Schrijver: Ransom Riggs

Schrijver: Ransom Riggs Ransom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home For Peculiar Children", die in 2011 uitkwam en gelijk een succes werd. In datzelfde jaar zijn ook de filmrechten verkocht en in 2016 kwam deze film, onder dezelfde naam als het boek, uit. Ransom Riggs trouwde in 2013 met schrijfster Tahereh Mafi en samen kregen ze in mei 2017 een dochter.

Jeugd

Ransom Riggs werd op 3 februari 1979 geboren op een 200 jaar oude boerderij in Maryland, maar hij groeide op in Florida. Hier in Florida ging hij naar de Pine View School for the Gifted. Toen Ransom hier afgestudeerd was, ging hij naar Kenyon College om Engelse literatuur te studeren en daarna studeerde hij film aan de University of Southern California.

Ransom Riggs heeft er altijd al van gehouden om verhalen te vertellen en te schrijven, wat hij vroeger deed op een oude typemachine. Ook heeft hij een passie voor oude foto's - wat terug te vinden is in zijn boeken uit de Miss Peregrine-serie. Deze passie ontstond nadat hij ooit voor kerst een fototoestel had gekregen. Als 11-jarige jongen nam zijn grootmoeder hem ook altijd mee naar swap meets en tweedehands winkels, waar hij zijn passie voor oude - griezelige - foto's verder ontwikkelde.

Werk

Na zijn studie kwam Ransom Riggs vijf jaar lang te werken voor Mental Floss, wat een online magazine is dat zijn focus heeft op millennials. Ook schreef hij scripts voor meerdere korte films op het internet. In 2009 kreeg Ransom Riggs de kans om mee te werken aan een boek over Sherlock Holmes: The Sherlock Holmes Handbook: The Methods and Mysteries of the World's Greatest Detective, wat dus ook het eerste boek is dat hij heeft uitgegeven. Het was het begin van zijn schrijverscarrière, want enkele jaren later publiceerde hij Miss Peregrine's Home for Peculiar Children en dit werd gelijk een bestseller. Hij heeft na dit boek nog vier boeken in deze serie gepubliceerd en hij heeft een fotoalbum gemaakt met alle bijzondere foto's die hij door de jaren heen gevonden heeft. Daarnaast is het boek Miss Peregrine's Home for Peculiar Children in 2016 ook verfilmd.

Tahereh Mafi

Vermoedelijk ergens in 2012 ging Ransom Riggs naar een writer's retreat - simpel gezegd een soort vakantie waar je schrijft, maar ook workshops krijgt over het schrijversvak en het publiceren van je werk. Hier ontmoette Ransom de schrijfster Tahereh Mafi, met wie hij een relatie kreeg en nog geen jaar later, in 2013 mee trouwde. In 2016 bleek dat het stel hun eerste kindje zou krijgen en het meisje werd op 30 mei 2017 geboren. Met z'n drieën zijn ze in Santa Monica, Californië gaan wonen.

Hij en Tahereh Mafi schrijven vaak samen aan een tafel waar naast hun laptops alleen een espresso-machine opstaat. Hierdoor staan ze binnen de young-adult gemeenschap ook wel bekend als het power couple.

Boeken

Na zijn eerste boek The Sherlock Holmes Handbook, kwam Ransom met het idee van Miss Peregrine's Home for Peculiar Children en tegen zijn verwachtingen in werd dit boek een wereldwijde bestseller. Hierna heeft Ransom nog meerdere boeken in de Miss Peregrine-serie geschreven.
 • The Sherlock Holmes Handbook: The Methods and Mysteries of the World's Greatest Detective (2009)
 • Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2011)
 • Talking Pictures: Images and Messages Rescued from the Past (2012): fotoalbum met oude foto's
 • Hollow City (2014)
 • Library of Souls (2015)
 • Tales of the Peculiar (2016): korte verhalen over de bijzondere kinderen.
 • A Map of Days (2018)
 • The Conference of the Birds (2020)

Ransom Riggs heeft vijf boeken geschreven in de serie Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Dit zijn de boeken Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, Hollow City, Library of Souls, A Map of Days en The Conference of the Birds. Tales of the Peculiar hoort ook wel bij deze serie, maar bevat meer verschillende korte verhalen over de bijzondere kinderen, dan dat het echt bij het verhaal van de serie hoort.

Het schrijven van Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

De foto's die hij als kind en als volwassene verzamelde, vormden het begin voor dit verhaal. De foto's die in zijn boeken te vinden zijn, zijn dus ook niet gefotoshopt. Het zijn allemaal echte, bijzondere foto's die hij door de jaren heen heeft verzameld en waar hij uiteindelijk een verhaal mee heeft kunnen bedenken. De foto's waren dus zijn belangrijkste inspiratiebron.

Hij begon het boek ook niet te schrijven met de intentie dat het een young-adult boek zou worden, maar eerder een verhaal voor bijzondere mensen die hun weg in de samenleving moesten zien te vinden. Op het moment dat hij het manuscript bij de uitgeverij aanbood, werd hem dan ook verteld dat het voor zowel volwassenen of young-adults uitgegeven kon worden. Vanwege de leeftijd van de hoofdpersoon - 16 jaar - werd gekozen voor een young-adult boek.

Nadat het boek was uitgegeven in 2011, kwam het gelijk op de New-York Times Bestsellerlijst te staan en niet veel later werden de filmrechten verkocht.

Verfilming van zijn boek

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children werd niet alleen een bestseller in het eerste jaar na uitgave, maar ook in datzelfde jaar werden de filmrechten al verkocht aan 20th Century Fox. Enkele maanden later werd gelijk bekend dat Tim Burton de regisseur van de film zou worden. Meerdere bekende acteurs en actrices werden aan de cast toegevoegd en het filmen begon in februari 2015. De film kwam een jaar later, op 30 september 2016, uit. Het budget van de film was 110 miljoen dollar, maar wist uiteindelijk 295 miljoen dollar op te halen.

Cast
 • Eva Green als Miss Alma LeFay Peregrine
 • Asa Butterfield als Jake Portman
 • Judi Dench als Miss Esmeralda Avocet
 • Samuel L. Jackson als Mr. Barron
 • Terence Stamp als Abe Portman
 • Ella Purnell als Emma Bloom
 • Chris O'Dowd als Frank Portman
 • Kim Dickens als Maryann Portman
© 2019 - 2024 Megan16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijfster: Tahereh MafiSchrijfster: Tahereh MafiTahereh Mafi is een Iraans-Amerikaanse schrijfster van young-adultboeken. Tahereh schreef haar eerste boek, Vrees Me, op…
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom RiggsMiss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom RiggsMiss Peregrine's Home for Peculiar Children is een fantasyboek voor jongvolwassenen geschreven door Ransom Riggs. Het ga…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Schrijfster: Sarah J. MaasSarah J. Maas is de auteur van de bekende boekenserie "Throne of Glass" en "A Court of Thorns and Roses", waarmee ze wer…

Sally Hemings - Slavin van Thomas JeffersonSally Hemings - Slavin van Thomas JeffersonSally Hemings leefde van 1773 tot 1835. Ze werd geboren in Charles City County, Virginia en overleed in Charlottesville,…
Chelsea Clinton: het enige kind van Bill en HillaryChelsea Clinton: het enige kind van Bill en HillaryIn 1980 wordt Chelsea Clinton geboren in Little Rock, Arkansas. Chelsea is het enige kind dat geboren wordt uit het huwe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Thesupermat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ransom_Riggs
 • https://www.nytimes.com/2013/12/31/books/ransom-riggs-is-inspired-by-vintage-snapshots.html
 • https://www.bustle.com/articles/187126-tahereh-mafi-and-ransom-riggs-give-us-relationshipgoals-in-this-interview-about-their-writing-styles
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ransom_Riggs
Megan16 (6 artikelen)
Laatste update: 25-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.