De schrijfster Josephine Tey

De schrijfster Josephine Tey Er is weinig bekend over het persoonlijk leven van deze schotse schrijfster. Josephine Tey is een pseudoniem van Elizabeth Mackintosh. Het is niet het enige pseudoniem waaronder zij boeken schreef. Ze heeft ook boeken geschreven onder de naam Gordon Daviot. Ondanks haar betrekkelijk kleine oeuvre is zij een bekend en geliefd misdaadschrijfster. Wie was deze schrijfster en welke boeken en toneelstukken zijn van haar bekend?

Het leven van de schrijfster

Elizabeth “Bessie” Mackintosh werd op 25 juli 1896 geboren in Inverness. Ze was de dochter van Colin Mackintosh en Josephine Horne en had twee jongere zussen (Jane en Mary). Ze ging naar school op de Inverness Royal Academy en hierna studeerde ze aan de Anstey Physical Training College, waar ze werd opgeleid tot PE lerares. Hierna was ze als gymlerares verbonden aan diverse scholen in Engeland en Schotland. Een incident waarbij Elisabeth gewond raakte, wat plaats vond op één van die scholen inspireerde haar tot de moordmethode in haar roman “Miss Pym disposes”.

Er is weinig bekend over haar persoonlijk leven maar er wordt beweerd dat ze zich vlak voor de Eerste Wereldoorlog verloofd had en dat deze man in de oorlog is omgekomen.

Haar moeder stierf in 1926 en hierna ging de ongehuwde Elisabeth weer thuis wonen om voor haar invalide vader te zorgen. Naast de zorg voor haar vader en het huishouden, begon Elisabeth met schrijven. Het pseudoniem Josephine Tey ontleende ze aan de voornaam van haar moeder en de achternaam van haar oma. Het is onbekend waar de naam Gordon Daviot vandaan komt. Waarschijnlijk is Daviot ontleend aan de locatie waar ze als kind samen met haar familie de vakanties doorbracht.

Elisabeth was een verlegen vrouw die een teruggetrokken leven leidde. Ze werd soms zelfs afgeschilderd als een kluizenaar en ze noemde zichzelf een “lone wolf”. Ze hield van vissen, theater, lekker eten, wijn en paardenraces. Ze had een hekel aan sociale gelegenheden, die ze zag als tijdverspilling. Verder was ze geïnteresseerd in psychologie en het analyseren van gezichten en handschriften. Ze gaf geen interviews en er zijn weinig foto’s van haar gemaakt.

Ze overleed op vijfenvijftigjarige leeftijd aan leverkanker. Dit gebeurde op 13 februari 1952 in Inverness. Hierbij overleefde ze haar invalide vader, die twee jaar eerder op 25 september 1950 overleed. Ze liet na haar dood haar gehele vermogen na aan "The National Trust for England".

Bibliografie

 • 1929 “The Man in The Queue” vertaalt als “De Geduldige Dode” onder pseudoniem Gordon Daviot
 • 1929 “Kif: An Unvarnished History” onder de naam Gordon Daviot
 • 1931 “The Expensive Halo: A Fable without Moral” onder pseudoniem Gordon Daviot
 • 1936 “ A Shilling for Candles” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1937 “Claverhouse” onder pseudoniem Gordon Daviot. Dit is een biografie over het leven van John Graham
 • 1946 “Miss Pym Disposes” vertaalt als “Juffrouw Pym Beschikt” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1948 “The Franchise Affair” vertaalt als “De Heksen van Milford” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1949 “ Brat Farrar” of de alternatieve titel “Come and Kill Me” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1950 “To Love and Be Wise” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1951 “The Daughter of Time” vertaalt als “Een koninkrijk voor een Moord” onder pseudoniem Josephine Tey
 • 1952 “The Singing Sands”
 • 1952 “The Privateer”

Verder schreef ze onder de naam Gordon Daviot nog een aantal toneelstukken:
 • 1932 Richard of Bordeaux
 • 1934 The Laughing Woman
 • 1934 Queen of Scots
 • 1939 The Stars Bow Down
 • 1946 Leith Sands
 • 1947 The Little Dry Thorn
 • 1948 Valerious

Daughter of Time

Het bekendste boek van Macintosh is waarschijnlijk het boek “The Daughter of Time”. Dit boek werd in 1990 uitgeroepen tot nummer 1 van de Top 100 detectiveromans aller tijden. Een lijst van de Britse Crime Writers Association. Het is een fictief verhaal over koning Richard III van Engeland. Een stukje geschiedenis verpakt in een detective roman, waarbij de controversiële Richard III verdedigd wordt. Er is geen fictief werk te vinden wat meer invloed heeft gehad op verder historisch onderzoek, dan deze roman. Het boek is in Engeland inmiddels 52 keer herdrukt.

Het oeuvre van Josephine Tey

Het werk van Josephine Tey wordt in Engeland nog steeds hoog gewaardeerd. Dit komt hoofdzakelijk door de kwaliteit van het werk. Ze weet in ieder boek de lezer opnieuw te verrassen. Vergeleken met de huidige misdaadboeken missen haar boeken aan vaart en hierdoor kunnen sommige passages wat saai zijn, maar dankzij de gebruikte humor blijven de boeken zeer leesbaar. Tijdens haar leven werd haar werk vaak in één adem genoemd met het werk van Agatha Christie en Dorothy L. Sayers.
© 2015 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieToewijding van Elizabeth Gilbert: boekrecensieIn het boek 'Toewijding' wordt duidelijk dat de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert allergisch is voor het huwelij…
Josephine BakerJosephine Baker ontvluchtte het racisme in de Verenigde Staten om vervolgens een ster van wereldformaat te worden in Par…
Het liefdesleven van NapoleonNapoleon is een grote man uit de geschiedenis. Hij was echter relatief klein van gestalte. De combinatie van zijn karakt…
Miss Maud Silver, tijdgenote van Miss MarpleMiss Maud Silver, tijdgenote van Miss MarpleMiss Silver is een gepensioneerd gouvernante die haar pensioen aanvult met haar werkzaamheden als detective. Al breiend…

Sue Townsend: Adriaan Mole bleef altijd fatsoenlijkSue Townsend: Adriaan Mole bleef altijd fatsoenlijkOp 10 april 2014 stierf een van de meest briljante auteurs uit de tweede helft van de vorige eeuw. Ze maakte naam in 198…
Christina Onassis, geld maakt niet gelukkigChristina Onassis, geld maakt niet gelukkigChristina Onassis erfde van haar vader ruim $ 800.000.000,- en liet na haar dood aan haar dochter ongeveer $2.700.000.00…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DariuszSankowski, Pixabay
 • http://www.theguardian.com/books/2011/jul/31/robert-mccrum-elizabeth-mackintosh-mystery
 • http://www.josephinetey.net/
 • http://www.foliosociety.com/author/josephine-tey

Reageer op het artikel "De schrijfster Josephine Tey"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!