Helden uit WO II: Maarschalk Bernard Montgomery

Helden uit WO II: Maarschalk Bernard Montgomery Maarschalk Bernard Montgomery is vooral bekend van zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootste ondernemingen waren de landing in Normandië en de gevechten in Afrika. Ook tijdens de slag om de Ardennen had Montgomery een grote rol in de overwinning op de Duisters. Maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog was Montgomery aanwezig.

Inhoudsopgave


Over Montgomery

Op 17 november 1887 werd, in het Engelse Kennington, Bernard Law Montgomery geboren. In totaal bestond het gezin uit negen kinderen en hun vader was een Ierse dominee. In 1889 verhuisde de familie naar het Australische Tasmanië. Zijn vader werd daar bisschop. Maar in 1901 verhuisde de familie weer terug naar Engeland. Weer terug in Engeland ging Montgomery naar de koninklijke militaire academie in Sandhurst waarna hij toetrad tot het eerste bataljon van de Royal Warwickshire Fusiliers. Al snel kreeg Montgomery de bijnaam Monty.

Eerste Wereldoorlog

In augustus 1914 werd Montgomery met zijn bataljon naar Frankrijk gestuurd om mee te vechten tegen de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Frankrijk aangekomen werd hij naar het Belgische Henegouwen gestuurd. Tijdens de slag bij Bergen raakt Montgomery gewond door een Duitse sluipschutter. Ook raakte hij zijn halve bataljon tijdens deze slag kwijt. Niemand had verwacht dat Montgomery deze slag zou overleven. Bij terugkeer in Engeland werd Montgomery onderscheiden met een medaille voor Distinguished Service Order (DSO). Deze onderscheiding staat voor Orde van Voorname Dienst voor het Verenigd Koninkrijk.

In 1916 keerde Montgomery terug naar het front en wel bij de Somme waar hij stafofficier was tijdens de slag aan de Somme, de slag om Arras en de slag om Passendale. De slag om Passendale was in 1917. Hij kwam hier te werken onder generaal Herbert Plumer en was vooral verantwoordelijk voor het trainen van het negende korps. Hij trainde de soldaten om hun taken zo goed en snel mogelijk te behalen zonder te veel slachtoffers te maken.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was Montgomery opgeklommen tot Generale Stafofficier.

Bron: Frank Capra (film), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Frank Capra (film), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tweede Wereldoorlog

Tot aan de Tweede Wereldoorlog had Montgomery al van alles meegemaakt en was hij opgeklommen tot generaal-majoor. Hij heeft in die tussentijd in Egypte, Palestina en Brits-Indië gezeten. Pas in juli 1939 kwam Montgomery terug in Engeland. Zijn tijd in Engeland was echter van korte duur. Nadat de Duitsers in september Polen binnenvielen en Engeland de oorlog verklaarde aan Duitsland, vertrok Montgomery als aanvoerder naar Frankrijk waar hij de leiding had over de derde divisie van het Britse Expeditieleger. Zijn eerste strijd in de Tweede Wereldoorlog was op 14 mei 1940 bij de Slag om Leuven in België. De dag ervoor was hij aangekomen in de stad Leuven. Op de 14e vielen de Duitsers onder leiding van generaal Rommel de stad Leuven binnen en op dat moment trok Montgomery met zijn leger, zoals afgesproken, weg uit de stad. Het enige wat hem toen nog te doen stond was het leger terug brengen naar de Franse kust bij Duinkerken om daarna weer geëvacueerd te worden naar Engeland. Deze evacuatie ging schuil achter de naam Operatie Dynamo. Van 27 mei 1940 tot en met 4 juni 1940 werden er in totaal 338.226 troepen geëvacueerd naar Engeland.

Afrika

In 1942 mocht Montgomery weer aan de bak. Maar deze keer in het noorden van Afrika en weer mocht hij het opnemen tegen de Duitse generaal Rommel. Hij moest van een lusteloze strijdmacht die constant verliezen had gemaakt weer een goed draaiende troep maken. Het vooruitzicht was goed. De Amerikanen zouden tijdens Operatie Toorts Marokko en Algerije van de Duitsers bevrijden en rond diezelfde tijd zouden de Engelse troepen ook Amerikaanse goederen krijgen om verder te kunnen vechten tegen de Duitsers.

Slag om Alam el Halfa
31 augustus 1942, de slag om Alam el Halfa ging van start. Generaal Rommel probeerde het leger van Montgomery te omsingelen om hem zo te verslaan. Maar wat Rommel niet wist, was dat Montgomery op de hoogte was van deze plannen. Montgomery liet daardoor expres in het zuiden een gat ontstaan in zijn linies. Zo'n tweeëndertig kilometer achter zijn eigen linies zette Montgomery zijn verdedigingslinie uit. Hij groef zijn tanks in, in het zand om ze als antitankwapens te kunnen gebruiken tegen het leger van Rommel. Door deze set konden de Engelsen hun positie bewaren en vielen er weinig slachtoffers aan Engelse zijde. Rommel had al snel door dat hij dit niet zou kunnen winnen en besloot om zijn aanval af te blazen. Montgomery ging daarna ook niet achter Rommel aan. Hij besloot zijn troepen te sparen voor de volgende slag.

Tweede slag om El Alamain
Op 23 oktober 1942 begon de tweede slag om El Alamain. Generaal Rommel had de slag om Alam el Halfa verloren en had zich bij El Alamain ingegraven en lag te wachten op Montgomery. Het kostte Montgomery veel troepen maar het was de eerste Geallieerde aanval die slaagde. In totaal heeft deze tweede slag om El Alamain twaalf dagen geduurd. Maar het was wel het einde van de Duitse bezetting in Afrika. Montgomery won en werd gepromoveerd tot generaal en bevorderd tot ridder commandeur en 'Knight Grand Cross of the Order of the Bath'.

Bevrijding van Europa

In december 1943 moest Montgomery terug komen naar Engeland. Hij moest mee plannen aan de grootste invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat hier dan om Operation Overlord. Oftewel de landing in Normandië.

Operation Overlord
De landing was een feit. Alle stranden waren ingenomen. Maar het liep niet helemaal zoals Montgomery had gepland en vaak moest hij afwijken van de originele plannen. De Duitsers moesten in verschillende (kleinere) aanvallen worden verslagen. De Amerikanen waren dan ook alles behalve blij met Montgomery, maar Eisenhower dacht hier anders over. Pas nadat de Franse stad Caen bijna volledig was gebombardeerd kwam er eindelijk een doorbraak in Operation Overlord. Een groot deel van de Duitsers konden toen pas gevangen genomen worden en Montgomery werd hierdoor bevorderd tot maarschalk.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Operatie Market Garden
Operatie Market Garden had als doel om Nederland te bevrijden om daarna via Nederland het Duitse Rührgebied te bereiken en de Duitsers daar te verslaan. Ook dit was een plan van Montgomery, maar lang niet zo goed doordacht als de andere plannen die hij maakte. Het Nederlandse verzet was ook tegen de plannen van Montgomery om de bruggen in te gaan nemen bij Arnhem en Nijmegen. Maar Montgomery luisterde niet en zette zijn plannen door. Dit resulteerde in de nederlaag bij Arnhem waar het toch echt één brug te ver was. Er was veel meer Duitse tegenstand dan Montgomery had verwacht. In plaats van de oorlog in te korten werd door Operatie Market Garden de oorlog alleen maar langer. Dit is Montgomery zijn grootste nederlaag en tegenslag geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ardennenoffensief
Ook bij het Ardennenoffensief in 1944-1945 was Montgomery weer van de partij. In december 1944 kreeg Montgomery de leiding over twee Amerikaanse legereenheden. De Amerikanen waren het hier totaal niet mee eens maar konden niet anders en Montgomery herstelde de Amerikaanse legers zodat ze weer vochten als één en niet als individuele eenheden met individuele doelen. Maar nadat hij tegen de wil van Eisenhouwer pas op 3 januari 1945 zijn legers richting generaal Patton stuurde in plaats van op 1 januari waren de Amerikanen helemaal klaar met Montgomery. Door dit besluit konden ook vele Duitse soldaten alsnog ontsnappen aan de Amerikanen.

Einde van de oorlog
Na het Ardennenoffensief bleef Montogomery leider van een Amerikaanse legereenheid. Met deze eenheid vocht hij zich een weg naar de rivier de Rijn waarna hij in het Rührgebied een Duitse legereenheid kon omsingelen. In eerste instantie moest Montgomery door naar Berlijn, maar de angst voor de Russen was toch wel aanwezig. Dus in plaats van door te stomen naar Berlijn lieten ze die stad voor de Russen en trok Montgomery met zijn leger naar Hamburg en Rostock. Eisenhower wilde niet hebben dat Denemarken in handen van de Russen zou komen en Montgomery moest daar voor zorgen.

Op 4 mei 1945 capituleerden de Duisters in het westen. Op de Lüneburger heide accepteerde Montgomery deze capitulatie en drie dagen later capituleerde heel Duitsland en was de oorlog voorbij.

Na de oorlog

Na de capitulatie werd Montgomery opperbevelhebber over het Britse leger in Duitsland. Tijdens het proces van Nürnberg in 1946 weigerde hij alle gratieverzoeken van ter dood veroordeelde Nazileiders. Hierna werd hij benoemd tot chef van de imperial general staff (CIGS). Dit is de hoogste militaire positie die er is in het Britse leger. In 1948 werd hij de voorzitter van de permanente verdedigingsorganisatie van West-Europa en in 1951 werd hij voorzitter van de opgerichte NAVO. Op 24 maart 1976 overleed Montgomery in Alton Hempshire in Engeland en ligt begraven op de Holy Cross begraafplaats bij Alton.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingKlieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingDe klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klie…
President van Amerika, Dwight Eisenhower 1953-1961President Eisenhower was, sinds Grant, weer een president met een militaire achtergrond. In de 2e Wereldoorlog was hij n…
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…

Korte biografie van de Vlaamse schrijver Hugo ClausKorte biografie van de Vlaamse schrijver Hugo ClausHugo Claus is voornamelijk bekend als auteur van het in 1983 verschenen 'Het verdriet van België', een van de meeste ver…
Angelina Jolie: een biografieAngelina Jolie: een biografieAngelina Jolie is een Amerikaanse actrice. Ze is internationaal doorgebroken met de Lara Croft-films. Er zijn ook nog an…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Canadian Government Employee, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Montgomery
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Londen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Bergen_(1914)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Voorname_Dienst_(Verenigd_Koninkrijk)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Leuven_(1940)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Dynamo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Alam_el_Halfa
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_slag_om_El_Alamein
 • Afbeelding bron 1: Frank Capra (film), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.