Het dubbelleven van William Brodie

Het dubbelleven van William Brodie William Brodie was een diaken, een wethouder, een meubelmaker en een reparateur van sloten en beveiligingsmechanismes. Daarnaast was hij een inbreker en een gokker. Hij werd gezien als een voornaam man en een gerespecteerd lid van de samenleving en daarnaast had hij een tweede leven wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Wie was deze legende en inspiratiebron William Brodie, ook wel Deacon Brodie genoemd?

Jeugd William Brodie

William Brodie werd geboren in Edinburgh op 28 september 1741. Zijn vader was een gewaardeerd meubelmaker en hij leerde William het vak. Na de dood van zijn vader erft William niet alleen zijn bedrijf maar ook een grote som geld en de veelal rijke en voorname klanten van zijn vader.

Volwassen William Brodie

Brodie was een gerespecteerd lid van de gemeenschap. Hij werd gezien als een gekwalificeerd meubelmaker en slotenmaker, verder was hij lid van de gemeenteraad. Hij was tevens diaken van de Integratie van Wrights en vrijmetselaars. Hij ging om met de edelen in Edinburgh en was bevriend met Robert Burns (schrijver) en Sir Henry Raeburn (schilder).

Hiernaast was hij nogal een playboy met vele minnaressen en vijf onwettige kinderen. Hij gokte en dronk stevig en kwam al snel veel geld tekort. Hij besloot de tekorten aan te vullen door inbraken te plegen in de huizen die hij voor zijn werk regelmatig bezocht. Hij verschafte zich toegang tot de huizen door de sleutels van deze huizen af te drukken in een laagje was en met deze wasafdruk de sleutel na te maken. De inbraken waren succesvol en Brodie ging zich hier steeds meer op toeleggen. Dit deed hij deels voor het geld en deels voor de kick.

Dood William Brodie

In 1788 organiseerde Brodie een gewapende overval op een accijnzenkantoor (zoiets als de belastingdienst) in Chessel’s Court. De overval mislukte doordat Brodie (die op de uitkijk stond en teveel gedronken had) in slaap viel en zijn kompanen Smith en Ainslie werden gearresteerd. Brodie probeerde zijn straf te ontlopen en reisde af naar Londen. Vanaf daar maakte hij de oversteek naar Nederland. Hij werd gearresteerd toen hij in Amsterdam zijn verdere vlucht richting Amerika probeerde te regelen. Hierna werd hij uitgeleverd aan Edinburgh voor de rechtszaak. Deze rechtszaak begon op 27 augustus 1788 en Brodie werd schuldig bevonden. Op 1 oktober 1788 werd Brodie opgehangen aan de galg die hij kort daarvoor zelf had laten bouwen in de High Street. Tijdens zijn ophanging was een publiek van 40.000 mensen aanwezig. De galg was de eerste in Edinburgh en Brodie was de eerste gehangene aan deze galg. Na zijn dood werd hij begraven in een anoniem graf op het kerkhof van de Buccleuch kerk in Chapel Street (Edinburgh).

Legende

Volgens de legende had Brodie de beul omgekocht en droeg hij een ijzeren kraag om zijn nek toen hij opgehangen werd. Brodie werd door vrienden direct na de hanging naar een arts gebracht die hem reanimeerde. Volgens de legende kwam men hier achter toen zijn graf leeg bleek nadat het enige jaren na zijn dood werd geopend. Dit lijkt onwaarschijnlijk, temeer vanwege het feit dat hij anoniem werd begraven zoals in die tijd bij misdadigers gebruikelijk was.

Inspiratiebron

Er wordt beweerd dat het leven van William Brodie een inspiratiebron is geweest voor Robert Louis Stevens. Het inspireerde hem tot zijn boek “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”. Dit boek gaat over een man met een gespleten persoonlijkheid. De Jekyll is de goede kant van de man en een gewaardeerd arts en Mr. Hyde staat voor de slechte kant en is een misdadiger en moordenaar. De schrijver kende het verhaal van Brodie dankzij zijn vader die meubels had gekocht van de meubelmaker en zijn bezoekers graag vertelde over het leven van de illustere maker van deze meubels.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aantrekkingskracht van “Dr Jekyll and Mr. Hyde”De aantrekkingskracht van “Dr Jekyll and Mr. Hyde”Het boek werd verslonden en het bekendste boek van de schrijver en Hollywood pakt het eens in de zoveel jaar weer op om…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
Familie de BourbonDe Franse troon wordt door verschillende families geclaimd. De legitimisten hangen de familie Bourbon aan. Louis Alphons…
Sufjan Stevens,The Age of Adz, nieuwe cdrecensieSufjan Stevens,The Age of Adz, nieuwe cdSufjan Stevens, brengt in oktober 2010 zijn nieuwe cd The Age of Adz uit, zijn eerste volwaardige nieuwe studioalbum sin…

Sawney Bean: de echte Hannibal LecterSawney Bean: de echte Hannibal LecterIedereen kent de psychopaat en kannibaal wel uit de boeken van Thomas Harris. Alle vijf deze boeken zijn verfilmd met An…
De transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn JennerDe transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn JennerBruce Jenner was een Amerikaanse ex-topsporter en televisiepersoonlijkheid. In 1976 werd hij olympisch kampioen tienkamp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bonnybbx, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/William_Brodie
  • http://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofScotland/Deacon-William-Brodie/
  • Look and Learn issue number 697, uit 1975
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.