Pistolenfabrikant: Beretta
Beretta is een van de oudste wapenbedrijven in Europa. Aan het eind van de 18e eeuw had Pietro Beretta de leiding in het bedrijf. Hij leverde zeer veel geweren aan het leger van Napoleon. Een van de pistolen die Beretta ontwikkeld heeft is de M9. Dit was in opdracht van het Amerikaanse leger. Meer weten over dit interessante bedrijf?
Inhoudsopgave
Geschiedenis
Vanaf de Romeinse tijd werden in de streek Brescia in Noord-Italië al wapens gemaakt. Tot aan de 14e eeuw vervaardigde men daar zwaarden, speren, dolken en messen. Uit oude documenten blijkt dat men zich al rond 1350 bezig hield met de fabricage van ijzeren kanonnen. In de 15e eeuw maakte men in Brescia lichte wapens in de vorm van de haakbus met een lontslot. De naam Beretta duikt in dit verband voor het eerst op in 1526. Toen leverde Bartolomeo Beretta een partij lopen voor haakbussen aan het arsenaal van Venetië. In het jaar 1680 ging de huidige firma Pietro Beretta officieel van start. Men maakte toen jacht- en militaire wapens, die van het fabrieksmerk “PB” waren voorzien. In de 18e en 19e eeuw leverde Beretta wapens aan een aantal Europese koninkrijken en vorstendommen. Een voorbeeld hiervan is de wapenleverantie aan de koning van Napels in 1720. In de Napoleontische tijd van 1750 tot 1815 maakte Beretta een groot aantal militaire geweren.
Familiebedrijf
Sinds de oprichting is de firma altijd een familiebedrijf gebleven, waarbij iedere generatie zijn specifieke inbreng had. Pietro Antonio Beretta (1791-1853) reisde bijvoorbeeld door heel Italië om zijn wapens aan te prijzen. Zijn zoon Giuseppe (1840-1903) hield zich grotendeels bezig met de buitenlandse wapenhandel. Diens zoon, Pietro (1870-1957), mechaniseerde de totale wapenproductie. In de Eerste Wereldoorlog kreeg Beretta de opdracht van de Italiaanse overheid een pistool te ontwikkelen voor het Italiaanse leger. Dit werd de Beretta Model 1915. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de wapenproductie voor de veiligheid verplaatst naar een nabijgelegen berg. Hierin werden grote ruimtes uitgegraven. Deze catacomben worden tegenwoordig als schietbaan benut. Beide zonen van Pietro zetten de uitbouw van het bedrijf voort. Giuseppe Beretta voerde als eerste Italiaanse wapenfabrikant computergestuurde machines in. De andere zoon, Carlo Beretta, maakte van het Italiaanse bedrijf een echte multinational. Rond 1970 had Beretta een wapenfabriek in Brazilië. Deze werd later overgenomen door de Braziliaanse firma Taurus. Verder heeft men dochterondernemingen in Frankrijk, Griekenland en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Beretta grote wapenwinkels in New York, Dallas en Buenos Aires.
Testprogramma
De Amerikanen zochten al sinds 1948 naar een nieuw legerpistool, ter vervanging van de oude Colt 1911-A1. Smith & Wesson had hiervoor een prototype vervaardigd, dat uitgebreid werd getest. In 1953 werd dit plan echter uitgesteld. In 1977 werd een tweede poging ondernomen, er waren 25 verschillende vuistvuurwapens van allerlei makelij en kalibers in gebruik genomen. Hiervoor moest het Amerikaanse Ministerie van Defensie (het Pentagon) zo’n 100 verschillende munitiesoorten in voorraad houden. Leger, kustwacht en marine gebruikten hoofdzakelijk het standaard Colt 1911-A1 pistool. De luchtmacht beschikte over diverse modellen .38 Special revolvers. Gespecialiseerde strijdkrachtonderdelen hadden in de loop der tijd eigen keuzes doorgevoerd. Om de bewapening te standaardiseren werd de JSSAP opgericht, een onderzoeksprogramma waarin alle legeronderdelen vertegenwoordigd waren. Het JSSAP was er al snel van overtuigd dat het kaliber moest samenvallen met de Nato-standaard, namelijk 9 mm Parabellum. Er kwam een testprogramma. Eind 1981 ging de wapenrace van start. Deelnemers waren Beretta, Heckler & Koch, Sig-Sauer en Smith & Wesson. Het testprogramma werd in februari 1982 plotseling afgebroken, omdat geen van de geteste pistolen aan de geformuleerde eisen (de AQR’s) kon voldoen.
Het testprogramma is gewonnen door Beretta. Beretta heeft speciaal voor de test een nieuw pistool gefabriceerd, die rond 1983 in gebruik was genomen door het Amerikaanse leger. Beretta's grootste concurrent was Smith & Wesson, die het testprogramma bijna hadden gewonnen met hun 9mm pistool.