De transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn Jenner

De transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn Jenner Bruce Jenner was een Amerikaanse ex-topsporter en televisiepersoonlijkheid. In 1976 werd hij olympisch kampioen tienkamp op de spelen van Montreal, maar onder het grote publiek is hij vooral bekend door de televisieserie 'Keeping up with the Kardashians'. Begin 2015 doen er geruchten de ronde dat Bruce Jenner voortaan door het leven zal gaan als vrouw. In april 2015 wordt dit bevestigd in een groot interview met Diane Sawyer: Bruce zal voortaan door het leven gaan als Caitlyn. Het nieuws gaat de hele wereld over.

Inhoud


Carrière

Caitlyn Jenner wordt geboren als Bruce Jenner op 28 oktober 1949. Bruce Jenner begint zijn carrière als atleet. In 1972 zet Jenner zichzelf op de kaart door razendsnelle tijden neer te zetten en zich zo te kwalificeren voor de Olympische Spelen in München. Hier behaalt Jenner de tiende plaats. In 1974 en 1976 wint hij de Amerikaanse kampioenschappen en wint in 1976 een gouden medaille op de Olympische Spelen van Montreal, maar verbreekt eveneens zijn eigen wereldrecord. Na het winnen van olympisch goud zet Jenner een punt achter zijn sportieve loopbaan.

Vanaf 1976 zet Jenner zijn carrière voort als acteur en verschijnt ook in diverse reality-series. Daarnaast heeft Jenner ook nog kort een carrière gehad als autoracer en een bedrijf opgezet wat materialen voor de luchtvaart aan bedrijven verkoopt, genaamd Bruce Jenner Aviation. In 2007 maakt Jenner zijn echte comeback in de media als hij verschijnt in de succesvolle televisieserie Keeping up with the Kardashians.

Persoonlijk leven

Jenner heeft maar liefst zes kinderen uit drie verschillende huwelijken. De kinderen heten: Burt, Casey, Brandon, Brody, Kylie en Kendall. In 1991 trouwt hij met Kris Kardashian (weduwe van Rob Kardashian) waarmee hij stiefvader wordt van nog eens vier kinderen: Kourtney, Kim, Khloe en Rob. Hieruit volgt ook zijn deelname aan de televisieserie Keeping up with the Kardashians. Het huwelijk met Kris Jenner houdt stand tot oktober 2013, maar de twee maken bekend al een jaar eerder uit elkaar gegaan te zijn. Als reden van hun scheiding werden ‘onoverkomelijke verschillen’ opgegeven.

Transgender

Begin 2015 beginnen er geruchten de ronde te doen dat Bruce Jenner transgender is. Zo wordt hij gespot met nagellak, lippenstift en borstimplantaten. Op 24 april 2015 bevestigt Bruce in een twee uur durend interview met Diane Sawyer voortaan door het leven te gaan als vrouw. Al sinds zijn jeugd heeft hij het gevoel dat hij in een verkeerd lichaam zit. In de jaren tachtig is hij zelfs met hormoonbehandelingen maar is hiermee gestopt nadat hij zijn ex-vrouw Kris ontmoette.

Tijdens het interview spreekt Jenner de volgende woorden uit die de hele wereld overgaan: ‘For all intents and purposes, I am a woman.’ Jenner wordt geroemd om zijn eerlijkheid en openheid in het interview. Hiermee wordt Bruce (ofwel Caitlyn) Jenner een symbool voor de openheid in transseksualiteit, waar nog steeds een taboe op ligt.

De wereld maakt kennis met Caitlyn Jenner

Op 1 juni 2015 wordt de cover van de Vanity Fair (editie juli 2015) bekend gemaakt waarop Caitlyn Jenner voor het eerst te zien is. In deze editie van Vanity Fair is ook een uitgebreid interview te lezen. Ook is Caitlyn Jenner vanaf 1 juni 2015 actief op Twitter. Haar eerste boodschap via dit medium luidt als volgt: ‘I'm so happy after such a long struggle to be living my true self. Welcome to the world Caitlyn. Can't wait for you to get to know her/me.’ Opnieuw zijn het woorden van Jenner die over de hele wereld geroemd worden. Binnen vier uur heeft Caitlyn Jenner meer dan een miljoen volgers op Twitter en verbrak hiermee het record van president Barack Obama.

Vanaf 2 augustus 2015 verschijnen er acht afleveringen van een uur waarin de transitie van Bruce naar Caitlyn Jenner op de voet gevolgd wordt. De documentaire wordt 'I am Cait' genoemd. In de serie zien we de zoektocht van Caitlyn naar een nieuw en 'normaal' leven. In april 2017 verschijnt haar boek 'The Secrets of My Life'. In dit boek doet zij een aantal uitspraken over ex-vrouw Kris Jenner en andere Kardashians die bij de familie niet in goede aarde vallen. Dit zorgt voor een getroebleerde relatie tussen haar en de familie, zoals te zien was in 'Keeping Up With The Kardashians'. Met dochters Kylie en Kendall heeft Caitlyn naar verluidt nog wel goed contact. Sinds 2017 is Caitlyn erg hecht met de 45 jaar jongere transgender Sophia Hutchins. De twee wonen anno 2020 samen, maar ontkennen een relatie te hebben en noemen elkaar partners.

Caitlyn in de media

In oktober 2015 behoort Caitlyn Jenner tot één van de 25 vrouwen die het tijdschrift Glamour uitroept tot 'Women of the Year 2015'. De benoeming roept verschillende reacties op. Zo besluit de echtgenoot van de Moira Smith, die de prijs postuum kreeg uitgereikt nadat zij overleed terwijl zij als politieagente eerste hulp verleende tijdens de aanslagen van 11 september 2001, de prijs in te leveren. Niet omdat Jenner transgender is, maar omdat Jenner in een interview eens zei dat het moeilijkste aan een vrouw zijn is, het iedere dag weer uit te moeten kiezen wat je aantrekt. James Smith kon daardoor de prijs niet meer serieus nemen. Desondanks kwamen er ook positieve reacties op de prijs voor Jenner, zo wordt gesteld dat zij een grote bijdrage levert aan de openheid over transseksualiteit.

In april 2016 mengt Caitlyn Jenner zich in een politieke kwestie. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2016 in de Verenigde Staten doet één van de republikeinse kandidaten Ted Cruz de uitspraak dat transgenders geen ander toilet mogen gebruiken dan het toilet wat bestemd is voor het geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit zou inhouden dat Caitlyn Jenner alleen gebruik zou mogen maken van het mannentoilet. Volgens Cruz brengt het gebruik van het toilet waar transgenders zich eigenlijk bij voelen horen, gevaren voor anderen met zich mee. Als reactie hierop zegt zijn concurrent Donald Trump dat transgenders zelf mogen weten welk toilet zij willen bezoeken, ook Caitlyn Jenner. Naar aanleiding van deze uitspraak gaat Caitlyn naar het vrouwentoilet in de Trump Tower in New York en maakt hier een video van waarin ze Donald Trump bedankt. Jenner sprak al vaker haar steun uit voor Trump. In 2018, als Donald Trump twee jaar president is, komt zij hierop terug. Jenner zegt dat zij niet had moeten geloven dat Trump de LGBTQ-gemeenschap zou steunen. In tegenstelling tot steunen, lijkt de regering van Trump de gemeenschap zelfs aan te vallen.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kardashians, we kennen ze allemaal! Maar wie is wie?De Kardashians, we kennen ze allemaal! Maar wie is wie?De Kardashians, we kennen ze allemaal. Een grote (gemengde) familie, die vooral bekend is van de reality show 'Keeping u…
Reality-ster en model Kendall JennerKendall Jenner staat bekend om haar rol in de Amerikaanse realityserie Keeping up with the Kardashians. Ook heeft zij be…
Kylie Jenner: reality-ster en invloedrijk op social mediaKylie Jenner: reality-ster en invloedrijk op social mediaKylie Jenner werd in 1997 geboren uit het huwelijk van Kris en Bruce Jenner. Vanaf 2007 is zij samen met haar familie te…
Wat is een transgender?Wat is een transgender?In de moderne maatschappij is er een grotere mate van vrijheid wat betreft het uiten van je mening en het aanmeten van e…

Het dubbelleven van William BrodieHet dubbelleven van William BrodieWilliam Brodie was een diaken, een wethouder, een meubelmaker en een reparateur van sloten en beveiligingsmechanismes. D…
Wetenschappelijke duizendpoot al-KindiWetenschappelijke duizendpoot al-KindiAl-Kindi gaf Europa de Griekse filosofie. Via hem leerden wij het werk van Aristoteles kennen. Vooral het intellectuele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: US Mission To The UN, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Caitlyn_Jenner, bezocht op 11-03-2019
  • Vanity Fair, http://www.vanityfair.com/hollywood/2015/06/caitlyn-jenner-bruce-cover-annie-leibovitz, bezocht op 02-06-2015
  • http://www.politico.com/blogs/2016-gop-primary-live-updates-and-results/2016/04/caitlyn-jenner-trump-bathroom-222578, bezocht op 28-04-2016
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 15-09-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.