzoon, zou onder de naam Ramakrishna de legende ingaan en meer…
Ramakrishna, de wijze, verlichte hindoeheiligeRamakrishna, de wijze, verlichte hindoeheiligeRamakrishna (18-2-1836, Kamarpoekoer, Bengalen 16-8-1886, Cossipore, Calcutta) staat aan de wieg van de Vedanta-beweging…
Tantra Massage, seks of massage?Tantra Massage, seks of massage?Is Tantra Massage wel een Massage of is het een nieuwe vorm van seks met een net jasje aan? Waar komt de Tantra eigenlij…
Tantra - Spiritueel RitueelTantra - Spiritueel RitueelTantra. De Tantrische leer stamt uit India en is verspreid over het Verre Oosten. Tantra wordt ook wel Tantrische Yoga g…

Sri Sarada Devi, de Goddelijke MoederSri Sarada Devi, de Goddelijke moeder, een zeer devote vrouw uit Bengalen, werd de shakti, of Goddelijke echtgenote van…
Thomas Edison; De mensThomas Alva Edison is de uitvinder die de wereld voor een groot deel heeft veranderd. Het beroemdste is hij als de uitvi…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.