Jackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First Lady
Jackie Kennedy, voluit Jacqueline Kennedy Onassis, is waarschijnlijk de bekendste First Lady van Amerika. Vanaf 1961 tot aan de dood van haar man president John F. Kennedy in 1963 was zij presidentsvrouw. Zij zat naast haar man in de auto toen hij werd doodgeschoten, het waren beelden die de hele wereld overgingen. Jackie Kennedy is uitgegroeid tot een icoon en niet alleen vanwege haar bekendheid als First Lady. Zij was namelijk altijd charmant, verstandig en goed gekleed. Welk verhaal schuilt er achter deze wereldberoemde vrouw?
Inhoud
Het leven voor haar huwelijk met president Kennedy
Jacqueline Lee Bouvier, haar meisjesnaam, wordt geboren op 28 juli 1929 in South Hampton, New York. Jackie had nog een vier jaar jongere zus genaamd Caroline. In 1940 scheidden haar ouders en haar moeder hertrouwde, waardoor ze er enkele stiefzussen en stiefbroers bij krijgt. Van jongs af aan schreef Jackie al essays en gedichten die soms gepubliceerd werden in lokale krantjes.
In 1951 houdt het tijdschrift VOGUE de
Prix de Paris wedstrijd. De hoofdprijs van deze wedstrijd is een halfjaar in New York en het andere halfjaar in Parijs spenderen als junior editor voor het tijdschrift. Er werden strenge eisen gesteld aan deelname aan de wedstrijd. De opdracht was een origineel thema bedenken voor een uitgave van het tijdschrift inclusief bijbehorende artikelen, illustraties en ontwerp. Jackie schrijft zich in voor de wedstrijd en zij wordt verkozen tot winnares uit totaal 1280 inschrijvingen. Haar moeder wilt echter niet dat zij Amerika verlaat en mede hierom moet zij haar prijs afwijzen. Na haar studie Franse literatuur gaat ze aan het werk als journalist voor de
Washington Times-Herald en is nog een tijdje verloofd met John Husted Jr. een jonge effectenhandelaar. In 1952 ontmoet ze John F. Kennedy en vanaf deze ontmoeting verandert haar leven drastisch.
Huwelijk met John F. Kennedy
In 1952 ontmoet Jackie John F. Kennedy, hij is dan nog een vertegenwoordiger in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Kennedy is dus weliswaar politiek actief, maar nog geen president. In november 1952 wordt hij verkozen tot senator en vanaf dan wordt hun relatie al snel serieuzer. In juni 1953 verloven zij zich en in september 1953 wordt het huwelijk al voltrokken. Hun huwelijk wordt gezien als een groot sociaal evenement en trekt dan ook veel bezoekers. In totaal bezochten 1200 mensen het huwelijk en een leven in de schijnwerpers is geboren.
Achter de schermen krijgt het paar echter te maken met persoonlijke tegenslagen. John Kennedy kampt in 1954 met ernstige gezondheidsproblemen door de ziekte van Addison en in 1955 krijgt Jackie een miskraam. Zij raakt al snel weer zwanger, maar in augustus 1956 bevalt zij van een doodgeboren dochter die de naam Arabella krijgt. In 1957 is ze weer zwanger en bevalt op 27 november 1957 van een gezonde dochter met de naam
Caroline. In 1960 bevalt zij van een tweede kind genaamd John Fitzgerald Jr. Haar derde kind krijgt zij in 1963, wederom een zoon. Deze zoon krijgt de naam Patrick maar het kindje overlijdt twee dagen na zijn geboorte. De dood van Patrick leidt ertoe dat Jackie Kennedy in een depressie raakt.
First Lady
In 1960 stelt John F. Kennedy zich kandidaat voor het presidentschap van Amerika. Hij start een campagne en ook Jackie neemt hier actief aan deel. De Kennedy’s zijn populair, in november 1960 wint democraat John de presidentsverkiezingen. In januari 1961 wordt hij officieel beëdigd en hiermee wordt Jackie met haar 31 jaar één van de jongste First Ladies ooit. Als First Lady organiseert Jackie veel sociale evenementen rondom het Witte Huis. Zo nodigt ze muzikanten, schrijvers en wetenschappers uit in combinatie met andere politici en diplomaten. Mede doordat zij goed weet hoe zij mensen het naar hun zin kan maken groeit haar populariteit. Daarnaast was de restauratie en herinrichting van het Witte Huis haar eerste grote project als First Lady. Jackie brengt veel bezoeken aan het buitenland zowel met als zonder haar man president John F. Kennedy. Tijdens reizen naar het buitenland maakt zij vaak indruk doordat ze meerdere talen vloeiend sprak, waaronder Frans. Ook dit draagt bij aan haar populariteit.
Daarnaast groeit Jackie Kennedy tijdens haar periode als First Lady uit tot een stijlicoon. Ze had een zichtbaar eigen stijl met haar mantelpakjes met bijpassende hoedjes, sjaals en grote zonnebrillen. Kleding was niet alleen functioneel, maar mode was ook leuk. De voorkeur van Jackie ging uit naar Franse couture, maar zij was zich ervan bewust dat er in haar rol als First Lady van haar verwacht werd voornamelijk kledij van Amerikaanse modeontwerpers te dragen. De stijl van Jackie was simpel maar chique. Ze droeg vaak effen kleuren en juwelen die weinig opvielen. Tot aan haar dood blijft haar stijl evolueren en tot op de dag van vandaag wordt Jackie gezien als één van de grootste stijliconen uit de twintigste eeuw.
Dood John F. Kennedy
Op 22 november 1963 komt haar carrière als First Lady, een titel waar zij overigens niet graag mee aangesproken werd, tot een dramatisch einde. Het paar vertrekt richting Texas voor een politiek gerelateerde reis. Hier maken ze een tocht door de stad Dallas in een open limousine waarbij ze begeleid worden door een motorbrigade. Om half één ‘s middags worden er schoten gelost waarbij president Kennedy dodelijk geraakt wordt. John F. Kennedy is vermoord. Beelden van de moord die door een toeschouwer werden gemaakt gingen de hele wereld over. Lee Harvey Oswald werd opgepakt voor de moord, maar tot op de dag van vandaag zijn vele zaken rondom de dood van John F. Kennedy nog in nevelen gehuld. Op 26 oktober 2017 worden in de Verenigde Staten 2.891 documenten vrijgegeven die informatie over de moord bevatten. Informatie over betrokken personen die nog in leven zijn wordt niet vrijgegeven. Dit houdt in dat er nog steeds een deel van de documenten geheim wordt gehouden, gezien het feit er in totaal zo'n 3.000 dossiers beschikbaar zijn. President Donald Trump wil echter een einde maken aan de complottheorieën rondom de moord en pleit ervoor dat de overige dossiers ook openbaar gemaakt worden. Trump moet echter inbinden en het laatste deel dossiers blijft achter slot en grendel.
Het leven na de moord
Na de moord op haar man oogst Jackie veel bewondering met haar gedrag ten opzichte van de dood van haar grote liefde. Ze gaf een stabiele en moedige indruk. Ze gaat een jaar in de rouw, trad vrijwel niet in het openbaar en verkocht onder andere het huis in Virginia waar ze met John zou gaan wonen als ze gepensioneerd zouden zijn. In 1968 wordt haar zwager Robert Kennedy vermoord. Hij wordt evenals zijn broer doodgeschoten. Robert is niet op slag dood, maar komt niet meer bij bewustzijn. Jackie staat zijn vrouw
Ethel en overige familieleden bij in het ziekenhuis totdat Robert 26 uur na de beschieting aan zijn verwondingen overlijdt. Na de moord op Robert Kennedy besluit Jackie Amerika te verlaten. Ze was bang dat haar kinderen ook doelwit zouden worden. In oktober trouwt ze met de zeer vermogende Griekse zakenman Aristoteles Onassis en gaat in Griekenland wonen op het eiland Skorpios. Het huwelijk met Onassis was echter geen gelukkig huwelijk. Aristoteles Onassis had dan ook net de scheiding aangevraagd toen hij overleed in september 1975. Als gevolg hiervan kon de scheiding niet worden doorgezet. Na lang juridisch getouwtrek ontvangt Jackie 26 miljoen euro van zijn vermogen.
Haar laatste jaren
Met de dood van Onassis is Jackie voor de tweede keer weduwe geworden en ze besluit terug te keren naar de Verenigde Staten. Haar kinderen zijn inmiddels ouder en ze gaat op zoek naar werk waar ze voldoening in vindt. Gezien haar studie Franse literatuur heeft hier altijd haar interesse gelegen. Ze wordt dan ook uitgever bij de uitgeverij 'Doubleday'. Ze werkt hier mee aan de productie van talloze boeken. Tot aan haar dood is zij werkzaam geweest bij deze uitgeverij. Ook ontmoet ze een nieuwe man met wie zij haar leven deelt. Vanaf de jaren 80 tot aan haar dood is zij samen met de Belgische Amerikaan Maurice Tempelsman. Naast haar overige activiteiten blijft ze de democraten steunen in de politiek. Zo steunt ze in de jaren negentig de campagne van Bill Clinton en geeft ze zijn vrouw Hillary advies in hoe zij zich het beste zou kunnen gedragen. Het advies luidde dat volgens Jackie Hillary het beste zichzelf kon blijven.
In november 1993 valt de voormalig First Lady van haar paard en wordt zij naar het ziekenhuis gebracht om onderzocht te worden. Daar wordt er in haar lies een gezwollen lymfeklier ontdekt, maar men diagnosticeert het als een ontsteking. Haar gezondheid blijft echter achteruit gaan en er komen steeds meer symptomen bij. In 1994 blijkt de gezwollen lymfeklier helaas niet slechts een ontsteking te zijn, maar wordt er lymfeklierkanker bij Jackie Kennedy Onassis geconstateerd. De kanker is erg agressief en op 19 mei 1994 sterft ze in haar slaap. Ze wordt begraven naast haar eerste man en grote liefde, president John F. Kennedy. In 2017 werd er een film uitgebracht over Jackie Kennedy, genaamd 'Jackie'. Hierin speelde actrice Natalie Portman de rol van Jackie Kennedy en acteur Caspar Phillipson kroop in de rol van John F. Kennedy. In datzelfde jaar verscheen het personage Jackie Kennedy in een aflevering van het tweede seizoen van de Netflix-serie 'The Crown'. Hierin werd zij geportretteerd door actrice Jodi Balfour.