Sawney Bean: de echte Hannibal Lecter

Sawney Bean: de echte Hannibal Lecter Iedereen kent de psychopaat en kannibaal wel uit de boeken van Thomas Harris. Alle vijf deze boeken zijn verfilmd met Anthony Hopkins in de hoofdrol. De boeken lijken geïnspireerd te zijn op een Schotse geschiedenis. De geschiedenis van een echte kannibaal, genaamd Sawney Bean. Deze man zou samen met zijn familie meer dan duizend mensen hebben vermoord en opgegeten.

Het leven van deze Schotse kannibaal

Niet ver van Edinburgh werd in de late veertiende eeuw een jongen geboren onder de naam Alexander Bean. Hij was een luie jongen die zich nergens voor wilde inspannen en vaak oneerlijk gedrag vertoonde. Hij trouwde een vrouw met hetzelfde karakter en door gebrek aan inkomen konden ze niet in een huis wonen. Ze bouwden een grot om tot huis en trokken hier in. Gebrek aan geld en honger dreef hen er toe om reizigers te overvallen, te beroven en te vermoorden. Ze pekelden het vlees van hun slachtoffers en aten dit op.

Mevrouw Bean bleek erg vruchtbaar en samen met haar man kreeg ze maarliefst veertien kinderen. De familie was erg op zichzelf en had vrijwel geen contact met andere mensen. Sawney zag er geen kwaad in kinderen te verwekken bij zijn dochters en hij spoorde zijn zonen aan hetzelfde te doen. Uiteindelijk ontstond er een grote groep van 46 personen die al rovend en mensenetend door het leven ging. Dit bleef natuurlijk niet onopgemerkt.

De ontknoping

Uiteindelijk mislukte één van hun aanslagen. Dit gebeurde vijfentwintig jaar nadat Sawney en zijn vrouw in de grot trokken. Er wist een man te ontkomen en deze schakelde de autoriteiten in. Met een groep van 400 man werd gezocht naar de familie Bean. Ze konden de goed verborgen grot in de eerste instantie niet vinden, maar uiteindelijk werden de ingezette honden aangetrokken door de lucht van vlees. Wat de mannen toen zagen was niet te beschrijven. Overal waren gedroogde en ingelegde delen van menselijke lichamen te vinden. De familie Bean werd overmeesterd en gearresteerd. Ze werden zonder proces ter dood gebracht. Voor de mannen betekende dit dat de ledematen werden afgehakt, waarna ze doodbloedden. De vrouwen werden hierna op de brandstapel gegooid.

Waarheid of legende

Of dit verhaal werkelijk waar is wordt betwijfeld. Sommige geschiedkundigen denken van wel en andere denken van niet. Wel is het zo dat er gevallen van kannibalisme uit die tijd in Schotland bekend zijn. Het land werd toen getroffen door meerdere periodes van hongersnood. Er wordt ook wel beweerd dat dit verhaal door de Engelsen is verzonnen in de achttiende eeuw in een poging de Schotten af te schilderen als een stel gevaarlijke wilden.

Inspiratiebron voor vele films

Naast Hannibal Lecter die slechts zijlings gelijkenissen vertoont met Sawney Bean, bestaat er ook een horrorfilm van regisseur Wes Craven genaamd “The Hill Have Eyes” (1977). Deze horrorfilm is ook geïnspireerd door de geschiedenis van Sawney Bean. In 2006 werd deze film in een nieuw jasje gegoten door regisseur Alexandre Aja en opnieuw uitgebracht. Er is later ook nog een deel 2 uitgekomen van deze film.

Ook de film “Hotel Caledonia” (2010) geregisseerd door Nicholas David was gebaseerd op dit verhaal.

Wat is er terug te vinden van deze kannibaal?

Sawney Bean’s Cave bestaat nog steeds en je kan hier zelfs nog in. Je komt er moeilijk want de ingang ligt bij hoog water onder water. Dit was al zo toen de familie hier woonde. Je vindt de grot aan Bennane Head, South Ayrhire in Schotland. Kijk wel uit, want het is een gevaarlijke afdaling naar de grot.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robert Maudsley – de ware Hannibal LecterVan de pers kreeg hij de bijnaam ‘Hannibal de Kannibaal’, maar of hij echt een kannibaal is weet men niet. Andere bijnam…
recensieHannibal (Ridley Scott, 2001)Na het enorme succes van de beklemmende thriller THE SILENCE OF THE LAMBS hebben we tien lange jaren moeten wachten op e…
Schotland; nipte minderheid voor onafhankelijkheidSchotland; nipte minderheid voor onafhankelijkheidNa eeuwenlange onafhankelijkheid en evenzoveel jaren strijd om die onafhankelijkheid werden in 1707 Engeland en Schotlan…

Biografie van Robert BurnsBiografie van Robert BurnsRobert Burns is nog steeds Schotlands meest geliefde en wellicht ook bekendste dichter. Hij heeft een beroemde gedichten…
Het dubbelleven van William BrodieHet dubbelleven van William BrodieWilliam Brodie was een diaken, een wethouder, een meubelmaker en een reparateur van sloten en beveiligingsmechanismes. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FrankWinkler, Pixabay
  • http://www.mysteriousbritain.co.uk/scotland/dumfriesshire/legends/the-legend-of-sawney-bean.html
  • http://www.atlasobscura.com/places/sawney-bean-s-cave
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 11-09-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.