Mirra Alfassa, de Moeder

Mirra Alfassa, Parisienne, half Turks en half Egyptisch zou een blijvende stempel dragen in de wereld van de spiritualiteit onder de naam De Moeder.

Geboorte in Parijs

Mirra Alfassa werd geboren in Parijs op 21 februari 1878 uit een Turkse bankier en een Egyptische vrouw. Haar grootmoeder was een excentrieke kunstenares.

Als kind reeds paranormaal begaafd

Vanaf haar prilste jeugd was Mirra telepathisch begaafd en zag ze aura’s rond de mensen. Toen ze vijf jaar oud was, voelde ze iets zeer sterks en zeer stralends net boven haar hoofd. Ze trok dit omlaag, omdat ze voelde dat dit de reden van haar bestaan was. Het begin van haar supramentale pad?

Symbolische uittreding

Toen Mirra dertien jaar oud was, verliet ze bewust haar lichaam en zag zichzelf in de geestelijke wereld. Ze droeg een gouden kleed, dat steeds groter en langer werd en als een klok boven Parijs koepelde. Hieronder kwamen kinderen, ouderen en zieken genezing en troost zoeken.

Het spirituele pad

Op zesentwintigjarige leeftijd komt ze in Noord-Afrika in contact met de excentrieke Max Théon, die nog met Blavatsky had samengewerkt om paranormale verschijnselen op te wekken in Egypte. Deze verklaarde haar dat een nieuwe mensheid aan het ontstaan was.

Sri Aurobindo

In 1914 ontmoet ze voor het eerst Sri Aurobindo in Pondicherry. Het was een herkenning. Tien jaar eerder had ze hem al in een visioen gezien. Ze krijgt darshan van Aurobindo, waardoor haar geest wordt bevrijd van het denken. Na een verblijf van vier jaar in Japan, komt ze in 1920 terug naar Pondicherry, waar ze samen met Aurobindo en later alleen de ashram leidt.

Bij de dood van Sri Aurobindo

Toen Sri Aurobindo stierf, liet hij de supramentale energie in haar stromen. Hij droeg haar op het werk af te maken.

Levenswerk

Sri Aurobindo en de Moeder hebben al die jaren gewerkt aan het veredelen van de mens en de wereld. De materie werd gespiritualiseerd.

Auroville

In 1968 stichtte de Moeder Auroville, experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid-India.

De dood van de Moeder

Op 17 november 1973 verliet de Moeder haar lichaam, dat ze cel per cel had getransformeerd. Hun levenswerk wordt door anderen vergezet in de ashram van Pondicherry, in Auroville en in de wereld.

Verdere lectuur

Satprem: De Moeder (3delen)
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aurobindo, de Moeder en het supramentaleSri Aurobindo en zijn spirituele gezellin Mirra Alfassa, gekend als De Moeder zijn reeds jaren niet meer fysiek in deze…
Sri Aurobindo, de spirituele leiderOoit gekend als onafhankelijkheidsstrijder, is de Bengaalse Aurobindo Ghose nu wereldberoemd als filosoof, spirituele le…
Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid India, is een project waaraan mensen van vele landen meewerken. Zow…
Beleggen in IndiaBeleggen in IndiaIndia wordt een steeds aantrekkelijker land om in te beleggen. De rendementen van het land zijn zeer hoog. Toch ontwikke…

Biografie: Isaac Bashevis SingerIsaac Bashevis Singer is een bijzondere schrijver om een aantal redenen. Hij beschreef een wereld die niet meer bestaat,…
Biografie: Jan Wolkers als schrijverJan Wolkers was een Nederlandse schrijver en kunstenaar die op 26 oktober 1925 geboren werd in Oegstgeest. Volgens veel…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.