De Ierse schrijfster Maeve Binchy (1940-2012)

De Ierse schrijfster Maeve Binchy (1940-2012) De schrijfster Maeve Binchy (Snell) was een bekende Ierse romanschrijfster. Ze beschreef in haar romans vooral het gewone leven in kleine Ierse plaatsjes en haar boeken kenmerken zich door haar humoristische beschrijvingen, verrassende wendingen en haar grote inlevingsvermogen. De romans spelen zich meestal af in de jaren vijftig en haar hoofdfiguren zijn altijd realistisch neergezette vrouwen. De Ieren noemen haar soms wel eens de Dickens (naar Charles Dickens) uit Dublin.

Biografie Maeve Binchy

Jeugd

Zij werd geboren in Dalkey, een plaatsje in Ierland. Haar vader werkte als advocaat en haar moeder was een voormalig verpleegster. Maeve was de oudste van vier kinderen en kwam uit een intellectuele familie. Ze had een gelukkige jeugd en beschreef zichzelf als een bazige, fantasierijke zus. Ze ging naar school bij de nonnen van het Holy Child Convent in Kilkenny. Ze heeft wel eens gezegd dat ze dankzij haar zeer gelukkige jeugd ongeschikt zou zijn als schrijfster.

De badplaats Dalkey ligt 10 mijl verwijderd van Dublin, de plaats waar het hele gezin de universiteit bezocht. Ook zij volgde een opleiding aan een universiteit in Dublin. Zij studeerde daar geschiedenis. Op de universiteit voelde ze zich erg eenzaam. Dit werd grotendeels veroorzaakt door haar uiterlijk. Ze was lang en mollig (over six feet tall and slightly overweight, zoals ze zelf zei) en had het idee dat iedereen naar haar keek.

Werk en huwelijk

Na haar opleiding werkte ze eerst een aantal jaren als lerares (Frans, Latijn en geschiedenis) en daarna als journaliste bij de Ierse Times. Haar baan als journaliste had ze te danken aan haar ouders. Tijdens haar reizen in het buitenland schreef ze lange, enthousiaste brieven naar haar ouders, die zo onder de indruk waren van haar verhalen dat ze deze naar de krant stuurden. Daar werden ze gepubliceerd. Dat was het begin van haar carrière als journaliste.

Ze trouwde (37 jaar oud) in 1977 met de zeven jaar oudere Gordon Snell, een kinderboekauteur. Gordon was jongensachtig knap en deelde haar gevoel voor humor, maar ze viel het meest op zijn openheid of zoals ze zelf zei: “His face lit up whenever he saw someone he liked, and it lit up for my especially”. Samen woonden ze vanaf 1980 in Dalkey, vlak bij haar broer en zussen, waarmee ze een goede band had. Het huwelijk met Gordon was een gelukkig huwelijk ondanks dat het tot hun beider verdriet kinderloos bleef.

Op 43-jarige leeftijd begon ze met het schrijven van romans, al bleef ze hiernaast actief als columnist voor The Irish Times. Haar column “Maeve's Week” was een combinatie van roddel, humor en advies. Het eerste boek dat ze schreef was Light a Penny Candle. Dit boek werd vijf keer afgewezen voordat het werd uitgegeven. Het voorschot dat ze kreeg voor dit boek kwam geen moment te vroeg, want Maeve en haar man had problemen met het betalen van de rekeningen en op dat moment was er een betalingsachterstand van twee maanden op de hypotheek. Na dit eerste boek volgden al snel meerdere boeken en uiteindelijk werd zij één van de rijkste vrouwen van Ierland.

Het succes steeg haar niet naar haar hoofd en ze vond het fijn om beginnende schrijvers op weg te helpen. Op haar website staan anno 2016 nog steeds filmpjes waarin ze tips geeft aan beginnende schrijvers.

Overlijden

De laatste jaren van haar leven leed ze aan een pijnlijke vorm van chronische artritis, deels veroorzaakt door haar overgewicht. Toen Ierlands bekendste schrijfster op 30 juli 2012 overleed na een kort ziekbed (72 jaar), zat haar man Gordon aan haar zijde. Haar laatste boek (in het Nederlands vertaald als ‘Hotel aan Zee’) werd na haar dood, eind 2012 uitgebracht.

Bibliografie Maeve Binchy

De boeken van Maeve Binchy werden vertaald in 42 talen. Wereldwijd verkocht ze meer dan 40 miljoen boeken. Voordat haar eerste boek werd gepubliceerd ontving ze vijf afwijzingen.

Haar romans zijn:

  • 1982 Light a Penny Candle, in Nederland uitgegeven onder de naam 'En vergeet niet te leven' en onder de naam 'Het leven is te mooi voor tranen'
  • 1984 The lilac bus, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Een zaterdag in september'
  • 1985 Echoes, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Echo's'
  • 1987 Firefly Summer, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Terug naar Mountfern'
  • 1988 Silver Wedding, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Zilveren bruiloft'
  • 1990 Circle of Friends, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Vrienden voor het leven'
  • 1992 The Copper Beech, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Onder de oude beuk'
  • 1994 The Glass Lake, in Nederland uitgegeven onder de naam 'De spiegel van het meer'
  • 1996 Evening Class, in Nederland uitgegeven onder de naam 'De avondschool'
  • 1998 Tara Road, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Het huis op Tara Road'
  • 2000 Scarlet Feather, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Het hart op de tong'
  • 2002 Quentins, in Nederland onder dezelfde naam uitgebracht.
  • 2004 Night of Rain and Stars, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Regen en sterren'
  • 2006 Star Sullivan, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Ster Sullivan'
  • 2006 Whitethorn Woods, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Wit bloeit de meidoorn'
  • 2008 Heart and Soul, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Hart en ziel'
  • 2010 Minding Frankie, in Nederland uitgegeven onder de naam 'En toen kwam Frankie'
  • 2012 A week in Winter, in het Nederlands uitgegeven onder de naam 'Hotel aan Zee'.

Novelles:

  • The Builders uit 2002
  • Star Sullivan uit 2006
  • Full House, uitgegeven in 2012, speciaal geschreven voor The World Book Day Quick Reads

Bundels met korte verhalen:

  • 1978 London transports, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Vluchtige ontmoetingen'
  • 1982 Dublin 4, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Verhalen uit Dublin'
  • 1996 This year it will be different, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Dit jaar zal het anders zijn'
  • 1998 The return journey, in Nederland uitgegeven onder de naam 'De terugreis'
  • 1999 Aches & pains, in Nederland uitgegeven onder de naam 'Pijntjes en kwalen'
  • 2014 Postuum werd Chestnut Street uitgebracht. Een bundel met 36 korte ongepubliceerde verhalen.

Prijzen en onderscheidingen

  • 1999 carrièreprijs van de Britisch Book Awards
  • 2000 People of the Year Award
  • 2001 WH Smith Book Award voor het boek Scarlet Feather
  • 2007 Irish PEN Award
  • 2010 carrièreprijs bij de Irish Book Awards
  • 2012 Irish Book Award voor het boek ‘A week in Winter’

Verfilmingen

Een aantal boeken van Maeve Binchy zijn anno 2016 verfilmd. In 1995 kwam de film Circle of Friends uit, gebaseerd op het gelijknamige boek. Het boek Tara Road werd verfilmd in 2005 met Olivia Williams en Andie MacDowell in de hoofdrol. In 2007 kwam de film How About You uit, gebaseerd op een gelijknamig kort verhaal.

Op verschillende andere verhalen zijn televisiefilms en miniseries gebaseerd:
  • Echoes – een vierdelige serie op Channel 4 (1988)
  • The Lilac Bus – een televisiefilm uit 1990
  • Maeve Binchy’s Anner House – uitgezonden in 2007 op RTÉ televisie en gebaseerd op een kort verhaal van Binchy.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ierse schrijfster Maeve Binchy en haar boekenDe Ierse schrijfster Maeve Binchy en haar boekenEen van de bekendste schrijfsters uit het Ierland van deze en vorige eeuw was Maeve Binchy. Haar eerste boek werd begin…
Winkelen, cultuur en uitgaan in trendy DublinDublin is een wereldstad in opkomst. Eeuwen van armoe gingen vooraf aan een enorme economische opleving die zo’n tien ja…
Ierse babynamenBen jij of je partner in blijde verwachting? Dan is een naam voor de toekomstige kleine zeker een van de dingen waar je…
De schrijfster Josephine TeyDe schrijfster Josephine TeyEr is weinig bekend over het persoonlijk leven van deze schotse schrijfster. Josephine Tey is een pseudoniem van Elizabe…

Biografie: Chrétien de Troyes, de schrijver van 'De Graal'Biografie: Chrétien de Troyes, de schrijver van 'De Graal'De Franse dichter Chrétien de Troyes wordt beschouwd als één van de belangrijkste schrijvers uit de middeleeuwen. Zijn b…
WO II: Stanislaw (Shlomo) SzmajznerWO II: Stanislaw (Shlomo) SzmajznerStanisaw Szmajzner, beter bekend als Shlomo, is één van de weinige overlevenden van concentratiekamp Sobibor in het door…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.