Chelsea Clinton: het enige kind van Bill en Hillary

Chelsea Clinton: het enige kind van Bill en Hillary In 1980 wordt Chelsea Clinton geboren in Little Rock, Arkansas. Chelsea is het enige kind dat geboren wordt uit het huwelijk tussen Bill en Hillary Clinton. Als zij twaalf is wordt Bill Clinton president van Amerika. Evenals bij haar ouders ontbreekt het ook Chelsea niet aan ambitie. Ze gaat studeren, behaalt haar mastergraad en gaat aan het werk in het bedrijfsleven. Tijdens de presidentiële campagnes van haar moeder Hillary in 2008 en 2016 is zij van grote steun. Tevens bekleedt Chelsea Clinton een belangrijke rol bij The Clinton Foundation. In 2010 trouwde zij met Marc Mezvinsky en anno 2019 is ze moeder van drie kinderen.

Inhoud


Geboorte en jeugd

Chelsea Victoria Clinton ziet het levenslicht op 27 februari 1980 in Little Rock wat gelegen is in de Amerikaanse staat Arkansas. Haar naam is geïnspireerd op het nummer ‘Chelsea Morning’ van zangeres Joni Mitchell. Ze is het enige kind dat voortkomt uit het huwelijk tussen Bill Clinton en Hillary Rodham. Van jongs af aan staat het leven van Chelsea Clinton in het teken van de politieke ambities van haar ouders. Haar vader is op het moment van haar geboorte gouverneur van Arkansas en haar moeder was werkzaam als advocaat bij de Rose Law Firm.

Hoewel de Clintons een druk bestaan leidden stond Chelsea centraal in hun leven. Zo werd er iedere ochtend ontbeten, had ze op het kantoor van haar vader een eigen bureautje en onderbrak Hillary haar werkzaamheden om te kunnen helpen op school. Al op tweejarige leeftijd vergezelde Chelsea haar op verkiezingscampagne door Arkansas. De ambities die haar ouders bij zich droegen werden dan ook overgedragen op de kleine Chelsea. Ze leert op zeer jonge leeftijd lezen en schrijven en beoefent vanaf haar vierde ballet en begint op diezelfde leeftijd met het lezen van de krant. Haar intelligentie blijft niet onopgemerkt en op de basisschool slaat zij dan ook een klas over.

Bill Clinton wordt president

In 1992 wint William Jefferson ofwel Bill Clinton de Amerikaanse verkiezingen. Op 20 januari 1993 wordt hij geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Chelsea Clinton gaat op dat moment naar de middelbare school en bevindt zich middenin haar tienerjaren die zij door zou gaan brengen in het Witte Huis. Bill en Hillary Clinton streefden ernaar dat hun dochter zo min mogelijk aandacht van de media zou krijgen. De winst van Bill Clinton en daarmee zijn inauguratie als president maakt Hillary Clinton zijn first lady. Hillary wint hiervoor advies in bij voormalig first lady Jackie Kennedy en zij raadt haar aan om te zorgen dat de pers de verslaggeving rondom Chelsea beperkt. De meeste media respecteren dit besluit. De betrokken partijen zijn het erover eens dat Chelsea zich op een kwetsbare leeftijd bevindt waarbij bepaalde media-uitingen van invloed kunnen zijn op haar zelfbeeld.

Toch lukt het niet Chelsea volledig buiten schot te houden. De affaire van haar vader met Monica Lewinsky draagt hier ook niet aan bij. Hoewel Chelsea zelf door de meeste media hier niet bij betrokken wordt, wordt het privéleven van haar ouders minutieus onder de loep gelegd. Het magazine ‘People’ publiceert een artikel rondom de schandalen en daaropvolgende afzettingsprocedure van Bill Clinton met een foto van Chelsea en Hillary op de cover. In 1997 heeft Chelsea haar middelbare schoolperiode met succes afgerond en wordt het tijd voor haar om te gaan studeren. De keuze rondom de universiteit die zij zal gaan bezoeken kan rekenen op veel media-aandacht.

Carrière Chelsea Clinton

Chelsea kiest uiteindelijk voor de universiteit van Stanford waar zij in 2001 haar bachelordiploma geschiedenis behaalt. Haar studieloopbaan krijgt hierna een vervolg in Groot-Brittannië waar zij in 2003 afstudeert in internationale betrekkingen aan de universiteit van Oxford. Na haar afstuderen keert zij terug naar de Verenigde Staten. Hier treedt ze in dienst bij het adviesbureau McKinsey & Company. Drie jaar later, in 2006, gaat ze werken bij Avenue Capital Group, maar het bedrijfsleven is niet waar haar hart en interesse ligt. In 2008 stelt Hillary Clinton zich kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Oude tijden herleven en Chelsea Clinton gaat opnieuw mee om campagne te voeren. Hillary Clinton verliest de race echter van Barack Obama, die wordt verkozen tot de presidentskandidaat van de democraten en uiteindelijk president zal worden vanaf 2008 tot 2016.

Nadat zij haar moeder heeft gesteund in haar campagne keert Chelsea Clinton in 2009 terug in de schoolbanken. Aan de Mailman School of Public Health van Columbia University gaat zij gezondheidsbeleid en management studeren. In 2010 behaalde zij hierin haar mastergraad. In datzelfde jaar verbindt Clinton zich als assistent-rector aan de universiteit van New York, waar zij (internationale) diversiteit aan de universiteit probeert te stimuleren. Vanaf 2011 tot 2014 is Chelsea Clinton in dienst als correspondent bij de Amerikaanse zender NBC. Chelsea Clinton heeft daarnaast ook vijf kinderboeken uitgebracht, die allen maatschappelijke thema’s kennen. Hierbij moet men denken aan belangrijke vrouwen uit de geschiedenis en bedreigde diersoorten als onderwerpen van de boeken. In 2019 wordt bekend dat Chelsea en Hillary Clinton samen een boek schrijven waarin honderd vrouwen worden geportretteerd bij wijze van eerbetoon. Naast haar activiteiten als auteur heeft Chelsea Clinton sinds 2011 een prominente rol in de stichting van haar ouders, The Clinton Foundation. Chelsea zit in het bestuur en geeft tegen een vergoeding die volledig naar The Clinton Foundation gaat toespraken. The Clinton Foundation zet zich onder andere in voor het verbeteren van de wereldgezondheid en economische groei. De stichting is niet onomstreden aangezien zij geen transparantie gaven rondom de donaties die zij ontvingen en dan met name van wie die donaties kwamen.

In 2015 stelt Hillary Clinton zich opnieuw kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Ditmaal weet zij wel de democratische nominatie wel binnen te slepen, als eerste Amerikaanse vrouw ooit. Ze neemt het op tegen de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dochter Chelsea gaat opnieuw mee op campagne. Ze houdt toespraken op diverse plekken, zoals campussen, over de standpunten van haar moeder en spreekt zich fel uit tegen Trump. Het mag niet baten, Hillary Clinton verliest de verkiezingsrace nipt van Donald Trump en zal niet in de voetsporen treden van haar man Bill. De rivaliteit tussen Hillary Clinton en Donald Trump krijgt voor Chelsea Clinton nog een persoonlijk staartje. Voor de verkiezingen van 2016 was zij goede vriendinnen met Ivanka Trump, maar na de overwinning van Donald Trump verwatert dit contact.

Privéleven

Tijdens haar studietijd krijgen haar relaties met medestudent Matthew Pierce en voormalig stagiair van het Witte Huis Jeremy Kane wat aandacht van de pers. Sinds 2005 is Chelsea Clinton samen met Marc Mezvinsky, een bankier. De twee kennen elkaar al van kleins af aan gezien het feit dat hun ouders in hun jonge jaren bevriend met elkaar waren. Na een relatie van vier jaar kondigen Clinton en Mezvinsky in 2009 hun verloving aan. In 2010 stappen de twee in het huwelijksbootje. Dit doen zij op het Astor Courts landgoed in Rhinebeck te New York. Gedurende de ceremonie is het luchtruim boven dit landgoed afgesloten om paparazzi en andere pottenkijkers af te weren. In september 2014 krijgen Chelsea en Marc hun eerste kindje als dochter Charlotte Clinton Mezvinsky wordt geboren. Zoon Aiden komt in juni 2016 ter wereld en in juli 2019 maakt de kleine Jasper de familie compleet. Het gezin is anno 2019 woonachtig in New York.
© 2019 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bill Clinton en Monica Lewinsky: de affaireHet duurde wel een jaar voordat de waarheid boven tafel kwam van Bill Clinton en Monica Lewinsky, de stagiaire waarmee h…
Presidentieel pardon of gratie in de Verenigde StatenPresidentieel pardon of gratie in de Verenigde StatenDe Amerikaanse president heeft de mogelijkheid om een presidentieel pardon te verlenen. De veroordeling van een veroorde…
Het Bill-Clinton dieetHet Bill-Clinton dieetHoe komt het dat een slankere Bill Clinton (geboren in 1946) zich tegenwoordig beter voelt dan ooit? Wat motiveerde deze…

Schrijver: Ransom RiggsSchrijver: Ransom RiggsRansom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home…
Broeder Cadfael: een middeleeuwse detective en monnikBroeder Cadfael: een middeleeuwse detective en monnikBroeder Cadfael is een Benedictijnse monnik die vaak door zijn tijdgenoten wordt ingeschakeld als detective, patholoog,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ali ShakerVOA, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chelsea_Clinton, bezocht op 17-08-2019
  • https://www.biography.com/people/chelsea-clinton-547578, bezocht op 17-08-2019
  • https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/26/chelsea-clinton-vitriol-flung-at-me, bezocht op 17-08-2019
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 28-08-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.