Biografie van schrijfster Virginia Woolf

Biografie van schrijfster Virginia Woolf De schrijfster Virginia Woolf is velen wel bekend. Vaak niet vanwege haar boeken, maar vanwege de titel “Who's Afraid of Virginia Woolf?” van een toneelstuk van Edward Albee en de gelijknamige film (bekroond met vijf Oscars). Leonard Woolf gaf toestemming voor het gebruik van de naam van zijn overleden vrouw in de titel. De titel heeft eigenlijk niets met de schrijfster zelf te maken. De vraag is eigenlijk:” Wie is er bang voor een leven zonder illusies?” De schrijfster zelf schreef psychologische romans, vaak geïnspireerd door haar eigen leven waarin ze voortdurend vocht tegen haar psychische stoornis.

Jeugd

Virginia Woolf werd geboren op 25 januari 1882 onder de naam Adeline Virginia Stephen in London (Hyde Park Gate 22). Haar ouders waren de literair criticus, historicus, schrijver en redacteur Sir. Leslie Stephen en de mooie Julia Jackson Duckworth. Beide ouders waren eerder getrouwd geweest en al vroeg hun eerste partner verloren. Er zijn veel portretten van Julia Jackson, aangezien ze geld verdiende als model voor Pre-Raphaelitische schilders.

Het gezin waarin Virginia werd geboren was een druk gezin. Moeder bracht uit haar eerdere huwelijk met de overleden Herbert Duckworth drie kinderen mee: George (1868), Stella (1869) en Gerald (1870). Vader had een geestelijk gehandicapte dochter Laura Makepaece Stephen uit zijn eerder huwelijk met de eveneens overleden Harriet Marian Thackeray. Hier kwamen nog de kinderen van Leslie en Julia samen bij: Vanessa (1879), Thoby (1880), Virginia en haar jongere broer Adrian (1883).

Het gezin woonde in London, maar ze brachten de zomers door in “Talland House” in Cornwall aan de Porthminster Bay in St Ives. Beide ouders, zowel vader als moeder waren zwaar op de hand en hadden geregeld last van depressieve buien.
De meisjes gingen, in tegenstelling tot de jongens in het gezin, niet naar school maar werden thuis opgeleid. Hun ouders (beiden zeer goed ontwikkeld en intelligent) gaven de meisjes les in talen, wiskunde en geschiedenis. Verder kregen ze tekenlessen van Ebernezer Cook.

Zowel Vanessa als Virginia hebben hun oudere halfbroers beschuldigd van seksueel misbruik gedurende hun kindertijd en pubertijd. Dit is ook te lezen in Virginia’s autobiografische boeken “22 Hyde Park Gate” en “A sketch of the Past”. Gerald zou haar hebben misbruikt vanaf haar zesde en na de dood van haar moeder zou ook George haar zijn gaan misbruiken. De zussen hebben met deze beschuldigingen gewacht totdat beide broers waren overleden in 1937.

De verstandelijk gehandicapte Laura (21) is in 1891 niet meer thuis te handhaven en verhuist naar een instelling (Earlswood Asiel, één van de eerste psychiatrische instellingen in Engeland). In dit jaar begon Virginia, samen met haar zus Vanessa en broer Thoby met een handgeschreven familietijdschriftje, genaamd “Hyde Park Gate News”. Het is een grappig tijdschrift met meerdere oplages waarin de gebeurtenissen in het gezin worden beschreven als persberichten en waarin adviezen worden gegeven aan familieleden en hun kwalen worden beoordeeld op echtheid of aanstellerij.

In 1892 overlijdt de oma van Virginia (Maria Jackson), een verstikkend aanwezige, hypochondrische persoonlijkheid, die haar dochter Julia voor alles nodig had. In 1895 overlijdt de moeder van Virginia, vrij plotseling aan reumatische koorts. De dan dertienjarige Virginia krijgt hierop een zenuwinzinking. Twee jaar later overlijdt halfzus Stella en opnieuw krijgt Virginia een zenuwinzinking. Toch lukt het haar om datzelfde jaar te gaan studeren aan de Ladies Department of King’s College. Ze bestudeert daar Grieks, Latijn, Duits en geschiedenis. Sommige lessen volgt ze zelfs op universitair niveau. Ze blijft daar studeren tot 1901.

Vroege volwassenheid

In 1904, Virginia is dan 22 jaar, overlijdt haar vader aan maagkanker. Ook nu krijgt ze weer een zenuwinzinking en ze probeert zelfmoord te plegen door uit het raam te springen. Hierna wordt ze tijdelijk opgenomen in een Burley House, een privé verpleeghuis voor dames met nerveuze aandoeningen. Na de dood van hun vader verkopen zijn kinderen het huis en gaan Virginia, Thoby, Vanessa en Adrian samenwonen in een huis in Bloomsbury, aan het Gordon Square.

In deze tijd ontstaat ook de Bloomsbury goep, een groep van onorthodox denkende kunstenaars en intellectuelen bestaande uit o.a. Virginia, haar zus Vanessa en haar broer Thoby, Lytton Strachey, James Strachey, Duncan Grant, John Maynard Keynes, echtpaar Desmond en Molly MacCarthy, E.M. Forster, Roger Fry, Leonard Woolf en Clive Bell. Leden van de groep promoten elkaars werk en hangen links-liberale standpunten aan.

Virginia gaat werken als docent bij het Morley College voor werkende volwassenen. In 1906 overlijdt broer Thoby (26) aan tyfus, na een reis die de broers en zussen hebben gemaakt naar Griekenland. Ook zus Vanessa is ziek, maar zij overleeft het. De overige broer en zussen blijven samenwonen tot 1907. In dat jaar trouwt haar zus Vanessa met Clive Bell en verhuizen Virginia en haar broer Adrian naar een huis aan Brunswick Square. Virginia zegt haar baan als docent op en gaat zich helemaal concentreren op het schrijven. In 1909 ontvangt Virginia twee huwelijksaanzoeken van Lytton Strachey (een homoseksueel) en Edward Hilton Young. Ze slaat ze beiden af. In 1911 volgt een huwelijksaanzoek van Sydney Waterlow. Ook dit aanzoek accepteert ze niet.

Helaas blijven de zenuwinzinkingen van Virginia elkaar opvolgen (waarschijnlijk leed zij aan een bipolaire stoornis) en in 1910, 1912 en 1913 volgen opnieuw korte periodes waarin ze wordt opgenomen in Burley House.

Huwelijk

Leonard Woolf en Virginia ontmoeten elkaar voor het eerst in 1900, tijdens een bezoek van Virginia met één van haar broers aan het Trinity College. Het duurt dan tot februari 1909 voordat ze elkaar voor de tweede keer ontmoeten. Dit is bij een wederzijdse vriend Lytton Strachey. Het duurt lang voordat het tot een relatie komt. Dit komt doordat Virginia bang is voor emotionele en seksuele betrokkenheid. Uiteindelijk accepteert Virginia het derde aanzoek van Leonard. Op 10 augustus 1912 trouwt Virginia met de schrijver Leonard Woolf na zes maanden verkering. Tijdens de huwelijksreis ontdekt haar echtgenoot haar diepe afkeer van seks en vertelt ze hem van het seksueel misbruik door haar twee halfbroers. Virginia overwint haar afkeer van seks en hoopt op kinderen, maar vanwege haar wankele geestelijke gezondheid wordt haar geadviseerd hiervan af te zien.

In 1913 doet Virginia weer een zelfmoordpoging met een overdosis pillen, waarna haar maag wordt leeggepompt. Leonard en Virginia hebben een zeer hechte band, zowel zakelijk als privé. Leonard waakt over de geestelijke gezondheid van zijn vrouw en houdt haar pillen (Veronal) na haar zelfmoordpoging onder zijn beheer. Verder zorgt hij ervoor dat ze voldoende voedsel binnen krijgt, want Virginia is geobsedeerd door haar gewicht. Hij houdt zelfs haar menstruatie bij, om in de gaten te houden of ze geen gevaarlijk ondergewicht krijgt. Vrij ongewoon voor een man in die tijd.

In 1915 wordt Virginia’s eerste roman uitgebracht ”The Voyage Out”. In 1917 kochten Leonard en Virginia een oude drukpers en begonnen ze hun eigen uitgeverij “Hogarth Press”. In 1919 koopt het echtpaar Monk’s House in Rodmell. Hier blijven ze samenwonen tot aan Virginia’s overlijden. In 1922 ontmoet Virginia Vita Sackville-West. Zij krijgen een korte seksuele relatie (met medeweten en toestemming van Leonard). Deze relatie inspireerde haar tot het schrijven van de roman “Orlando”. Vita en Virginia blijven vrienden tot aan de dood van Virginia. In 1922/1923 is Virginia veel ziek, ze krijgt een griep en blijft daarna lange tijd in de ban van allerlei fysieke problemen. Er wordt gedacht aan long en hartproblemen, maar wanneer ze na een jaar eindelijk opknapt, is het niet duidelijk waar ze nu precies last van heeft gehad.

Zelfmoord

Op 28 maart 1941 pleegt Virginia zelfmoord. Ze trekt een jas aan, verzwaart met stenen en loopt hiermee in de rivier Ouse. Ze laat voor haar echtgenoot een afscheidsbrief achter:
“I feel certain that I am going mad again. I feel we can't go through another of those terrible times. And I can't recover this time. I begin to hear voices, and I can't concentrate. So I am doing what seems the best thing to do. You have given me the greatest possible happiness. You have been in every way all that anyone could be. I don't think two people could have been happier 'til this terrible disease came. I can't fight any longer. I know that I am spoiling your life, that without me you could work. And you will I know. You see I can't even write this properly. I can't read. What I want to say is I owe all the happiness of my life to you. You have been entirely patient with me and incredibly good. I want to say that — everybody knows it. If anybody could have saved me it would have been you. Everything has gone from me but the certainty of your goodness. I can't go on spoiling your life any longer. I don't think two people could have been happier than we have been. V.”
Haar lichaam wordt gevonden door een paar kinderen in de rivier op 18 april 1941. Ze wordt gecremeerd en haar as wordt begraven onder de iep in de achtertuin van Monk’s House. Wanneer Leonard Woolf overlijdt op 14 augustus 1969 wordt ook zijn as verstrooid bij de iep in de achtertuin van Monk’s house.

Na haar dood herschrijft haar man haar dagboeken tot twee leesbare boeken en geeft deze uit (1953). In het dagboek staan nogal wat sensationele onthullingen over bekende personen in die tijd.
© 2014 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virginia Woolf, een icoon uit de Engelse literatuurVirginia Woolf, een icoon uit de Engelse literatuurVirginia Woolf is een wereldberoemde Engelse schrijfster die het modernisme in de literatuur vormgaf. Haar werk wordt ge…
VSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsVSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsDe VSCD Toneelprijzen zijn een eerbetoon aan de acteurs en actrices die op de podia van de Nederlandse theaters en schou…
Een geschiedenis zonder vrouwenEr spelen weinig vrouwen een belangrijke rol in de geschiedenis der mensheid. Zijn vrouwen dan niet geschikt om verander…

Pistolenfabrikant: BerettaPistolenfabrikant: BerettaBeretta is een van de oudste wapenbedrijven in Europa. Aan het eind van de 18e eeuw had Pietro Beretta de leiding in het…
Het leven van schrijfster Danielle SteelHet leven van schrijfster Danielle SteelDanielle Steel heeft vele, vele romans op haar naam staan. Zij staat op nummer vier van de wereldranglijst van best verk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: George Charles Beresford, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Virginia_Woolf
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Woolf
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonard_Woolf
  • http://virginiawoolfblog.com/the-marriage-of-virginia-and-leonard-woolf/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.