Angelina Jolie: een biografie

Angelina Jolie: een biografie Angelina Jolie is een Amerikaanse actrice. Ze is internationaal doorgebroken met de Lara Croft-films. Er zijn ook nog andere redenen waarom ze bekendheid geniet. Dat zijn haar inzet voor goede doelen, haar zes kinderen, waarvan er drie geadopteerd zijn en haar relatie met acteur Brad Pitt. Sinds 2011 is ze ook nog actief als regisseur, met wisselend succes. Anno 2016 heeft ze zich ingezet voor en gedoneerd aan negentien goede doelen, waaronder haar eigen Jolie-Pitt foundation.

Jeugd

Angelina Jolie Voight wordt geboren op 2 juni 1975 in Los Angeles als tweede kind van de acteurs Jon Voight en Marcheline Bertrand. Ze heeft nog een twee jaar oudere broer, de regisseur James Haven. Zes maanden na haar geboorte gaan haar ouders uit elkaar. Jolie zal haar vader hierna slechts zelden zien. Ze raken zo van elkaar vervreemd dat ze officieel haar naam laat veranderen en de achternaam Voight laat schrappen.

Jolie verhuist kort na de scheiding met haar moeder en broer naar de staat New York. Wanneer Jolie elf jaar oud is, verhuist het gezin terug naar Los Angeles en Jolie schrijft zich in bij het Lee Strasberg Theatre Institute (tegenwoordig heet deze school The Lee Strasberg Theatre & Film Institute).

Ze wordt op school erg gepest met haar uiterlijk. Ze had toen een bril en een beugel, droeg tweedehands kleding en was erg mager. Ze raakte depressief en begon zelfdestructief gedrag te vertonen, onder ander door zichzelf te snijden. Ook in haar kledingstijl laat ze zien een outsider te zijn. Ze kleedt zich als punker.

Op de leeftijd van veertien jaar krijgt ze haar eerste vriend. Ze trekt bij hem in en stopt met de acteerschool. In plaats daarvan wil ze begrafenisondernemer worden en volgt ze een cursus balsemen. De relatie eindigt wanneer Jolie zestien jaar is. Ze huurt dan een appartement in de buurt van haar moeder en gaat verder met haar acteeropleiding. Ze speelt ook wat rolletjes in muziekvideo’s die haar broer maakt zoals in de clip ‘Stand by My Woman’ van Lenny Kravitz. Verder probeert ze werk te krijgen als model, maar vanwege de littekens op haar armen en haar geverfde haren is het moeilijk om werk te krijgen.

Jolie is dan nog steeds emotioneel instabiel. Ze heeft depressieve buien, last van slapeloosheid en een eetstoornis. Wanneer ze negentien is begint ze te experimenteren met drugs. Ze blijft depressief en op haar 22ste probeert ze een huurmoordenaar te huren, die haar moet doden. Wanneer Jolie 24 is krijgt ze een ernstige zenuwinzinking. Ze is er zo erg aan toe dat ze drie dagen wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling van het UCLA medische centrum.

Eerste huwelijk Jolie

In 1995 leert Jolie op de set van de film ‘Hackers’ haar eerste man kennen, de Britse acteur Jonny Lee Miller. Het is haar eerste vriend sinds haar jeugdrelatie. Ze trouwen op 28 maart 1996. Tijdens de huwelijksceremonie draagt Jolie een zwarte rubberen broek met hierop een wit T-shirt waarop ze de naam van haar echtgenoot in haar eigen bloed heeft geschreven. Het huwelijk wordt geen succes en op 3 februari 1999 wordt de scheiding uitgesproken. Ze zijn tijdens dit huwelijk maar een paar maanden samen geweest.

In 1996 leert Jolie op de set van de film ‘Foxfire’ Jenny Shimizu kennen. Jolie wordt verliefd op haar en realiseert zich hierdoor dat ze biseksueel is. Ze krijgen een relatie.

In 1998 wint Jolie een Golden Globe Award voor haar acteerprestatie in de film ‘George Wallace’. Dit zorgt voor een doorbraak in haar carrière. Later ontvangt ze ook nog een nominatie voor een Emmy Award voor haar prestaties in deze film. Hierna volgt in 1999 een tweede Golden Globe Award, een Screen Actors Guild Award en een nominatie voor een Emmy Award voor haar prestaties in de film ‘Gia’.

Tweede huwelijk Jolie

Op de set van ‘Pushing Tin’ in 1999 krijgt Jolie een relatie met de zeventien jaar oudere Billy Bob Thornton. Ze trouwen op 5 mei 2000. Er gaan bizarre geruchten in het rond over dit echtpaar. Zo zou Billy Jolie’s ondergoed dragen en zouden ze beiden een flesje om hun hals dragen met hierin het bloed van de ander.

In 2000 wint Jolie een Oscar voor haar rol in de film ‘Girl, Interrupted’. Het jaar daarop in 2001 breekt Jolie internationaal door met haar rol van Lara Croft in de film ‘Lara Croft: Tomb Raider’. Deze film werd opgenomen in een door oorlog verscheurd Cambodja. Reden voor Jolie om zich terug in Amerika in verbinding te stellen met het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen. In de eerste Lara Croft-film speelt ook haar vader een kleine rol. Dit zorgt voor een kortstondige opleving van hun relatie.

Jolie gaat enige tijd na de opnames terug naar Cambodja om hier de vluchtelingenkampen te bezoeken. Dit is het begin van haar humanitaire werk. In 2002 adopteert Jolie een Cambodjaanse zoon “Maddox” en drie maanden later gaan Jolie en Billy uit elkaar.

In 2003 koopt Jolie een huis in Cambodja, samen met het aangrenzende Samlout Park. Ze verandert het park in een wildreservaat om op die manier de bedreigde diersoorten daar in stand te kunnen houden. Ze vernoemt dit project naar haar zoon; het Maddox Jolie Project. Als dank hiervoor ontvangt ze van de koning van Cambodja in 2005 het staatsburgerschap. Later zou Jolie verklaren dat het adopteren van een kind goed was voor haar mentale gezondheid. Omdat ze door het adopteren van Maddox verantwoordelijk voor hem werd, kon ze haar zelfvernietigend gedrag achter zich laten. In 2004 spreekt Jolie voor het eerst een animatiefilm in. Het gaat om de film Shark Tale.

Derde huwelijk Jolie

In 2005 krijgt ze op de set van Mr. and Mrs. Smith een relatie met de getrouwde Brad Pitt. Deze relatie wordt door allebei ontkend omdat Brad Pitt dan nog getrouwd is met actrice Jennifer Aniston. In 2005 adopteert Jolie haar tweede kind: dochter Zahara uit Ethiopië. In januari 2006 blijkt dat Jolie zwanger is en ze verklaart dan dat Brad Pitt de vader is. Op 27 mei 2006 wordt haar eerste biologische dochter Shiloh geboren. Jolie en Pitt zijn samen met de kinderen voor de bevalling uitgeweken naar Namibië in een poging om het mediacircus dat hun overal volgt te vermijden. In 2007 adopteert Jolie de dan drie jaar oude Pax uit Vietnam. Ook overlijdt in datzelfde jaar de moeder van Jolie aan eierstokkanker. Ze werd slechts 56 jaar. Jolie was erg dol op haar moeder, waardoor dit een groot persoonlijk verlies voor haar was. In 2008 wordt de tweeling Knox en Vivienne geboren in Frankrijk. Jolie heeft hier een wijnboerderij gekocht (Château Miraval), enige kilometers buiten Aix-en-Provence.

Jolie en Brad wonen lange tijd samen totdat ze op 23 augustus 2014 trouwen in Frankrijk. In 2015 komt de film ‘By the Sea’ uit. Deze film wordt geregisseerd door Jolie en het echtpaar in dit relatiedrama wordt gespeeld door Jolie en Pitt. Het is de tweede keer dat ze samen in een film spelen. Het huwelijk heeft diverse ups en downs, begin 2016 zou Brad een verhouding hebben gehad met de nanny van één van de kinderen. In september 2016 wordt bekend dat het echtpaar toch uit elkaar gaat. Niet alleen vanwege het vreemdgaan van Brad Pitt, maar ook omdat het stel hooglopende ruzies zou hebben over de opvoeding van hun zes kinderen.

Humanitair werk

In 2011 maakt Jolie haar debuut als regisseur met de film ‘In the Land of Blood and Honey’. Een film over de oorlog in Bosnië. Ze heeft zich vanaf het moment dat ze in Cambodja is geweest voortdurend ingezet voor humanitaire acties en staat sindsdien een derde van haar salaris af aan goede doelen en dan vooral het vluchtelingenwerk. De bescherming en opvoeding van de kwetsbare kinderen van immigranten heeft haar bijzondere aandacht. In januari 2011 richt ze de Jolie Juridische hulpdienst op. Dit is een netwerk van advocaten dat zich inzit voor mensenrechten in ontwikkelingslanden. Ook is ze sinds 2001 ambassadrice van het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Sinds 2016 is ze professor aan de London School of Economics. Hier geeft ze een mastercursus op het gebied van vrouwenrechten, vrede en veiligheid.

Kanker

In 2013 blijkt dat Jolie drager is van het BRCA1-gen. Dit betekent dat ze een grote kans loopt om borstkanker en eierstokkanker te krijgen, net zoals haar moeder en oma voor haar. In 2013 laat ze daarom preventief haar borsten afzetten (en weer reconstrueren) en in 2014 worden preventief haar eierstokken verwijderd, waarna ze in de menopauze terechtkomt.

Tatoeages Angelina Jolie

Angelina Jolie heeft over haar hele lichaam tatoeages:
 • Tussen haar schouderbladen staat in gotische letters 'know your rights' (ken je rechten).
 • Op haar linker schouderblad staat een boeddhistische bezwering, geschreven in Khmer. Ze heeft deze laten aanbrengen om haar zoon Maddox (afkomstig uit Cambodja) tegen pech te beschermen. De vertaling van de tekst: 'Beschermt je tegen rechtszaken en beschermt en reinigt je leefomgeving. Zorgt voor een goede horoscoop, positieve constellatie en geeft bescherming tegen een slecht Karma. Beschermt je tegen zwarte magie en vervloekingen in vele vormen. Brengt je geluk, succes en voorspoed in je maatschappelijk leven. Maakt je aantrekkelijk en versterkt extra sterk je geluk en voorspoed en geeft extra kracht.'
 • Aan de binnenkant van haar rechterarm staat een Arabisch woord, wat 'bepaling' betekent.
 • Op haar linker onderarm staat IIIX (13), later heeft ze hieraan V MCMXL toegevoegd, dit is een eerbetoon aan Winston Churchill.
 • Op de binnenkant van haar linker onderarm staat ‘A prayer for the wild at heart kept in cages’.
 • Op haar linkerheup staat een zwart kruis met de zin ‘Quod me nutrit me destruit’. Dit betekent ‘Wat mij voedt, vernietigt me’.
 • Op haar rechterpols staat een rune van de letter H.
 • Op haar rug staan sinds 2016 drie Sak Yant tatoeages. De tatoeages weerspiegelen haar spiritualiteit. Ook Brad Pitt heeft op dat moment een tatoeage laten zetten. Hiervoor is dezelfde inkt gebruikt om hun verbondenheid als man en vrouw weer te geven.
 • Op haar linkerarm staat: N11 33 ’00 “E104 51’ 00 (Coördinaten geboorteplaats Maddox in Cambodja) N09 02 ’00 “E038 45’ 00 (Coördinaten geboorteplaats Zahara in Ethiopië) S22 40 ’26 “E014 31’ 40 (Coördinaten geboorteplaats Shiloh in Namibië) N10 46 ’00 “E106 41’ 40 (Coördinaten geboorteplaats Pax in Vietnam) N43 41 ’21 “E07 14’ 28 (Coördinaten geboorteplaats Knox in Frankrijk) N43 41 ’21 “E07 14’ 28 (Coördinaten geboorteplaats Vivienne in Frankrijk), N35 19'44 "W 96 ° 565'26" W (Coördinaten geboorteplaats Brad Pitt In Shawnee, Oklahoma).
 • Op haar onderrug heeft ze een Bengaalse tijger. Deze heeft ze laten zetten om te vieren dat ze Cambodjaans staatsburger werd.
 • Op de palm van haar hand heeft ze een M als herinnering aan haar moeder Marcheline Bertrand.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maleficent 2: Mistress of EvilMaleficent 2: Mistress of EvilAngelina Jolie keert terug als boze fee in de vervolg Disneyfilm Maleficent 2: Mistress of Evil. Wanneer Aurora met prin…
Recensie 'Unbroken'recensieRecensie 'Unbroken'Louis Zamperini overleed op 2 juli 2014, maar niet voordat hij de film over zijn eigen levensverhaal had gezien. 'Unbrok…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…

Helden uit WO II: Maarschalk Bernard MontgomeryHelden uit WO II: Maarschalk Bernard MontgomeryMaarschalk Bernard Montgomery is vooral bekend van zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootste ondernemi…
Heinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetHeinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetIn 1938 was Heinrich Harrer een van de vier mannen die de North Face van Eiger in de Zwitserse Alpen succesvol wist te b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foreign And Commonwealth Office, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie
 • http://stealherstyle.net/angelina-jolie/?post_type=tattoos
 • http://www.independent.co.uk/news/people/angelina-jolie-appointed-as-professor-at-the-london-school-of-economics-a7043911.html
 • https://www.ajannookanpai-eng.com/angelina-jolie-brad-pitt-tattoos
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.